AB: İnternet ve Sabit Telefonda Rekabet Sorunlu

AB Türkiye İlerleme Raporu’nda sabit telefon hizmetleri ve genişbant internet piyasalarının rekabete açılması konusunda sorunların bulunduğu belirtildi. Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Yönetim Kurulu’ndan dün yapılan yazılı açıklamada, rapordaki bilgilere ve kurulun konuya ilişkin görüşlerine yer verildi. Raporda, Türkiye’de serbestleşmenin durumuna ilişkin şu saptamalar yer aldı: “Genişbant internet ve sabit telefon hizmetleri piyasasında alternatif işletmecilerin payı hala düşük”, “sabit telefon hizmetleri ve genişbant internet piyasalarının rekabete açılması konusunda sorunlar bulunuyor”, “şehiriçi telefon hizmetlerinin yetkilendirilmesi yapılmış, ancak numaralandırma planı ve ara bağlantı ücretleri konusunda problemler çözülmemiş”, “stratejik öneme sahip olan ‘sabit telefon’ ve ‘internet’ piyasalarındaki rekabeti sağlamak için bu piyasalardaki ara bağlantı koşullarının geliştirilmesi kritik öneme sahip.” Raporun “Sonuç” bölümünde bulunan tespit ve öneriler, şöyle sıralandı: “Elektronik haberleşme sektöründe Türkiye’nin AB müktesebatına uyum konusunda önemli adımlar attığı söylenebilir, ancak ikincil mevzuatın çıkarılması ve uygulanması, kanunun piyasaları fiili olarak etkileyebilmesini sağlamak açısından çok büyük önem arz etmektedir. Özellikle sabit telefon hizmetleri ve internet/genişbant piyasalarındaki rekabetçi koşullar konusunda gelişme yaşanmamıştır ve bu durum düzenleyici yükümlülüklerin etkin bir şekilde uygulanmasına ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir. Bu, bağımsız düzenleyici kurumların en temel görevidir.”