Ara Bağlantı Ücretinde AB Ortalaması Alınsın

Arabağlantı ücretlerinin yüksek olmasından şikayet eden uzak mesafe telefon hizmeti (UMTH) veren işletmeciler, ücretin Avrupa Birliği (AB) ortalamalarına göre uygulanması gerektiğini söylediler.
Türk Telekom A.Ş. (TT) ile uzak mesafe telefon hizmeti (UMTH) veren işletmeciler arasındaki sorunlar Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (Telkoder) ile Telekomünikasyon Kurulu (TK) arasında tartışmaya açıldı. İşletmeciler, haziran ayında 19 ana başlıkta toplanan işletmeci sorunlarının neler olduğu ve çözüm önerilerini içeren bir rapor hazırlayarak TK’ya sundular. Sorunların başında ara bağlantı ücretlerinin yüksek olması geliyor. UMTH işletmecileri telekomünikasyon sektöründeki yüksek vergilendirmeden de şikayet ederek, özel iletişim vergisinin (ÖİV) azaltılması için TK ile birlikte çalışma yapma önerisi sundular.

Lisanslar verilsin
Raporda, TK’nın A ve B tipi lisans sahipleri için TT’nin şebekesini uyumlu hale getirmesini en kısa sürede sağlaması gerektiği belirtilerek, “B tipi ve A tipi için TT ile arabağlantı sözleşmesi imzalamış işletmeci bulunmamaktadır. TK, bu arabağlantı sözleşmelerinin referans arabağlantı teklifi şartlarına uygun olarak ve TK tarafından belirlenen ücretlerle bir an önce imzalanmasını sağlamalıdır” denildi. Arabağlantı ücretlerinin Avrupa Birliği (AB) ortalamalarına göre uygulanması gerektiğine dikkat çekilen rapora göre, GSM işletmecilerinin TK tarafından belirlenen ücretler ve referans arabağlantı teklifindeki koşullara uygun olarak UMTH işletmecileri ile sözleşme imzalamalarının sağlanması gerekiyor.
TT’nin UMTH işletmecileri ile arasındaki arabağlantı hat kanallarını 15 gidiş ve 15 geliş olarak tahsis ettiğinin kaydedildiği raporda, TK’nın bu uygulamayı sona erdirmesi istendi. TT’nin işletmecilerin yurtiçi kiralık hatlar toptan tarifesinden yararlanmasında zorluklar yarattığının ifade edildiği raporda, hat nakil taleplerinin TT tarafından geciktirilmeden karşılanmasının sağlaması gerektiği vurgulandı. Raporda ayrıca, uzun süredir beklenen kablo TV, genişbant sabit telsiz erişim (GSTE) ve altyapı lisanslarının bir an önce verilmesi istendi.