Arıak : ‘Her Eve, Herkese Çok Hızlı İnternet’ İle Geleceğe Yapmamız Gereken Yatırımı Konuştuk – 1

Telkoder Başkanı Yusuf Ata Arıak : “Bu defa, ülkemiz için son derece önemli olması nedeniyle, fiber ve çok hızlı internet konusunu ele aldık ve toplantımızın başlığını “HER EVE, HERKESE ÇOK HIZLI İNTERNET” olarak belirledik. Telekomünikasyon alanında son yıllarda gerçekleşen teknolojik gelişmeler sonucunda, ses, veri ve görüntü hizmetlerine olan talepte büyük artışlar ortaya çıktı. Günlük hayatımız giderek daha fazla bilgiye ulaşmayı gerektiriyor. Bu da herkesin yüksek hızlı hatlardan haberleşebilmesi için gereken ‘’evlere kadar hızlı haberleşme altyapısı’’nın kurulmasını şart hale getiriyor. Çünkü büyük ölçüde bakır kablolu eski teknolojiye dayanan sabit haberleşme altyapımız, diğer ülkelerdeki gibi, yakın geleceğin ihtiyacını bile karşılayacak durumda değil. Geleceğe yatırım yapmamız gerekiyor.”

Geçtiğimiz günlerde İzmir’de düzenlenen “Fiber İnternet” temalı toplantı, konunun devlet ya da özel sektörden tarafları kadar, yurtdışından misafirleri ile de ilgi çekti. Bu toplantıdan farklı söyleşileri sunmaya devam ediyoruz.

Toplantının düzenleyicisi durumundaki “Serbest Telekom Operatörleri”nin derneği Telkoder’in Başkanı Yusuf Ata Arıak’la toplantıyı konuştuk :

turk.internet.com : İzmir’de düzenlediğiniz toplantının başlığı ve amacı neydi? Kimler katıldı ve neler konuşuldu?

Yusuf Ata Arıak : Biliyorsunuz, Telekomünikasyon Zirve Toplantılarının birincisi Temmuz 2008’de, ikincisi Şubat 2009’da, üçüncüsü Nisan 2009’da, dördüncüsü Şubat 2010’da, beşincisi Nisan 2011’de Sapanca’da gerçekleştirilmişti.

Artık bir marka haline gelen ve ilk beş toplantıyı yaptığımız yerin adıyla andığımız “Sapanca Zirve Toplantıları” kapsamında bu yıl İzmir’de altıncısını düzenlemiş olduğumuz toplantı, sektörümüzde rekabeti, büyümeyi ve dayanışmayı getirecek bir iklim içinde çözümler üretmek, yurt içinde ve yurt dışında yapacaklarımızı paylaşmamız için yapılıyor.

Artık gelenekselleşen Telekomünikasyon Zirve Toplantıları, telekomünikasyon hizmetleri alanının tüm unsurlarının temsil edildiği, sponsorsuz olarak ve harcamalarının işletmeciler tarafından karşılandığı, gündemi katılımcıları tarafından oluşturulan, rekabet kurallarına titizlikle uyulan, diyalogu ve uzlaşmayı ön planda tutan, telekomünikasyon hizmetleri alanının zirvesi haline geldi.

Bu defa, ülkemiz için son derece önemli olması nedeniyle, fiber ve çok hızlı internet konusunu ele aldık ve toplantımızın başlığını “HER EVE, HERKESE ÇOK HIZLI İNTERNET” olarak belirledik.

Telekomünikasyon alanında son yıllarda gerçekleşen teknolojik gelişmeler sonucunda, ses, veri ve görüntü hizmetlerine olan talepte büyük artışlar ortaya çıktı. Günlük hayatımız giderek daha fazla bilgiye ulaşmayı gerektiriyor. Bu da herkesin yüksek hızlı hatlardan haberleşebilmesi için gereken ‘’evlere kadar hızlı haberleşme altyapısı’’nın kurulmasını şart hale getiriyor. Çünkü büyük ölçüde bakır kablolu eski teknolojiye dayanan sabit haberleşme altyapımız, diğer ülkelerdeki gibi, yakın geleceğin ihtiyacını bile karşılayacak durumda değil. Geleceğe yatırım yapmamız gerekiyor.

Bütün dünyada son zamanların en önde gelen konularından birisi, evlere kadar hızlı haberleşme hatlarının, yani fiber optik hatların çekilmesi konusudur. Bu yeni hatların hızla ve ülke sathına yaygın şekilde tesis edilmesi, ülkelerarası yarışın en önemli şartı sayılıyor.

Uluslararası tecrübelerden faydalanmak için de yurt dışından değerli temsilcileri davet ettik. Mesela Uzak Doğu’da Japonya ve Kore bu anlamda büyük adımlar atmış durumdadır. Yine Avrupa Birliği’nde, bu amacı destekleyecek hedefler, teşvikler ve rekabet destekleri uygulamaya çoktan girmiş durumdadır. Birçok AB ülkesi önümüzdeki 3-5 yıl içinde evlerin yarısına 100 MB hızındaki fiber hatlarla ulaşmayı, kalan evlere de 20-30 MB hızın sağlanmasını planlamış durumda.

Toplantıya Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Erdoğan Bayraktar, Milletvekilleri, BTK Başkanı, BTK Kurul üyeleri ile icra temsilcileri, Rekabet Kurumu temsilcileri, Haberleşme Genel Müdürü ve Bakanlık temsilcileri, GSM işletmecileri ve Türksat Genel Müdürleri, Telkoder üyeleri, Sivil Toplum Kuruluşlarının Başkanları, sektör temsilcileri ve basın mensupları, yurtdışından AB uygulamaları konusunda KPMG ve WIK danışman kuruluşlarının temsilcileri, ECTA Başkanı ile Japon temsilci katıldılar. Tüm tarafların düşünce ve görüşlerini paylaşmaları amacı ile Türk Telekom Genel Müdürü ve Türk Telekom’un üyesi olduğu ETNO Başkanı’nı da davet ettik, katılımları için ısrarcı olduk ama maalesef mazeretleri nedeniyle katılamadılar.

Toplantıda ağırlıklı olarak aşağıdaki konular üzerinde duruldu;

Fiber altyapının inşa edilmesi ülkemiz için çok önemli, 3G ve 4G gibi teknolojiler çok hızlı internet için tamamamlayıcı
Fiber altyapının ülke çapında ve hızlı olarak kurulabilmesi için “Tesis Paylaşımı” çok önemli. Var olan pasif altyapıdan, yani kanal, göz ve dark fiber’den, isteyen tüm işletmeciler makul ücret karşılığında yararlanabilmeli. Bu konuda Bakanlık ve BTK yol açıcı olmalı.
Geçiş Hakkı ile ilgili uygulamalar çok önemli. Geçiş Hakkı kuralları yerleşik operatör dahil tüm işletmeciler için net ve eşit olmalı. Bu konuda işletmecilere köstek değil destek olunmalı. Bakanlık tarafından Geçiş Hakkı konusunda yürütülen düzenleme ve tarifelendirme çalışması en kısa sürede sonuçlandırılmalı.
Her ülke fiber altyapı oluşturmak için kendi ülkelerine uygun çözüm ve yatırım modelleri uyguluyor. Bunların bazıları başarılı bazıları başarısız olmuş. Biz de diğer ülke örneklerini dikkate alarak kendi ülkemize uygun yatırım modelini oluşturmalıyız.
Rekabet çok önemli. Fiber yatırımları gerçekleştirilirken rekabetin sağlanmasına çok dikkat edilmeli. Fiber erişimi düzenlemeye tabi olmalı.
Teşvik, yatırım kolaylığı gibi unsurlar ile fiber, 4G gibi yatırımların özendirilmesi faydalı olur.
Toplantı sırasında tüm katılımcılar kendi görüşlerini açıkladılar. Burada yer alan görüşler TELKODER’in görüşleridir.