Telkoder Başkanı Yusuf Ata Arıak : “Sapanca Zirvelerinin amacı; hepsi aynı anda birarada bulunmayan telekom sektörünün tüm önemli unsurlarını biraraya getirmek.Hiçbir dışlama olmaksızın, bütün kesimler arasında diyalog sağlamak. Sektörün üst düzey yöneticileri ile kapalı toplantılar yapmak, sektörün aktörleri ve BTK arasındaki görüşmelerde rahatlık sağlamak, sınırsız ve baskısız bir ortam sağlamak.”
Sapanca’da 3.cüsü, cuma-cumartesi günlerinde gerçekleştirilen Telekom Zirvesi sonuçlandı. Telkoder Başkanı Yusuf Ata Arıak ile bu toplantıların amacını ve gelişmeleri görüştük. Arıak şunları söyledi :
Sapanca Zirvelerinin amacı; hepsi aynı anda birarada bulunmayan telekom sektörünün tüm önemli unsurlarını biraraya getirmek.Hiçbir dışlama olmaksızın, bütün kesimler arasında diyalog sağlamak. Sektörün üst düzey yöneticileri ile kapalı toplantılar yapmak, sektörün aktörleri ve BTK arasındaki görüşmelerde rahatlık sağlamak, sınırsız ve baskısız bir ortam sağlamak.
Zirvenin süresini sorduğumuzda ise Arıak şunları belirtti:
Yaklaşık 3 ayda bir yapılıyor. Bir dar kapsamlı, bir geniş kapsamlı olarak sürüyor. Dar kapsamlı toplantılar kamuoyuna ve basına kapalı bir ortamda, 3 cep telefoncu firma, Türk Telekom ile Telkoder ve BTKdan en üst düzeyde 3er kişinin katılımı ile gerçekleştiriliyor.
Bu dar kapsamlı toplantılarda konuşulanlar dışarı aksettirilmiyor. Ancak oybirliği olan konular dışarı aksettiriliyor.
Geniş kapsamlı toplantılarda ise, basının da katılımı sağlanıyor. Telkoder’in bütün üyelerinin genel müdürlerinin bulunduğu, Yönetim Kurulu üyelerinin bulunduğu ve diğer büyük şirketlerden daha geniş katılım olduğu, diğer sivil toplum kurulu üyelerinin de katıldığı toplantılar oluyor.
Geniş kapsamlı toplantı içinde dar kapsamlı ayrı bir toplantı da yapıyor. Geniş kapsamlılara Rekabet kurulu üyeleri, Siyasi parti üyeleri ve Ulaştırma Bakanlığı temsilcileri de davet ediliyor.
Arıak’a bu toplantılarda görüşülen konuları ve alınan sonuçları sorduk;
Geçen dönemde gerçekleşmiş önemli olaylar değerlendiriliyor. Kurulmuş olan komisyonların raporları gözden geçiriliyor ve güncel olan konular, basına da açık olan toplantılarda tartışılıyor. Dolayısıyla birinci amacı, bütün unsurların biraraya gelişini ve birbiriyle konuşmalarını sağlamak, ki bu kendi başına değerli bir sonuç yaratıyor.
Bir başka değerli sonuç; herkesin kendi açısından bakmak yanı sıra, kendisi dışındaki 6-7 farklı unsurun da bakışlarını öğrenmesi imkanı oluyor. Bunun sağlandığı başka bir ortam yok.
Yusuf Ata Arıak, özel olarak 3.Sapanca Zirvesindeki konuları ve sonucu da şöyle özetledi:
Bu toplantı için “şehiriçinin rekabete açılma” konusundan herkesin neler anladığı ve nasıl başlayacağı konuşuldu. İncelenmesi gereken yeni komisyon konuları ortaya çıktı. Örnek : yurtdışından çalışan ve hiçbir vergi de ödemeyen dolayısıyla hem içerdeki işletmecilere haksız rekabet yaratan, hem de devlete vergi kaybına neden olan MSN, Skypee türü
kuruluşların incelenmesi konuşuldu.
Bir işletmeci her türlü yasal denetime, lisans alma zorunluluğuna ve vergiye mecburken, yurtdışındaki vergisiz ve denetimsiz hizmet sunuyor. Eskiden bu ilgi çekmiyordu. Ama artık herkes çok fazla etkilenmeye başladı. Telekom sektörü şimdi bununla ciddi bir şekilde ilgileniyor.
Gündemdeki başka bir konu; baz istasyonlarından başlayan konular. Bunlarla ilgili çalışmalar devam ediyor. Sonuç çıktıkça açıklamaya devam edeceğiz.
Arıak, Sapanca Zirvelerinin gönüllü bir organizasyon olduğunu, masrafların ortaklaşa karşılandığını ve BTK’nın katkısıyla, Telekom sektörü aktörleri arasında bulunmaz bir ortam sağladığını belirtiyor.