B Lisansta Sektör Birleşti, Gözler Tk’da

Telkoder üyeleri bugün yaptıkları bir toplantıyla “B lisans” konusundaki son gelişmeleri değerlendirdi. Önemli uzlaşmazlıkların halledilmediğinin belirlendiği toplantıda, uyuşmazlıkların Telekomünikasyon Kurumu tarafından çözülmesinin beklenmesi kararı alındı.

Telkoder üyeleri bugün yaptıkları bir toplantıyla B lisansa yönelik gelişmeleri değerlendirdiler ve Türk Telekom ile uyuşmazlık içinde olan konuların Telekomünikasyon Kurumu tarafından çözülmesine kadar faaliyete geçmeme kararı aldılar.

A ve B lisansa sahip UMTH firmaları, lisansların ilk alındığı 17 mayıs 2004 tarihinden bu yana B ve A lisansların aktif hale geçmesini bekliyor. Ancak Türk Telekom B lisansı sahibi firmaların operasyonları için Türk Telekom ile gerekli ara bağlantıların gerçekleştirilmesine yönelik olarak kendi taraflarında 4,7 milyon $ yatırım yapılması gerektiğini bildiriyor ve bu yatırımı şirketlerin yapmasını istiyor. Ancak Telekomünikasyon Kurumu son olarak eylül 2005’de Türk Telekom’a 1 ay süre vermiş ve firmaların 4,7 milyon $’lık TT yatırımını finanse etmelerine gerek olmadığı kararına varmıştı.

A ve B lisanslı firmaların sorunu sadece ara bağlantı yatırımı için istenen ödeme değil. Yanısıra, Türk Telekom tarafından istenen teminat bedelinin yüksekliği ve faturalamanın tek noktadan (Türk Telekom tarafından) yapılması talebi de çözülmesi beklenen konular arasında.

Faturalama konusunda istenen, her şirketin ayrı faturalama yapması yerine, bütün kayıtların oluştuğu Türk Telekom’dan faturalamanın tek elden yapılması. Firmalar bu hizmetin bedel karşılığı yapılabileceğini düşünüyorlar. Uygulama dünyada da bu şekildedir.

Sektörün sivil toplum kuruluşu Telkoder ise ümitli. “Sorunlarının çözülmesi TK daki uzlaşma çabalarına bağlı. Bu çalışmalar da büyük ölçüde tamamlanmış durumda.” diyorlar. Telekoder üyeleri Telekomünikasyon Kurumu’nun uzlaştırmayı kısa sürede tamamlayabileceği kanısındalar.

Geçtiğimiz günlerde ara bağlantıya 3 firma imza koymuş durumdaydı. Bunlar Koç.net, Borusan ve SuperOnline. Ayrıca Doğan Telekom da imzalamayı düşünüyordu. Telkoder firmalar toplantısına diğer üye firmalar gibi, bu firmalar da katıldı. Türk Telekom ile son B Lisans anlaşmasını imzalamış ya da imzalamamış tüm firmalar, uzlaşmazlıkların çözümlenmesini beklemeyi ve Telekomünikasyon Kurumu’nun gerekli kararları vermesi sonrası gerçek faaliyete başlamayı taahhüt ettiler. Konuyla ilgili düşüncelerini sorduğumuz Telkoder Başkanı Yusuf Ata Arıak şöyle dedi;

Bu karar, sektörün gösterdiği büyük ve önemli bir dayanışma örneğidir. Bundan kıvanç duyuyorum. Hepimiz farkındayız ki, serbestleşme için elimizdeki en büyük güç, derneğimiz ve birlikte davranışımızıdır. Biz birlikte davrandıkça, Telekomünikasyon Kurumu da bizden güç alacaktır.

Yeni TT yönetiminin elinde geçmişteki hiç de övünülemeyecek TT davranışlarını tekrarlama yerine, bunları durdurma ve sektörün tümüyle dürüst ve temiz ilişkiler kurma fırsatı vardır. Bu fırsatı kullanırlarsa, biz de fazlasıyla olumlu cevap verecegiz.

Telkoder üyeleri de, bütün halde hareket edeceklerini şu sözlerle vurguluyorlar;

Bu fırsatla Telkoder gücünü bir daha gösterdi. Bu çalışmalar bittiğinde, bütün B ve A lisanslı firmalar Türk Telekom’un haksız taleplerinden kurtulmuş ve eşit düzeyde yarışmaya başlayabilir halde olacaklar.

17 mayıs 2004’den bu yana A, B ve C türü lisans alan 44 UMTH (Özel Telekom) firmasından halen 34 tanesi operasyona başlamış durumda. Incobiz-ARG’nin araştırmasına katılan 32 firmanın toplam cirosu 2005 yılında 159 milyon $ olarak gerçekleşti. Firmaların 2006 yılı için hedefledikleri ciro 406 milyon $. 32 firma verilerine göre 1282 kişinin çalıştığı sektörde bu yıl 305 yeni elemanın istihdam edilmesi bekleniyor. Araştırmayla ilgili detaylı bilgiyi http://www.incobiz.com/ adresinden bulabilirsiniz.