Berlusconi’nin Aria Girişimini Erdoğan da Koç İçin Yapmalı

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin Türkiye’ye gelerek Aria-Aycell birleşmesinde oynadığı rolün benzerini Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da Koç Holding için Bulgaristan’da yapması istendi.

İtalya Başbakanı Berlusconi’nin, Türkiye’ye gelerek Türk Telekomünikasyon Kurumu aleyhine 2,5 milyar dolarlık uluslararası tahkim davası açan ve Türkiye’den çekilmeye hazırlanan Telekom Italia Mobile (TIM) ile İş Bankası’nın ortaklığı Aria’nın Aycell birleşmesinde oynadığı rol, ülkelerin ekonomi kazanımlarında siyasetin ağırlığını bir kez daha ortaya çıkardı. Benzeri bir durum şu anda Bulgaristan’da yaşanıyor ve Koç Holding’in Türk Telekom ile oluşturduğu konsorsiyum, Bulgaristan’ın en büyük özelleştirme projelerinden biri olan Bulgaristan Telekomünikasyon Kurumu’nun (BTK) ihalesini almaya çalışıyor. Bulgaristan Özelleştirme Ajansı, geçen hafta ihalede birinci sıradaki Viva Ventures şirketi ile anlaşmayı bozma kararı almış, özelleştirme prosedürü doğrultusunda BTK’nın satışı için Koç Holding-Türk Telekom konsorsiyumunu görüşmelere başlamak amacıyla davet etmişti. Koç Holding-Türk Telekom Konsorsiyumu ile Bulgaristan Özelleştirme Ajansı arasındaki görüşmelere önümüzdeki günlerde başlanması, BTK’nın kesin satışı ile ilgili görüşmelerin en geç 1 ay içinde tamamlanması bekleniyor. Bu noktada Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın devreye girmesi ve Koç Holding’in ihaleyi kazanması için bu ülkenin üst düzey devlet yetkilileriyle görüşmeye gitmesi bekleniyor.

Konu ile ilgili olarak görüşlerini aldığımız Türkiye Serbest Telekomünikasyon İşletmeleri Derneği (TELKODER) Başkanı Yusuf Ata Arıak, globalleşme ile birlikte ekonomik içeriği olmayan bir dış siyasetin anlamsız hale geldiğini ifade etti.

Globalleşmenin lehimize çalışması için kamu otoritesinin ülkelerle ülkemiz arasındaki ekonomik ilişkileri çok yakından izleme mecburiyeti olduğunu hatırlatan Arıak, “Berlusconi gelip nasıl çözüyorsa, Türkiye’nin de bunu kendi çıkarı için Bulgaristan’da yapması gerekir. Bulgaristan eskiden bizim vilayetimizdi, bizim başarılı olmamamız ayıp olur. Gürcistan’ı, Yunanistan’ı kaybettik. Bize yakışmadı. Bulgaristan’da da benzeri bir sonuç yaşamamak için Başbakan Tayyip Erdoğan’ın oraya gitmesi ve Türk Telekom-Koç ortaklığı için devreye girmesini arzu ederiz.” dedi. Arıak, Türk Telekom ve Koç ortaklığının bu ülkede kısa vadede faydalı olduğunu; ancak uzun vadede Türk Telekom’un buradan çekilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

TELKODER Başkanı Arıak ayrıca, Aria-Aycell birleşmesini olumlu karşıladığını ifade etti.