Bilgi Toplumu Stratejisi Panelinden İzlenimler…

Doğrusunu isterseniz hazırlanan çalışmayı ülkesini, şirketini ve mesleğini düşünen herkesin incelemesinde yarar var, www.dpt.gov.tr adresinde E-Dönüşüm Türkiye butonundan ulaşabilirsiniz.

Neden incelemeniz gerekir? Çünkü belki de ilk defa gerçekten uygulanmak üzere hazırlanan bir raporla karşı karşıyayız… Rapor çok mu başarılı? Pek çok açığı var ve çoğunlukla ‘yapılmalı-edilmeli’ temennileri ile dolu. Yapılması gereken? Dikkatle incelemek, planlananları anlamak ve takipçisi olmak…

Panelde bir başkan (TBV Başkanı) moderatörlük yaptı, üç başkan (TÜBİSAD, YASAD, ve Telkoder) görüşlerini aktardı. İlk olarak DPT Müsteşar Yardımcısı çalışmayı anlattı, raporu hazırlayan Peppers &Rogers yönetici ortağı konuyu tamamladı.

Sonra… İşte ondan sonrası çok ilginç, konuları yakından takip edenleri şaşkınlık içinde bırakan bir sunum ve değerlendirme yaptı YASAD Başkanı, Sn. Gültekin Günal… Sanki yeriymiş gibi bir YASAD vizyonu, misyonu ve SWOT analizini anlattı, sonrasında da strateji konusunda yorumu ‘rapor çok güzel olmuş, bizim tüm görüşlerimiz yansıtılmış’ şeklinde gerçekleşti. O güzel rapor 2010 senesinde 9 milyar dolarlık iç pazar büyüklüğü ve sadece 400 milyon dolarlık bir yazılım ve servis ihracatı hedefliyor! Yani meğerse YASAD yazılım ihracatı değil, ithalatı düşünüyormuş… Neyse fazla yorum yapmayalım, yeri gelir karşılıklı konuşuruz…

TÜBİSAD Başkanı karşılaştırmalı verilerle Türkiye için bilişim ve yazılımın önemini anlatırken ABD’deki servet sıralamasından yola çıkarak ilginç bir yaklaşım kullandı. Mesajı “Hindistan’la falan rekabet etme şansımız yok, Orta Avrupa ile etmek için de geç kalıyoruz, bu yapılanlar 10-15 yıl önce yapılmalı idi” oldu…

Telkoder Başkanı ise genişbant ve Türksat konusuna değinerek kablo TV alanında yaşananlara ve rekabetin olamayacağına, stratejinin de bunlarla ilgili bir önlem almadığını belirtti.

Sevgili okurlar, çok su kaldıracak iki konuyu belirtip köşeyi bu haftalık kapatalım…

Stratejinin yönetişim modeli bir E-Türkiye değil, E-Devlet stratejisi yönetimi haline dönüştürülmüş, STK’ların, Akademik Yapı’nın ve Özel Sektör’ün katkıları minimuma indirilmiştir. İşin vehametini organizasyon modeli (Sayfa 45) ve özellikle ‘Dönüşüm Liderleri’ kurulunun açıklamasına baktığınızda anlayacaksınız (Sayfa 43).

Kamu, bu rapor içeriğindeki eylemler, eylemlerde etkin kuruluşlar ve yaklaşım ile Türksat’tan yeni bir Türk Telekom modeli yaratmaya çalışmakta ve kamudaki tüm geniş bant, Internet erişimi, alternatif Telekom hizmetleri, ortak çağrı merkezi, olağanüstü durum merkezi gibi konuları Türksat’a endeksleyerek‘devletçi’ bir yaklaşımla ele almaktadır.

Hani özelleştirme ve serbest rekabet vardı!!!