Btk Başkanı: “Ar-Ge Ve İnovasyona Dayalı Yerli Üretime Yönelme Zamanı”

TELKODER Genel Kurulunda konuşan Sayan:“Sürdürülebilir kalkınma için elde edeceğimiz finansal gücü katma değer yaratacak şekilde Ar-Ge ve İnovasyona dayalı yerli üretime yönlendirmemiz ülkemiz için çok önemlidir.” dedi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan,Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği’nin (TELKODER) ATO Congresium’daki 9. Olağan Genel Kuruluna katıldı.

TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak’ın açılış konuşmasını yaptığı genel kurula; Türk Telekom CEO’su Paul Doany, Vodafone CEO’su ColmanDeegan, TurkcellCEO’su Kaan Terzioğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Günal ve sektörden birçok temsilci katıldı.

15 Temmuz Gecesi Bize İletişimin Önemini Gösterdi

Konuşmasına 15 Temmuz gecesi iletişimin kesintisiz sağlanmasında büyük katkısı olan şehit ve gazilerimiz anarak başlayan Sayan, “15 Temmuz gecesi iletişimi kesintisiz sağlamaya çalışırken hayatını kaybeden gazilerimiz var, şehitlerimiz var. Bütün hepsini rahmetle anmak istiyorum. Bugün burada bulunan bulunmayan tüm emektarları, Telekom sektörü çalışanlarını tüm gayretlerinden dolayı ve bu iletişimin devam etmesi noktasındaki katkılarından dolayı tebrik etmek istiyorum. O gün bize iletişimin devam etmediği durumda ne hale gelebileceğimizi gösterdi. İletişim noktalarında hemen hemen tüm operatörlerimiz hedefti. Hepsinin stratejik yerler gibi nasıl ele geçirilmeye çalışıldığına hep birlikte şahit olduk.Özellikle başta benim kurumum olmak üzere Telekom sektöründe bu yapılanma yaygın bir şekilde organize oldu. Bu yapıya karşı ortak mücadelenin yürütülmesi esnasında, darbeye karşı gerçekleştirilen çalışmalar noktasında görüldü ki, bizim sektörümüzün de, özellikle bu darbe teşebbüsünde bulunan örgüt mensuplarından hızla arınması gerekiyor. Bazı şirketlerimiz bu konuda çok daha aktif olurken, bazı şirketlerimiz belli bir süre gelişmeleri bekledi, diğer bir kısmının da henüz bu temizliği gerçekleştirmedikleri görülüyor.” dedi.

Sektördeki Fetö Yapılanmaları Temizlemeliyiz

BTK olarak 2014’ten itibaren bu noktada ciddi anlamda mücadele verdiklerini belirten Sayan, “Çalışanlarımızın üçte biri artık BTK’da çalışmıyor. Şirketlerdeki oranın esasında bizden çok farklı olduğunu düşünmüyorum, özellikle stratejik noktalarda. Dinlemeyle ilgili TİB kapatıldı geçtiğimiz aylarda. Çalışanların hemen hemen yüzde 85’i bu FETÖ örgütüyle bağlantılıydı. Bunların operatör tarafındaki bağlantıları noktasında ben bir kez daha sizlere çağrıda bulunmak istiyorum: Bu yapılanmayla mücadelenin sizler tarafından en etkin şekilde yürütülmesi gerekiyor. Bunlar zaten üç aşağı beş yukarı biliniyor, sizdeki konumları belli. Sayın Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi, bu yapıyla hâlâilişkili olanların gelişmelerden dolayı kinleri hasetleri olabilir, bu yüzden gerçekten bu yapıyla bağlantısı olanların, özellikle bizimki gibi kritik bir sektörde, kritik alanlarda çalışmaması gerekiyor. Bunu ben net olarak burada sizlere iletmek istiyorum.” dedi.

Eve kadar fiberde (FTTH) yüzde 20,7’lik artış gerçekleşti

Mobil sabit ve mobil genişbant erişim olanaklarının ülkelerin gelişmişlik düzeylerini doğrudan etkilediğini belirten Sayan, “Bizim 55.3 milyon genişbant abonemiz var, bunun 9.9 milyonu sabit genişbant abonesi, 45.3 milyonu mobil genişbant abonesi. Genişbant erişim aboneliğinde artış devam ediyor. 2016’nın ilk yarısında mobil cepten internette yüzde 30.8’lik oranda, Eve Kadar Fiberde (FTTH) ise yüzde 20,7’lik artış gerçekleşti. 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan 4.5G’nin getirdiği yüksek hızlı interneti kullananların sayısı gittikçe artmakta ve mobilde ciddi anlamda yüksek hızlara ulaşmış durumdayız. Biz, BTK olarak, test sürümünü gerçekleştirdiğimiz bir aplikasyonumuz var, onun resmî açıklamasını yapmadık; testlerimiz devam ediyor. Operatörlerimizle paylaştık, onların feedback’leriylelansmanını yapacağız; ama şuanda Applestore’dan indirilebilir. BTK mobil hız testi uygulaması ile amacımız, tüketicilerin nerede, nasıl hizmet aldığının en iyi şekilde bilinmesi ve buna göre tercihini yapmasını sağlamasıdır. Ana sürümü gerçekleştirir gerçekleştirmez sizlerle lansmanını yapacağız.”dedi.

Fiber ile hizmet kalitesi daha da artacak

Data kullanımı arttıkça birim başına maliyetin azaldığını, ancak toplamda indirim oranlarının istenilen seviyede olmadığını anlatan Sayan, buradaki indirimin biraz daha fazla olması gerektiğini düşündüğünü dile getirdi. Sayan, şöyle devam etti: “4,5G teknolojisiyle yüksek hızla karakterize edilebilecek yeni bir teknoloji, yüksek hız, düşük gecikme, daha genişbant, daha kaliteli video gibi özellikleri sunan 4,5G’de, hizmet sunumunda kullanılan altyapının kalitesi önem arz etmektedir. 4,5G hizmetlerindeki merkez santral ile baz istasyonlarının arasında fiber altyapısına ihtiyaç duyulmaktadır. Çoğu yerde hala radyo linklerinin kullanıldığını, verdiğimiz izinlerden frekans tahsislerinden biliyoruz. Bu radyo linklerinin fibere dönüşmesi durumunda kapasitenin daha da artacağı ve daha kaliteli hizmet sunulacağı aşikar.” şeklinde konuştu.

Fiber Her Eve Ulaşmalı

2023 hedefleri doğrultusunda fiberin her eve, her kapıya ulaşması gerektiğini belirten Sayan,“Şuan 5 milyon hanede fiber var, diğer 15 milyon hanede de fiber olması gerekiyor. Altyapıyla ilgili yatırım yapmak isteyenlerin ve bunların önünün açılması gerekiyor. Gerek mevzuat gerekse ticari olarak sizlerin önünün açılması çok önemli. Sektörün bir araya gelip ticari bir model üzerinde anlaşması da önemli. Bunu sadece sabit olarak düşünmemek lazım. Mobilde debu gerekli. 4.5G yetkilendirmesinde, milli-yerli olmayla ilgili birçok düzenleme getirildi. Yüzde 30,40 ve 45 oranlarında, artan oranda, yerli üretim altyapı kullanılması mecburiyeti getirdik. Şirketler bunu biliyor. Ne yazık ki bu istediğimiz hızda gerçekleşmiyor. Bununla ilgili,önümüzdeki günlerde operatörlerimizi ve üreticilerimizi tekrar toplayacağız.” dedi.

Gücümüzü Ar-Ge Ve İnovasyona Dayalı Yerli Üretime Yönlendirmeliyiz

Ses trafiği azalırken, veri trafiğinin arttığına, bunun da daha fazla altyapı ihtiyacı doğurduğuna işaret eden Sayan, “Altyapının yeterli olmaması durumunda yalnızca şebeke yetersizliğinden dolayı tüketicilerin kullanımlarında kesintiler ya da aksamalar olmakla kalmayacak, bilişim teknolojilerini kullanarak gerçekleştirdiğimiz, sağlık, eğitim, bankacılık işlemlerimiz, dolayısıyla ekonomik ve sosyal yaşamımız aksayabilecektir. Bu türlü bir sorunla karşılaşmamak için, yerli üretime, yerli tedariğe öncelik veren altyapının geliştirilmesi yönünde yapılan ya da yapılacak olan her türlü çalışma hayati önem taşımaktadır. Sürdürülebilir kalkınma için, sürekli dışarıdan temin edilen yazılım ve donanımla, bilişimde dünya çapında rekabet avantajı elde etmemiz mümkün değildir. Dolayısıyla kıt kaynakları israf etmeyerek, atıl bırakmayarak, elde edeceğimiz finansal gücü katma değer yaratacak şekilde Ar-Ge ve inovasyona dayalı yerli üretime yönlendirmemiz ülkemiz için çok önemlidir.” dedi.

Tüm Frekanslar, Her Türlü Teknolojiyle Uyumlu Çalışacak

Sayan, dünyada 5G teknolojisine ilk geçen ülkelerden biri olma hedefini anımsatarak, “4,5G yetkilendirme teknolojisini nötr olarak yaptık. Şu anda sahip olunan tüm frekanslar, her türlü teknolojiyle uyumlu halde çalışacak durumda. Ek bir yetkilendirmeye ihtiyaç duyulmadan bu hizmet sunulabilecek. Özellikle 5G için bu önemli. 5GTR Forum’u kurduk. Ar-Ge personeli ve 5G yatırımları noktasında beraber çalışacağız.”değerlendirmesinde bulundu.

Birlik ve beraberlik çağrısı yapan Sayan, konuşmasına şu cümlelerle son verdi: “Gelin birlikte sektörümüzü daha iyi noktaya çıkaralım sektörümüzün ilerlemesi ülkenin ilerlemesi demektir. Bizim hedeflerimize ulaşmamız ülkemizin hedeflerine ulaşması demektir.”