Danıştay, StandartHatt tarife seçeneği ile ilgili kararının yürütmesini durdurdu.
ANKARA – Danıştay 13. Dairesi, StandartHatt tarife seçeneğini kullanan abonelerin sabit telefon hizmeti işletmecileri üzerinden şehir içi görüşmelerinin 1 Ocak 2010 itibarıyla yapılabileceğini ve görüşmelerin kurum tarafından başlatılan çalışmaların sonuçlanmasına bağlı olduğunu öngören kararın yürütmesini durdurdu.
TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, kararı, “Danıştay, ‘Şehiriçi telefon görüşmelerinde rekabet sağlanmalı’ dedi” diye değerlendirdi.
Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), Türk Telekomünikasyon A.Ş’nin “FiksHatt” tarifesine ilişkin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulunun (BTK) 21 Mayıs 2009 tarihli kararının 3 ve 4. bentlerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştayda dava açtı.
Davayla ilgili ilk incelemesini yapan Danıştay 13. Dairesi, BTK’nın, “Türk Telekom StandartHatt tarife seçeneğini kullanan abonelerin sabit telefon hizmeti işletmecileri üzerinden şehir içi görüşmelerinin 1 Ocak 2010 itibarıyla yapılabileceğini” öngören 3. bendi ile “HesaplıHatt tarife seçeneğini kullanan abonelerin aramalarının, Sabit Telefon Hizmeti işletmecileri üzerinden yapılabilmesinin, kurum tarafından başlatılan çalışmaların sonuçlanmasına bağlı olduğunu öngören” 4. bendinin yürütmesini durdurdu.
Dairenin kararında, davalı idarenin HesaplıHatt tarife paketinin sosyal içeriği kalmadığı için yeni bir tarife hazırlanmasına ihtiyaç duyulduğunu belirttiği, diğer yandan ise StandartHatt tarifesini seçenlerin şehir içi aramalarının sabit telefon hizmeti işletmecileri üzerinden yapılmasını 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanununda belirtilen tarihten daha ileri bir tarihe, 1 Ocak 2010’a ertelediği ifade edildi.
Kararda, ilgili yasa ve yönetmeliklere göre Kurul tarafından yayımlanan tarifelerin serbest rekabet ortamını yansıtması gerektiği vurgulandı.
5809 sayılı Kanunda geçici süre öngörülmesine karşın, Türk Telekom tarafından ücretlerdeki dengelemenin sağlanması gerekçe gösterilerek, StandartHatt tarife seçeneğini kullanan abonelerin sabit telefon hizmeti işletmecileri üzerinden şehir içi görüşmeleri için ayrıca süre getirilmesi ve bu görüşmelerin 1 Ocak 2010 itibariyle yapılabileceği yönündeki düzenlemenin, elektronik haberleşme sektörüne getirilmesi öngörülen “rekabetin sağlanmasına” ilişkin hükümlere aykırı olduğu belirtildi.
Dairenin kararında, Türk Telekom abonelerinin yaklaşık yarısı olan HesaplıHatt tarife seçeneğini kullanan abonelerin şehir içi aramaları sabit telefon hizmeti işletmecileri üzerinden yapabilmesinin kurul tarafından başlatılan çalışmaların sonuçlanmasına bağlanması yönündeki düzenlemenin de elektronik haberleşme sektörüne getirilmesi öngörülen “rekabetin sağlanmasına” ilişkin hükümlere uygun bulunmadığı vurgulandı.
Mevcut tarifenin devamının, elektronik haberleşme sektörünün serbest rekabet ortamına açılması konusunda kuruma verilen görev ve yetkinin kullanılmaması anlamını taşıdığı kaydedilen kararda, “Bir tarifenin başka bir tarife ile görüşme yapılabilmesini sınırlamak veya koşul getirmek yerine, tarifelerin rekabet ihlalleri sonucunu doğurmayacak şekilde, ücretlerde gerekli dengelemeler yapılmak suretiyle tarife hazırlanmasını engelleyen bir durum da bulunmamaktadır” denildi.
Davalı BTK’nın karara itiraz hakkı bulunuyor. İtirazı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek.
Arıak: Rekabet sağlanmalı
TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, kararı değerlendirirken “Yani Danıştay, ‘Şehiriçi telefon görüşmelerinde rekabet sağlanmalı’ dedi” görüşünü dile getirdi.
Arıak, şunları kaydetti:
“Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından, 21 Mayıs 2009 tarihinde alınan bir kararla, StandartHatt abonelerinin 2010 yılı başına kadar, HesaplıHatt abonelerinin de yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar alternatif işletmecilerden şehiriçi telefon görüşmesi hizmeti almaları yasaklanmıştı.
Söz konusu BTK kararının iptal edilmesi için TELKODER tarafından açılan davada, Danıştay 13. Dairesi TELKODER’in başvurusunu haklı bularak BTK kararının yürütmesini durdurdu. Danıştay, ‘Şehiriçi telefon görüşmelerinde rekabet sağlanmalı’ dedi.”
HesaplıHatt ve YazlıkHatt abonelerinin 2004 yılından bu yana alternatif işletmecilerden hizmet alamadığına işaret eden Arıak, Türk Telekom’un toplam abone sayısının yüzde 48’inin HesaplıHatt abonelerinden oluştuğuna işaret etti.