Danıştay, Türk Telekom Tarifesinin Yürütmesini Durdurdu

Serbest Telekom İşletmecileri Derneği Telkoder’in, Türk Telekom’un 1 mart’tan geçerli olan fiyat tarifesine Telekomünikasyon Kurumu tarafından verilen onay aleyhine Danıştay’da açtığı davada “yürütmeyi durdurma” kararı verildi.

Danıştay, 1 Mart 2007 itibariyle yürürlüğe giren Türk Telekom’un yeni ücret tarifesinin onaylanmasına ilişkin Telekomünikasyon Kurulu kararının yürütmesini durdurdu.

Danıştay 13.Dairesi, Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği, TELKODER, Türk Telekom’un 1 Mart 2007 itibariyle yürürlüğe giren yeni ücret tarifesine, Telekomünikasyon Kurumu’nun 25 Aralık 2006 tarihinde verdiği onay kararı ile 28 Ağustos 2001 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan tarife yönetmeliğinin 7. maddesinin tavan fiyat yöntemine ilişkin kısımlarının ve 11. ile 12. maddelerinin, iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle açtığı davada ilk incelemesini tamamladı ve yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Danıştay 13.Dairesi, tarife yönetmeliğinin 7. maddesinin tavan fiyat yöntemine ilişkin kısımlarıyla 11. ve 12. maddelerinin yürütmesinin durdurulması talebini ise oy birliğiyle reddetti.

Daire kararında, Türk Telekom’un yeni tarifesinin, 31 Aralık 2003 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan “Tavan Fiyat Tebliğine” göre hazırlandığı ve Telekomünikasyon Kurumunca 25 Aralık 2006 tarihinde onaylandığı ve 1 Mart 2007 tarihinde yürürülülüğe girdiği belirtilerek, ilgili tebliğin 1 Ocak 2004 tarihinden, 1 Aralık 2005 tarihine kadar geçecek olan 2 yıllık süreyi kapsadığı hatırlatıldı. Telekomünikasyon Kurumu’nun sonraki tavan fiyat dönemini 31 aralık 2006’da sona erecek şekilde 1 yıl daha uzatabileceği ama 2007 ve sonrası için tarife onayı verilmesinin hukuka uygun bulunmadığı bildirildi.

Kararda, yeni tebliğ ile iliçi arama ücretlerine azamı artış oranı sınırlaması getirdiği, eski tebliğde ise bu tür bir sınırlama olmadığı belirtilerek, davanın açılma nedeninin, iliçi aramalara yüksek oranda zam yapılmasına karşın, uluslararası ve şehirlerarası aramalara maliyetin altında indirim yapıldığı iddiaları olduğu not edildi.

Kararda, onaylanan tarifenin kanunla korunması gereken tüketici menfaatlerine aykırı olduğu ve 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu’nun 30/b maddesinde ve tarife yönetmeliğinin 5/e maddesinde öngörülen bazı hizmetlerin maliyetlerinin, başka hizmetlerin ücreti ile desteklenmemesi ilkesiyle uyuşmadığı ve bu nedenle de mevzuata uygun olmadığı ve kamu yararına aykırı olduğu sonucuna ulaşıldığı da not edildi.

Kararda dikkati çeken diğer bir husus da, Telekomünikasyon Kurumu’nun iliçi aramalara yapılan zammın 3 yıldır artış yapılmadığı iddiasına karşın, aynı tarifede şehirlerarası ve uluslararası ücretlere yüksek indirimler uygulanmasının 406 sayılı kanunun, belirtilen tarifelerin dengelenmesi tanımlamasına aykırı olduğu ve bu nedenle kurumun savunmasının uygun bulunmadığı şeklinde.

Türk Telekom; “Türk Adaletine Saygı Göstereceğiz”

Diğer yandan akşam saatlerinde Türk Telekom konuyla ilgili bir açıklama yaptı ve şöyle dedi :

Danıştay 13. Dairesi’nin Türk Telekom’un 1 Mart 2007 tarihinde yürürlüğe giren tarifelerinin onaylanmasına ilişkin Telekomünikasyon Kurumu kararı hakkında vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararını basın yoluyla öğrenmiş bulunuyoruz. Henüz tarafımıza resmi yollarla intikal etmiş herhangi bir bildirim bulunmamaktadır.

Türk Telekom, yasal süreç halen devam ettiğinden herhangi bir yorum yapmak ve yargının tarafsızlığını etkilemekten kaçınmakta ve süreci saygıyla takip etmektedir. Bu sürece konunun diğer taraflarının da aynı hassasiyetle yaklaşacağına olan inancımız tamdır.

1 Mart 2007’de yürürlüğe giren ve davaya konu olan tarifelerimizin, müşterilerimize fayda sağladığına ve değer yarattığına olan inancımızı korumaktayız. Bu çerçevede şirketimiz, hukuki sürece ilişkin değerlendirmelerini yapmaktadır.

Ancak belirtmek isteriz ki yürütmeyi durdurma kararı şirketimize resmi yollardan bildirilene kadar, mevcut tarifelerimiz uygulanmaya devam edecektir. Söz konusu karar tebliğ edildiğinde şirketimiz tarafından gereği yapılacaktır.

Türk Telekom olarak hedefimiz müşterilerimiz için en yüksek değeri yaratan hizmet ve ürünleri, en uygun koşullarla sunmaktır.

Türk Telekom, her zaman ve her halükarda olduğu gibi, yüce Türk Adaleti’nin vereceği karara saygı gösterecek ve bu kararlar doğrultusunda hareket edecektir.

Türk Telekom yeni tarifesini ocak başında açıklamıştı. Yeni Tarife’de yurtdışı ve şehirlerarası fiyatlarla, şehiriçi tarifelerin eşitleniyordu. Bunun için de şehiriçi fiyatlara zam, uluslararası ve şehirlerarası tarifelere indirim yapılmıştı.

Telkoder, Türk Telekom’un 720 Milyon $ Ekstra Gelir Kazanacağını İddia Ediyor

Telkoder tarifenin, Telekomünikasyon Kurumu tarafından lisans verilen şehirlerarası ve uluslararası kısmında zam yapılmasını, lisansa dahil olmayan sabit hat tarafında indirim olmasını “Rekabete Aykırı” olarak değerlendiriyor ve yapılan fiyat değişikliğinin 720 Milyon $ zam anlamına geldiğini iddia ediyor.

Buna karşın, Türk Telekom Başkanı Paul Doany tarife değişikliğinin Türk Telekom’a, 150 milyon YTL ile 250 milyon YTL arasında bir gelir sağlayacağını belirtiyor.

Tüketiciler Birliği ise tarife konusunda yoğun bir kampanya gerçekleştirdi.

Bu kampanya sonucunda Telekomünikasyon Kurumu’na başvuran Tüketiciler Birliği’ne Kurumdan verilen cevapta, tarifenin uygun bulunduğu için onaylandığı hatırlatılmıştı.

Tüketiciler Birliği tarifenin en çok hesaplı hat kullanan emekli ve alt gelir düzeyindeki aboneleri etkilediğini bildiriyor. Gelen şikayetlerde eskiden 7,2 YTL sabit ücret ödeyen ve bu ücretin içine dahil olan 100 kontürü kullanan bu abonelerin, yeni tarifede bedava kontür kullanımının gece 11’e çekilmesi sonucu, yine 100 kontür kullanırsa 23+ YTL gibi faturalar ödemek zorunda kalabileceği bildiriliyor. Bu nedenle nisan ve mayıs aylarında hesaplı hat kullanıcılarından, abone iptalleri olduğu da not ediliyor.

Buna karşın zaten Türk Telekom da önce mart ayında sonra nisan ve mayıs aylarında hesaplı hat abonelerine yönelik indirim uyguladı.