Dpt’nin Bilgi Toplumu Strateji Raporu Tartışıldı

Forum@Bilişim etkinliklerinin ikinci gününde “Bilgi Toplumu Stratejisinin Türkiye’nin Rekabet Gücüne Katkısı” mercek altına alındı. Devlet Planlama Teşkilatı’nın (DPT) kordinasyonunda hazırlanan Bilgi Toplumu Strateji Raporu’nda ön görülen politika ve uygulamaların Türkiye’yi 2010’lu yıllara taşıması planlanıyor.

Bilgi Toplumu Stratejisi Raporu’nun irdelendiği forumda Türkiye’nin rekabet gücüne katkısı ele alınırken raporun strateji ve hedefleri de mercek altına alındı. Moderatörlüğünü Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Başkanı Faruk Eczacıbaşı’nın yaptığı oturuma DPT Müsteşar Yardımcısı Halil İbrahim Akça, TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak, TÜBİSAD Başkanı Tuğrul Tekbulut, YASAD Başkanı Gültekin Günal ve stratejiyi hazırlayan şirket Peppers&Rogers Yönetici Ortağı Ozan Bayülgen katıldı.

Açılışını TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı’nın yaptığı oturumda konuşan DPT Müsteşar Yardımcısı Halil İbrahim Akça, strateji belgesinin 9. Kalkınma Planı’nda ayrıntılı olarak yer aldığını, çalışmaların 30 yıllık süreçte makro ekonomik etkisinin hesaplandığını söyledi. Geliştirilen modeli ile strateji arasındaki ilişkiyi değerlendiren Akça, strateji belgesinin Türkce ve İngilizce baskılarının yakın zamanda tüm kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektöre gönderileceğini vurguladı. Müsteşar Yardımcısı Akça’nın ardından konuşan Peppers&Rogers’ın Yönetici Ortağı Ozan Bayülgen ise strateji uygulamalarının denetlenmesi için bir ölçüm dokümanının hazırlandığını açıkladı.

Strateji Raporu, serbestleşmeyi bile devletleştiriyor

Stratejinin yedi madde üzerinde kurulduğuna dikkat çeken TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak bu durumun strateji hedeflerini dağıttığını ifade ederek,

Hiçbir strateji yedi amaçlı olamaz. Her stratejinin bir amacı vardır.

dedi. Amaçlanan yedi madde içinde serbestleşmenin önünü açabilecek bir madde olduğunu hatırlatan Arıak,

Rekabette altyapı tesisi sektör için çok önemli. Ancak burada serbest piyasa ekonomisine inanmayan bir yaklaşım görmekteyiz. Bizim adımıza her şeyi devlet kurumlarının üstlendiği bir stratejinin serbestleşmeyi bile devletleştirdiğini söyleyebiliriz.

şeklinde konuştu. TELKODER Başkanı Arıak’ın görüşlerinin tersine strateji belgesini son derece yeterli bulduklarını açıklayan YASAD Başkanı Gültekin Günal, uygulama sürecinin önemi üzerinde durdu.Günal, YASAD olarak kendilerine düşen görevi yerine getireceklerini söyledi.

Strateji gecikmiş ama olumlu

Strateji belgesini gecikmiş bir çalışma olmasına karşın olumlu bulduklarını açıklayan TÜBİSAD Başkanı Tuğrul Tekbulut, strateji uygulamaları ile Türkiye’nin gelişmiş ülkeler ile arasında olan kalkınma açığını kapatabileceğini belirtti. “Strateji eksik de olsa bir yol haritası sunuyor” diyen Tekbulut, eylem maddelerinin daha çok devletin yapması gereken aşamaları içerdiğine dikkat çekti.