Galip Zerey : Wimax Lisansı Bölgesel Mi, Ulusal Mı Olur, Henüz Belli Değil

Galip Zerey : “Wimax konusunda da yerli üretim katkısı isteyeceğiz. 3G de olduğu gibi, belli bir sayıda Türk Mühendis çalıştırılmasını isteyeceğiz. Yerli araştırma geliştirme ve bir kısım cihazların Türkiye’de üretilmesi istenecek.”

Bugün Çırağan Sarayında yapılan Wimax Turkey Konferansına yüksek sayıda katılım olması, Wimax konusuna ülkemizdeki ilginin düzeyini gösterdi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) 2009 yılı içinde vermeye başlayacağı bildirilen Wimax lisanslarının, konuyu sıcak hale getirdiği düşünülüyor.

Konferansın açılışında bir konuşma yapan BTK Kurul 2.Başkanı Galip Zerey, Telekom sektörüne yönelik son verileri aktardı (bunları siz okurlarımızın bilgisine burayı tıklayarak ulaşabileceğiniz yazımızda sunuyoruz). Zerey’e konferans sırasında Wimax ile ilgili sorular sorduk :

Turk.internet.com : Konferansı nasıl buldunuz?

Galip Zerey : Konferansın özellikle yurtdışından gelen konuşmacıları çok önemli. Mesela Dr. Roger B. Marks, Wimax Forum’un Başkan Yardımcısı, ayrıca üretici firmaların üst düzey yöneticileri var. Katılımcılar, üretici firmalar neler yapıyorlar, trendi nasıl görüyorlar, yakın gelecekte neler olabilir, nereye gidiyoruz gibi konulardaki gelişmeleri ve fikirleri izleme olanağı buldu. Katılımcılar arasında çeşitli üniversitelerden hocalar gördüm. Sektörden möuhtemel lisans almayı düşünenler ve üreticiler de burada.

Turk.internet.com : Bu neyi gösteriyor? Ülkemizde Wimax konusuna yüksek ilgi olduğunu mu?

Galip Zerey : Ülkemizde Wimax’e ilginin çok olduğunu ve lisans verme durumunda ihaleye katılımın çok yüksek olacağına inanıyorum.

turk.internet.com : Malum ITU geçen yıl Wimax’i de 3G standardı içine aldı [1] ama yine de soralım; 3G – Wimax rakip mi?

Galip Zerey : Sabit telefonun ve 3Gnin rakibi. Ama bu iş nereye gider o önemli. Ben önümüzdeki birkaç yıl rakip olmalarına karşın, ileride Wimax ile 3G nin birleşeceklerini düşünüyorum.Bu nedenle de, hem GSM ya da 3G firmalarının, hem de Türk Telekom’un Wimax konusunu çok yakından izlemesi ve teknolojiyi kullanması lazım diye düşünüyorum..

turk.internet.com : Peki siz BTK olarak biliyorsunuzdur. GSM firmaları ve Türk Telekom’un şu ana kadar bu konuya yaklaşımı nasıl ?

Galip Zerey : Türk Telekom konuyu yakından takip ediyor. Bu teknolojiyi, mevcut sistemine nasıl entegre edebilir, nasıl rekabet edebilir diye araştırıyorlar. Aynı şey GSM operatörleri için de geçerli.

turk.internet.com : Bu toplantı sırasında Telkoder Başkanı Yusuf Ata Arıak bir öneride bulundu : “Tek bir wimax lisansı [2]”. Siz bu konuya nasıl bakıyorsunuz?

Galip Zerey : Düşünülebilecek bir öneri. Rekabet açısından da iyi gözüküyor. Ama lisansın “bölgesel mi” yoksa “ulusal mı” olacağına karar verilmedi. Yusuf Bey’in önerisi ancak Ulusal lisans verilmesi durumunda uygulanabilir. Ulaştırma Bakanlığının bu konuya yaklaşımı önemli. Bakanlar Kurulu bir karar verecek ama biliyorsunuz bu kararı, ilgilisi olduğu için Ulaştırma Bakanlığı yazacak..

turk.internet.com : Peki Wimax lisansı ne zaman verilecek, bir fikir verebilir misiniz? Toplantıda 2.çeyrek dediniz.

Galip Zerey : Lisans bu sene içinde çıkar diye düşünüyorum ama Ulaştırma Bakanlığı yetkili. Dolayısıyla karar da oraya kalır.

turk.internet.com : 3G’de olduğu gibi Wimax lisansı konusunda da “Yerli Üretim Katkısı” isteyecek misiniz?

Galip Zerey : İsteyeceğiz. 3G de olduğu gibi, belli bir sayıda Türk Mühendis çalıştırılmasını isteyeceğiz. Yerli araştırma geliştirme ve bir kısım cihazların Türkiye’de üretilmesi istenecek.

Bu şartların, ülkemizdeki istihdama ve yazılım firmalarına katkısı olacak. Var olan yazılım firmalarına da katma değerli servislerde iş olanağı çıkacak diye düşünüyoruz.

Wimax’in gelmesiyle rekabet şartları zorlaşacağı ve dolayısıyla tüketici açısından fiyatların düşeceği ve kapsama alanlarında hizmet kalitesinin artacağını bekliyoruz.