Gelir Odaklı Özelleştirme Hatalı Seçim

5’inci Telekomünikasyon Arenası’nda, telekomünikasyon sektöründe serbestleşme dönemi sorunları ve sektördeki özelleştirme ve finansman konuları ele alındı.
9-10 Mayıs tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen Arena’da ‘Telekomünikasyon Sektöründe Düzenleme ve Rekabet: Bir Değerlendirme’ konulu konuşma yapan Sabancı Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi İzak Atiyas, bugün gelinen noktada Türkiye’de telekom sektöründe rekabetin geliştirilmesinde çok geçikildiğini kaydetti. Atiyas, “Gelir odaklı özelleştirme hatalı bir seçim. Stratejik olarak da doğru değil. Serbestleşmeyi yavaşlatarak özelleştirme gelirini artırmak iyi bir karar değil” dedi.
Serbestleşmenin yavaşlatılmasının özelleştirme gelirinin yanında riski de artıracağını ifade eden Atiyas, geçikmenin maliyetinin doğru algılanmadığını, bunun alternatif yatırım kaynakları üzerinde olumsuz etki yarattığını ifade etti.
Atiyas, özelleştirmenin geçikmesinin maliyetlerini, refah kaybı, saydamlık ve hesap verebilirlikte azalma, daha yüksek düzenleyici risk algılaması olarak sıraladı.

TT ve TK sektörden uzak

‘Telekom Sektörü Neden Rekabete Açılamıyor?’ konulu oturumda konuşan Telkoder Başkanı Yusuf Ata Arıak ise, zaman içinde Türk Telekom ve Telekomünikasyon Kurumu’nun sektörden uzak düştüğünü ve bunun sektördeki sorunların çözümü için önemli bir kayıp olduğunu öne sürdü.
“Eğer bir konuda herkes olumlu konuşuyorsa ve bu konu olmuyorsa şüphe etmek gerekir” diyen Arıak, birçok kişinin serbestleşme ve özelleştirmeyi istediklerini söylediklerini, ancak söylenenle yapılanların birbirini tutmadığını ifade etti.
Arıak, sektöre girişlerin kolaylaştırılması gerektiğini dile getirerek, “Serbestleşme olursa yatırımlar az mı olur?’ şeklinde endişe yaygın. Oysa bunun tam tersi doğru. Serbestleşme ekonomik büyümeye yansıyacak” dedi.
Aynı oturumda konuşan Kaya Telekom Genel Müdürü Yaşar Çerçi ise, serbestleşmenin ülkemize getirilerinin çok açık olduğuna değinerek, “Biz şu anda tamamen devlete çalışıyoruz. Eğer başka faaliyet gösterdiğiniz alan yoksa yaşama şansınız da yok. Arabağlantı ücretleri hala yüksek. Türk Telekom bizi rakip olarak görüyor” diye konuştu.