İhaleler İzlenecek

Kamu İhale Kurumu (KİK), kamu kuruluşlarının yaptıkları ihalelerin izlenmesi için bilgi sistemi oluşturuyor

KİK’in kamu kaynaklarıyla karşılanan mal ve hizmet alımlarıyla yapım işlerine ilişkin “bilgi toplamak, adet, tutar veya diğer konular itibariyle istatistikler oluşturmak” üzere, İhale Bilgi Sistemi (İBİS) kuracağına ilişkin tebliği, Resmi Gazete’nin 11 Eylül 2003 tarihli sayısında yayımlandı. Tebliğle, KİK kapsamı ndaki ihaleler hakkında gerekli bilgilerin toplanması ve değerlendirilmesi amacıyla bazı uygulamalar getirildi. Buna göre, kanun kapsamındaki idareler, ihale onayının alınmasından sonra, ihale ilanı ve davetinden önce, istisna kapsamı nda gerçekleştirilen ihaleler ve doğrudan temin yoluyla yapılan alımlar da dahil her bir ihale için bir İhale Kayıt Numarası (İKN) alacak. İKN almak için, ilgili idareler, İhale Kayıt Formu’nu usulüne göre doldurup KİK’e gönderecek, KİK, gerekli kontrolleri yaptıktan sonra, idareye ihale için bir İKN bildirecek. İnternet üzerinden de İKN alınabilecek. Tebliğde, ihalelerin Kamu İhale Bülteni’nde yayımlanmasına ilişkin kanun hükmünün 1 Ocak 2004’te yürürlüğe gireceği anımsatılarak buna ilişkin düzenlemenin daha sonra yapılacağı belirtildi.
İhale kararlarının ihale yetkilisince onaylanmasından önce, ihale üzerinde kalan isteklinin ihalelere katılmaktan yasaklı olup olmadığı, KİK’ten teyit edilecek, internet üzerinden teyit belgesi alınabilecek. Tebliğde, İBİS ile ilgili işlemlerin daha hızlı ve doğrudan biçimde yapılması, verilerin daha düzenli ve güvenilir biçimde sağlanması, teyit işlemlerinin kısa sürede yapılabilmesi için, ilgili idarelerin bundan sonra kurumun internet sayfasından söz konusu işlemleri yapabilecekleri bildirildi.

Sektör TK’yı uyardı

Liberalizasyonun gecikebileceği endişesi sektörde büyük tepki yarattı

Ulaştırma Bakanlığı ile Türk Telekomünikasyon Afi’nin (TT) özelleştimesi ve liberalizasyonun birlikte yapı lması gerektiğini bildirmesi ve Telekomünikasyon Kurumu’nun (TK) ise yaptığı düzenlemelerin Bakanlar Kurulu’ndan geçmemesi üzerine liberalizasyonun gecikebileceğini belirtmesi sektörde tepki yarattı. Lisans almak için gerekli hukuki başvuruları yapan sektör şirketleri, lisansların kendilerine verilmesi durumunda 1 Ocak 2004’ten itibaren hizmet vermeye başlayacaklarını bildirirken lisansların yıl başından itibaren verilmemesinin bir koas ortamı yaşatacağına işaret ettiler. Bir açıklama yaparak lisansların 1 Ocak 2004’ten itibaren verilmesini istediklerini, aksi taktirde bu tarihten itibaren ses ve altyapı hizmeti verme tekeli kalkacağı için hizmetlerin verilmeye başlanacağını belirten Telkoder, TK’nın şirketleri yetkilendirmemiş olmalarının şirketlerin yasal haklarını 1 Ocak 2004’ten itibaren kullanmasını engellemeyeceği savundu. Hazırladığı mektubu hem üyelerini hem de sektördeki kuruluşlara göndererek kamuoyu yaratmak isteyen telkoder, yapılan açıklamalar ve görüşmeler sonucu serbestleşmede bir erteleme olmayacağı ancak yetkilendirme ve düzenlemelerde gecikmeler olabileceğini gördüklerini ancak yasaların tanıdığı bir hakkın idare tarafından uzun süre ertelenemeyece ğine dikkat çekti.
Açıklamada “Ülkemizde telekomünikasyon hizmetlerinin (ses dahil) verilmesi ve telekomünikasyon altyapı sının kurulması ve/veya işletilmesi konusunda tam serbestliğin başlayacağı 1 Ocak 2004 tarihi itibariyle, işletme şirketleri tüm telekomünikasyon hizmetlerini sunmak konusunda yasal haklara sahip olmaktadırlar” denilerek şöyle devam edildi: “telkoder üyesi olan veya olmayan işletmeci şirketlerimiz, istedikleri işletmecilik konuları nda yetkilendirilmek için TK’ya başvurmaktadırlar.
1 Ocak 2004’e kadar olan makul süre zarfında TK’dan gerekli yetkilendirmeleri yaparak, olası fiili durumları n önüne geçmesini ve telekomünikasyon sektöründe serbest işletmeciliğin ve tam rekabetin tesis edilmesini sağlamasını talep ediyoruz.”