İnternet Vergi İndirimi İle Ucuzlayacak

Bakan Yıldırım, internet üzerindeki vergilerin hafifletilmesi için Maliye Bakanlığı ile çalışmaların devam ettiğini söyledi

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) tarafından Sapanca’da düzenlenen ”Elektronik Haberleşme Kanunu ve Ötesi” toplantısının ardından bir basın açıklaması yaptı.
Elektronik Haberleşme Kanunu’nun AB müktesebatına uyumunu esas aldıklarını kaydeden Yıldırım, yasanın, sektördeki değişik yasaları bir araya toplayan, telekomünikasyon ve bilişimle ilgili güncellenmiş bir metin olduğunu belirtti. Yıldırım, Telekomünikasyon Kurumunun kuruluş kanununun Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen maddelerinin yasada yeniden düzenlendiğini anlattı.
Yasa ile yetki ve sorumluluk kargaşasının ortadan kalkacağını kaydeden Yıldırım, ”Bundan sonra yetkilendirme ve lisans konuları daha kolay çözülecek. Şirketlerin kapatılması yerine maddi ceza getiriliyor. Cezalara maddi yaptırım getiriliyor. Kapatmak yerine yaşatmayı hedefliyor. Ar-Ge çalışmalarının desteklenmesi, hatta mecbur tutulması hükümlerine yer veriliyor. Buradaki amacımız da sektörde gelişme, büyüme olurken, yerli katkının arttırılmasını sağlamak. sadece teknolojiyi alan kullanan bir konumda olmayalım, sektörün geliştirilmesi için gençlerimizin teşvik edilmesi yer alıyor” diye konuştu.

İNTERNETTE VERGİ İNDİRİMİ

Türkiye’deki büyümenin 6.6, sektördeki büyümenin ise 21.5 olduğunun altını çizen Yıldırım, en büyük sorunun yüksek vergiler olduğunu belirtti. Yıldırım, ”Bunlar vatandaş tarafından sektör tarafından bilinen bir husus. İnternet üzerindeki vergilerin hafifletilmesi için Maliye Bakanlığı ile çalışmalar devam ediyor. İyi bir noktaya geldik, sanırım vergilerle ilgili buradan bir başlangıç yapacağız” diye konuştu.
Vergi indiriminin genel bütçeyi etkileyen bir konu olduğunu dile getiren Yıldırım, öncelikle internetin yaygınlaştırılması için internet üzerindeki vergi yükünün azaltılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
”Hedefimiz, en geç gelecek yılın başında uygulamak. Ancak 200 milyon YTL vergi kaybı olacağı tahmin ediliyor. Bunun sürümden karşılanacağını düşünüyoruz. Vergiler konduktan sonra kaldırılması kolay olmuyordu. Bu olağanüstü dönemlerde konan bir vergiydi. O zaman cep telefonu lükstü, uçak biletlerine de benzer bir uygulama var. Uçak biletlerinde bunu kaldırdık. Bu alanda da bunu yapmak istiyoruz. Bunun takipçisiyiz. Vergileri kaldırırsak, ciro, pazar daha da büyüyecek. Maliye Bakanlığı da, ‘Ben planlarımı yaptım, ya bu olmazsa ben bu açığı nasıl kapatacağım?’ diyor doğal olarak.”
Yıldırım, geniş bant hizmet sağlayıcı TTNet dışındaki işletmecilere pozitif ayrımcılık olarak görünecek bir indirim yapılacağını ve TTNet’ten diğer internet servis sağlayıcılara geçecek abonelerden nakil ücreti alınmaması yönünde bir karar alındığını hatırlattı.
Uzak mesafe telefon hizmetleri yapan şirketlerin serbestleşmenin yavaş ilerlediğini ve hakim işletmecilerin isteksiz olduğu yönünde şikayetleri olduğunu anlatan Yıldırım, benzer sorunların mobil iletişimde de yaşandığını ifade etti. Yıldırım, büyük işletmeler ve hakim operatörlerin, kısıtlamak yerine küçük işletmelerin pazara girmesini, pazarın büyümesini teşvik etmesini istedi.

3. NESİL

3. nesil (3N) mobil hizmete ilişkin bir soruyu yanıtlayan Bakan Yıldırım, ses iletiminde ve kapsama alanında belli bir noktaya gelmesini istediklerini anlattı. Numara taşınabilirliği konusunda da belli bir noktaya gelindiğini söyleyen Yıldırım, ”Ülkemizin her yerinden ses gelirse, diğer hizmetleri verebiliriz. Bu konuda bizimle aynı düşüncede olmayanlar olabilir ama biz yaygın bir kesimin bizim gibi düşündüğüne inanıyoruz” diye konuştu.
-KABLO TV-
Kablo TV’ye ilişkin olarak hukuki sürecin devam ettiğini anlatan Yıldırım, konuya ilişkin ihtilafları bir kenara bırakacaklarını söyledi. Yıldırım şunları kaydetti:
”İhtilafların sonuçlanmasını beklemeden bir şekilde kablonun daha aktif hale getirilmesi ve alternatif bir altyapı şeklinde kullanılması, değerlendirilmesi için çalışmalarımızı başlattık. İhtilafları olduğu gibi bırakacağız, onları beklersek daha fazla gecikmiş oluruz ve bu altyapıdan da istediğimiz şekilde faydalanamayız. Arkadaşlarımız bir kaç model üzerinde çalışıyorlar. Uzun vadeli kullanım hakkı da olabilir, alt yapının tamamen verilmesi şeklinde de olabilir. Bu modeller üzerinde çalışmaya başladık.”

ŞEHİRİÇİ TELEFON HİZMETİ

Şehir içi telefon hizmetinin serbestleştirilmesi konusunda yargının durdurma kararı bulunduğunu ancak bu sürecin beklenmeyeceğini ifade eden Yıldırım, ”Mahkemenin durdurma nedenlerini dikkate alarak yeni bir yönetmelik düzenlemesi yapılacak. Ondan sonra yola devam edeceğiz” dedi.
Yıldırım, ADSL bağlantısı için telefon abonesi olma şartının hatırlatılması üzerine, Telekomünikasyon Kurumunun dünyadaki uygulamaların nasıl olduğuna ilişkin bir çalışma yaptığını söyledi.