Alternatif Telekom operatörlerinin derneği olan Telkoder’in “Yeni Elektronik Haberleşme Yasa Tasarısı” başlığı ile düzenlediği toplantı, TK ve başta Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım olmak üzere Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri ile sektörün uzmanlarından 70 kadar kişinin ve basının katılımı ile Sapanca Güral Porselen’in 3 ay önce açtığı “Güral Sapanca Welness Park” otelde başladı.
Alternatif Telekom operatörlerinin derneği olan Telkoder’in “Yeni Elektronik Haberleşme Yasa Tasarısı (EHK)” başlığı ile düzenlediği toplantı, TK ve başta Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım olmak üzere Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri ile sektörün uzmanlarından 70 kadar kişinin ve basının katılımı ile Sapanca Güral Porselen’in 3 ay önce açtığı “Güral Sapanca Welness Park” otelde başladı.
Konferansın açılış konuşmalarını Telkoder Başkanı Yusuf Ata Arıak, TK Başkanı Dr.Tayfun Acarer, EHK’nın görüşmelerinin yürütüldüğü TBMM Bayındırlık, İmar Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Samsun AKP Milletvekili Mustafa Demir, CHP Uşak Milletvekili Prof.Dr.Osman Coşkunoğlu ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yaptılar.
Gerçi toplantı EHK ile ilgili denildi ama kanunun komisyondan geçerek, TBMM gündeminde olması nedeniyle konuşulacak çok da bir şey kalmadı. Bunun yerine, bu toplantıda telekom sektörünün durumu konuşuluyor.
Bakan Binali Yıldırım’ın yaptığı açılış konuşması ilginçti. 2002 yılından beri Ulaştırma Bakanı olarak sektörden sorumlu olan Bakan Yıldırım, ilk defa özel iletişim vergisi (ÖİV) denilen garabetin hiç olmazsa internet üzerinden kaldırılacağının sinyallerini verdi. İnternetten alınan ÖİV bilindiği gibi % 15.
Zamanında “ara bağlantı” tanımının henüz olmadığı günlerde, GSM firmalarının Türk Telekom networkünü kullanmaları karşılığında ödenen % 15’lik pay, firmaların lisans almaları sırasında ortadan kaldırılmak yerine, vergiye (ÖİV) dönüştürülmüştü. Bu kadar basit bir nedenle, Türk kullanıcısı yıllardır devlete yaptığı her türlü iletişim (haberleşme) yani telefon, internet vs için, dünyanın başka bir yerinde olmayan bir vergi ödüyor. Gerçi bu vergi sonradan 1999 depremi ile birlikte bir anlam bulmuş kabul edildi. İsmi de özel iletişim vergisi oldu.
Bu bir yandan, özellikle dünya ile çalışan ticari kurumların rekabet şansının % 15 azalması anlamına geliyor. Bu açıdan sadece internet’ten de olsa bu verginin kaldırılması çalışmalarının başlatılmasını alkışlıyorum ben kendi adıma.
Binali Yıldırım’ın bu toplantıda ilk defa telafuz ettiği diğer bir konu, genişbant konusunda serbestleşmenin tamamlanmamasıydı. 17 haziran’da TBV’nin CEPS işbirliği ile gerçekleştirdiği “Telekom ; Bilişim Sektörünün Kaldıracı” başlıklı toplantıda Avrupa Birliği’nden gelen yetkililer bu konuyu açıkça belirtmişler, kağıt üzerinde düzenlemeleri tamamlamış gözüken Türkiye’nin fiili rakamlarına bakarak, serbestleşmenin yapılmadığını “ev ödevi” olarak ikaz etmişler ve kablo ve veri akış DSL konularında düzenlemelerin ve kolaylaştırmanın yapılması gerektiğini hatırlatmışlardı.
Bakan Yıldırım’ın TBV konferansından etkilendiğini düşünüyorum ama toplantıya katılanlar, Bakan Yıldırım’ın sadece bu konferanstan değil, yanısıra yaklaşmakta olan AKP’nin kapatılması davası sonrasındaki durumla ilgili olarak da hassas olduğu düşüncesindeler.
Herneyse, şöyle ya da böyle, Bakan Yıldırım bu toplantıya elinde birkaç sürpriz ile gelmiş. Dolayısıyla gazetecileri heyecanlandırmayı başardı. Yukarıda da belirttiğim gibi, bunlardan birisi ÖİV’nin düşürülme çalışmalarının başlatıldığı haberi, diğeri ise TTnet dışındaki ISS’lerin Türk Telekom’dan daha indirimli fiyattan ADSL alabilmelerinin önünün açılması ve üçüncü olarak da sabit telefon lisansı yani şehiriçi telefon görüşmelerinin rekabete açılması konusu.
Bakan Yıldırım’ın 1 saat kadar süren konuşmasından ilginç notlar şu şekildeydi;
Genişbant’ta ana sağlayıcı TTnet % 94,6 ve diğer % 5,4 şeklinde paya sahip. Burada bir sorun olduğu görülüyor. Bu nedenle Paul Doany ile görüştük ve Türk Telekom’un, TTnet dışındaki ISS’lere (internet servis sağlayıcılara) poizitif ayrımcılık yapmalarına karar verdik.
Yıl sonuna kadar süren bir kampanya yapılacak ve TTnet dışındaki firmalara Türk Telekom, al-sat ve veri akış modellerinde % 2,6 ila % 3,8 oranlarında indirim uygulayacak.
Rekabet Kurumu’nun buna bir şey yapmayacağını umarım. Ancak zaten veren kurum başvuru yapacak olan kurum. O kendisi verdiğine göre bir şey olmaz herhalde.
Bu arada abonelerin ISS değiştirmesinin zorluğunu ortadan kaldırmak için, bu süre zarfında TTnet’i bırakıp başka bir firmaya geçecek olan abonelerden değişiklik ücreti alınmayacak.
ADSL’de TTnet fiyatı zaten 29 YTL’den 15,99 YTL’ye iniyor.
Bu arada “serbestleşme oldu da, vatandaşa ne yararı oldu?” diyenler var. 2004 yılı başında şehiriçinde 29 kuruş olan fiyat bugün 9 kuruş, şehirlerarasında 72 kuruş olan fiyat bugün 38 kuruş ve Yurtdışı aramalarda 77 kuruş olan fiyat şimdi 12 kuruş.
İnternet kullanımı da en pahalı diyenlere sözüm. Pahalı filan değil. İnceleyerek konuşmak lazım. Ama daha ucuz olur mu derseniz de olur. % 60’a yaklaşan vergi var. Biz bu vergiyi internetten başlayarak kaldırmak istiyoruz. ÖİV’nin indirilmesi için çalışmalara başladık. Maliye Bakanlığı da olumlu baktı. Yakın zamanda bu konuda bir müjdemiz olacak.
Maliye Bakanlığına, “vergi düşecek ama kullanım artacak. Dolayısıyla kayıp değil, kazanç olacak” dedik. Bakalım ne olacak.
Verilmesi gereken lisanslar var. 3G, Wimax, MVNO.
Sektörün gelişmesine yerli katkı olmasını bekliyoruz. Martta ARGE kanunu çıkardık. Bu çalışmalar ayni hızla devam edecek.
AB ile uyumu sağlamak lazım. Zaten önemli bir uyumsuzluk var denemez. Zaman alacak bir süreçtir.
Serbestleşmeyi yapacağız ama bir servet ödeyenle, az para vereni bir tutmak olmaz. Diğerleri de lisans ücreti vermiş ama servet ödeyenle aynı imtiyaza sahip olması, bir tutulması doğru değil.
Bakan Yıldırım’ın konuşmalarından ortaya çıkan sonuç, bugünlerde 29 YTL’den 15,99 YTL’ye inen ADSL konusunda önümüzdeki günlerde ÖİV indirimi nedeniyle yeni bir % 15 kadar düşme olma olasılığı.
Yani Sapanca zirvesi, ilk gününde Bakan Yıldırım’ın verdiği 3 güzel haberle olumlu bir havayla başladı.
Açılış konuşmasında “Bu buluşma, bardağın boş tarafını doldurmak için” diyen Telkoder Başkanı Yusuf Ata Arıak, Telkoder’in sektörün son 8 yılında yoğunlaşan serbestleşme sürecinin inşa edicilerinden birisi olduğunu belirtti. Arıak toplantıda, yasa ile ilgili değerlendirmelerin, sektör içi diyalog ve karar alma süreçlerinin geliştirilmesi ve dünyadaki gelişmelerden örneklerin konuşulmasını beklediklerini ifade etti.
CHP Milletvekili Osman Coşkunoğlu, yasa tasarısı ile ilgili muhalefetini TBMM’de yapacağını söyledikten sonra, CHP zamanında olsaydı bu yasanın bu kadar beklemeyecğini belirtti. Hatırlanacağı gibi Elektronik Haberleşme Kanunu 2005 yılında komisyonda şekillendirilip, TBMM gündemine alınmış ama sonra gündemden geri çekilmişti. Coşkunoğlu’nun sözlerine Bakan Yıldırım konuşmasını bitirirken, “Yasa tasarısı CHP zamanında belki beklemezdi ama biz CHP’nin iktidara gelmesini beklemekten yasa çıkmazdı” şeklinde cevap vererek, hoş bir şakalaşma yarattı.