Telekom sektörüne depremle musallat olan “Özel İletişim Vergisi” en sonunda % 5’e indi ve ISS firmaları tarafından da uygulamaya konuldu. Ancak geçen hafta CHP Milletvekili Osman Coşkunoğlu’ndan sonra bugün de Telkoder yaptığı açıklamada, verginin tamamen kaldırılması gerektiğine işaret edildi.
Telekom sektörü, devletin bir nevi vergi tahsilatçısı olmayı sürdürüyor. 1999 yılındaki büyük İzmit depremi ve Ecevit’in Başbakanlığı sırasında konulan Özel İletişim Vergisi, yıllarca % 15 uygulandıktan sonra en sonunda TBMM’nin 18 şubat 2009 tarihli oturumunda aldığı kararla % 5’e düşürüldü ama acaba neden tamamen kaldırılmıyor?
Bu soruyu, hem tüketiciler, hem CHP milletvekili Osman Coşkunoğlu[1], hem de Telkoder soruyor.
Osman Coşkunoğlu, geçen hafta hem yazılı açıklama yaparak, hem de TBMM2de yaptığı konuşma sırasında bu konuya şöyle değindi ;
Bu konuda zaten Temmuz 2006’da alınmış bir Yüksek Planlama Kurulu kararı vardır. Bu Yüksek Planlama Kurulunda onaylanmış olan Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planı’nın 105’inci maddesi bundan iki sene, iki buçuk sene önce bu verginin yüzde 0’a düşürülmesini zaten ifade etmiştir[2]. İki, iki buçuk sene önce yüzde 0’a düşürülmesi gereken verginin şimdi yüzde 5’e düşürülmekle yetinilmesi, hem gecikmeyle hem de kriz nedeniyle yüzde 5’e düşürülmesiyle yetinmenin bir tatminkâr tarafı yoktur, bu nedenle yüzde 0’a düşürülmelidir diyorum.
ÖİV aslında depremle sarsılan ekonomiye destek amacıyla konulmuştu ama ekonominin “iyi gidiyor” olarak değerlendirildiği yıllarda da kaldırılmadı.
Ekonomiye katkısının, daha doğrusu devlete katkısının karşılığında, tüketicilerin cebinden yıllardan beri % 15 daha fazla para çıkıyor. Dedik ya !! devlet Telekom firmalarını kullanarak, tüketicinin cebindeki parayı “vergi” adı altında çekiyor. Ekonomik krizin ülkemizi vurduğu, binlerce insanın işsiz kaldığı günümüzde bu vergilerin hala uygulanması da soru işareti. Nitekim Telkoder de bu konuda şöyle bir açıklama yaptı :
Ülkemizdeki mobil telefon, sabit telefon, internet ve diğer telekomünikasyon hizmetlerinin üzerindeki vergi yükleri çok ağır olmakla birlikte, bu hizmetlerin sunumundaki pazar payları açısından bugün bir denge ortaya çıkmış bulunuyor. Belli hizmetlerdeki vergilerin düşürülmesi, diğer hizmetlerde ise düşürülmemesi bu dengenin bozulması olasılığını da beraberinde getiriyor.
Bu nedenle TELKODER olarak, 1999 yılında geçici olarak getirilen ve daha sonra kalıcı hale getirilen Özel İletişim Vergisi’nin kademeli olarak önümüzdeki üç yıl içerisinde daha da azaltılması ve en sonunda da tamamen kaldırılması gerektiğine inanıyoruz.
Hatırlanacağı üzere Özel İletişim Vergisi, Gölcük depreminin yaralarını sarmak için geçici bir süre için alınması öngörülmüş bir vergidir. Aradan geçen sekiz yılda depremin yaralarının sarılmış olması gerektiğinden bu vergi artık gerekçesi ve uygulamada yeri olmayan, halkımızın en önemli haklarından biri olan haberleşme faaliyetlerini zorlaştıran bir unsur haline gelmiştir.
ISS’ler ÖİV İndirimini Uygulamaya Başladılar mı?
Bir yandan da acaba 1 mart itibariyle yürürlülüğe giren Özel İletişim Vergisi indirimini ISS’ler uygulamaya başladı mı diye diye baktık.
İSS’lerin ÖİV indirimini fiyatlarına yansıttıkları görülüyor. Buna göre, ÖİV indirimi öncesi tüm vergiler dahil ortalama 29 TL civarı olan 1 Mbps hızındaki 4 GB kotalı internet hizmetine; Koç.net Biri, Doğan Telekom Smile ve TTnet 26,81, Turk.Net 26.99 TL, Tellcom 26.82 TL ve Türksat 26 TL fiyat uyguluyor.
Bu rakamlardan 26,81’i baz alırsak, bu hız ve kotadaki bir hattı kullanan abonenin 1,09 TL ÖİV ve 3,92 TL KDV olmak üzere toplam 5.01 TL vergi ödendiğini göreceksiniz. Bu rakam, ÖİV indirimi öncesi 3.27 TL ÖİV ve 3.92 TL KDV olmak üzere toplam 7.19 TL’ydi. Yani % 10 ÖİV indirimi ile 1 MBps hız ve 4 GB kotalı paketi kullanan bir abone aylık 2,18 TL kazançlı hale gelmiş oluyor.
Devletin bu işten kaybı ne derseniz? Yaklaşık 5.5 milyon ADSL abonesinin hepsinin sadece bu hattı kullandığı varsayımı ile hareket edelim; Devlet bu kadar ADSL kullanıcısından % 18 KDV ve % 5 ÖİV olmak üzere aylık toplam 27,6 milyon TL ve yıllık 330 Milyon TL vergi topluyor. Yapılan indirim öncesinde bu rakam aylık 40 milyon TL ve yıllık 480 milyon TL’ydi. Yani % 10 vergi indirimi sonucu devlet internet kullanıcılarından aylık 12 ve yıllık 144 Milyon TL daha az vergi alacak.
Unutmayın; bu rakamlar en düşük internet hattı üzerinden baktığımız rakamlar.