İstanbul Çok Yakında İnternetsiz Kalabilir

Geçtiğimiz yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), il sınırları içerisindeki internet, telefon ve data hizmetleri gibi telekomünikasyon hizmetleri sunan tüm şirketlerin metro, metrobüs ve füniküler güzergahlarındaki fiber kablo kurulumu için gerekli olan izinleri feshettiğini duyurdu. Ayrıca bu izinlerin 2017 yılında yenilenmeyeceğini açıkladı. 2017 yılına girmemizle birlikte geçen süre zarfında bu konuda herhangi bir ilerleme kaydedilmedi. Bu sebeple milyonlarca insanın yaşadığı İstanbul çok yakında internetsiz kalabilir.Tabi ki İstanbul’lular sadece internet hizmeti değil sabit telefon, cep telefonu yada herhangi bir telekomünikasyon hizmeti de alamayabilir. Bu yönüyle konu oldukça ciddi. İBB, ayrıca bu hizmetleri sunan şirketlerin daha önce çektiği kablo ve ekipmanlarını toplanmasını ve boş olarak kendisine teslim edilmesini istiyor. Eğer ekipmanların toplanması mümkün değilse ciddi yatırımlarla oluşturulan altyapı unsurlarının belediyeye devredilmesini talep ediyor.

Yani özetle; İBB telekom şirketlerine; 2017’den sonra benden habersiz kimse altyapı kuramaz, kurulu altyapıyı ya bana devredersiniz yada burada hizmet sunamazsınız, hizmet sunmak isteyen varsa da benden kiralayacak diyor.

Olay Nasıl Gelişti?

Birkaç yıl önce İBB, şehirdeki tüm telekomünikasyon altyapısının tek bir şirket üzerinden yönetimini sağlamak için İstanbul Elektronik Haberleşme ve Altyapı Hizmetleri San. ve Tic. AŞ (İSTTELKOM) adlı bir şirket kurdu. Geçtiğimiz yıl ise İBB, telekomünikasyon hizmetleri sunan şirketlerin fiber altyapı kurmaları için gerekli olan izinlerini 31 Aralık 2016 tarihi itibarıyla feshettiğini ve 2017 yılı için bu izinleri yenilemeyeceğini açıkladı.

Bu gelişme üzerine başta Türk Telekom, Superonline ve Vodafone Net olmak üzere sektördeki tüm şirketleri büyük bir telaş sardı. Bu şirketler konuyu ivedilikle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve Rekabet Kurumu’nun gündemine taşıdılar. Ancak henüz hiçbir sonuç alamadılar.

Konuyu tekrar gündeme getiren kuruluş ise Superonline ve Vodafone gibi şirketlerin de üye olduğu Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) oldu. TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak şurada konuya ilişkin demecinde (bkz. TELKODER Basın Bülteni) konunun ciddiyetini tekrar gündeme taşıdı.

Peki internet ne olacak ?

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi yani eğer ilgili Kurumlarca herhangi bir önlem alınmazsa İstanbul’da internet, telefon ya da veri hizmeti sunumunda ciddi bir kaos yaşanabilir. Zira konu sadece fiber kablo döşenmesi ile sınırlı değil. Örneğin 15 milyonluk şehrin telekomünikasyon altyapısında oluşabilecek herhangi bir arıza, kurulum, bakım veya onarım gibi tüm operasyonel faaliyetler için kazı izni gerekebilir. Bu karar doğrultusunda tüm bu faaliyetlerin altyapıyı kuran şirket tarafından değil İBB’nin yeni kurduğu İSTTELKOM şirketi tarafından yapılması gerekecek. Yeni kurulan İSTTELKOM’un ise bu kadar büyük bir iş gücünün altından kalkıp kalkamayacağı ise muamma.

Öte yandan İBB, Şirketlerden daha önce kurdukları altyapının da ya toplanmasını ya da kendisine devredilmesini istiyor. Türk Telekom, Superonline ve Vodafone gibi dev şirketlerin, altından bile daha değerli olan bu altyapılarını kolay kolay İBB’ye teslim etmeyecekleri aşikar. Dolayısıyla tam anlamıyla bir kaos bizi bekliyor.

Sonuç olarak; eğer Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, BTK ve Rekabet Kurumu bu konuya acil müdahale etmezlerse ya da yasal bir düzenleme yapılmazsa İstanbul çok yakında internetsiz kalabilir. Hatta biraz abartılı olacak ama tüm hayatımızın ve işlerimizin internete bağlı olması nedeniyle hayat bile durabilir.

Konuyu takip etmeye devam edeceğiz.

Yazar:  Serdar Acar