Kriz, Telekomünikasyon Sektörünü Yüzde 5 Küçülttü

Telekomünikasyon sektörünün 2008 gelirleri bir önceki yıla göre yüzde 5’lik azalarak 19.3 milyar TL’ye düştü.

Serbestleşmenin başladığı 2004’ten beri toplam net satış gelirleri sürekli büyüme eğilimi gösteren telekomünikasyon sektörü, bu yıl küresel krizin de etkisiyle ilk kez bir küçülme yaşadı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) 2008 yılı Faaliyet Raporu’na göre, yıllar itibariyle yapılan yatırımlarda da genel olarak artış eğilimi görüldü. 2007’de 20.3 milyar TL’yi bulan gelirler, 2008’de ise bir önceki yıla göre yüzde 5’lik azalma ile 19.3 milyar TL’ye geriledi.

2004’te sabitte 6.5 ve mobilde 6.7 milyar TL olan net satış gelirleri, 2008’de sabitte 5.9 ve mobilde ise 13.5 milyar TL’ye ulaştı. 2008’de toplam yatırım miktarı bir önceki yıla göre yüzde 68 artarak 4 milyar 175 milyon TL olarak gerçekleşti.

BTK’nın faaliyet raporunda telekomünikasyon sektöründe sabit ile mobil arasında aranın açılması dikkat çekiyor. Sabit pazarında 2008’de 1.5 milyar TL yatırım yapılırken bu yatırımlar toplam yatırım içinde yüzde 37.6 pay aldı. 2008’de mobil sektör yapılan 2.6 milyar TL’lik yatırım geçen yılın toplam mobil yatırımlarının yüzde 62.4’ünü oluşturdu. Toplam gelirlerdeki payını sürekli artıran mobil işletmecilerin pazar payı 2008 yılında yüzde 70’i bulurken, sabit işletmecilerin payı yüzde 30’a kadar geriledi.