Numara Taşıma Büyük Kolaylık, Gecikme 3g’den Bahseden Operatörden

CeBIT Bilişim Eurasia’da bir araya gelen Avea ve Türk Telekom üst yönetimi, sektördeki dengeleri değiştirebilecek numara taşıma uygulamasında gecikmenin 3G’den bahseden büyük bir operatörden kaynaklandığını söyledi. Paul Doany ve Cüneyt Türktan, işbirliğinin geliştirileceğini belirtti.

ürk Telekom ve Avea’nın üst yönetimi ilk kez CeBIT Bilişim Eurasia’da bir araya geldi. Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany, “Avea’nın ne zaman ve ne kadarlık yatırım ihtiyacı olursa arkalarında olacağız. Bu sayede yeni sinerjiler de yaratabileceğiz” mesajını verdi.

CeBIT Bilişim Eurasia’da düzenlenen ortak basın toplantısında Avea Genel Müdürü Cüneyt Türktan ile Doany, iki şirketin bundan sonra sabit ve mobil hatları birleştirerek ortak bir sinerji yaratacağını belirtti. Paul Doany, numara taşınabilirliğindeki gecikmenin hâlâ 3G’den bahseden büyük bir operatörden kaynaklandığını dile getirerek “3G beş yıl öncesinin geleceğidir” dedi. Türktan da “numara taşıma” uygulamasının sektördeki dengeleri değiştirebileceğine değinerek “Avea olarak hedefimiz, bu uygulama sonrasında piyasada en fazla aboneye sahip olmaktır” dedi.

Avea Genel Müdürü Cüneyt Türktan, Türk Telekom’la birlikte yapacakları çalışmalar konusunda ise şu bilgileri verdi: “Çapraz pazarlamanın çeşitli seviyeleri olabilir. Ürünleri daha ucuza mal edip, müşteriye kaliteli hizmet sunabiliriz. Yapılabilecek çok şey var. Bunları belirlemeye çalışıyoruz. British Telecom’un yaptığı gibi evde sabit, dışarıda mobil olabilecek tarzda hizmetler var. Hazırlık ve çalışma dönemimiz oldu. Teknolojik olarak işbirliği yapılabilir ama önemli olan bunu ticari hale getirebilmek. Olgunluğu yakalayınca ürünlerimizi sunacağız.”

Doany, bir ay içinde, ara bağlantı ücretleri ile ilgili tarifeyi düzenleyici kuruma sunacaklarını, temmuz ayının sonunda hesap ayrıştırması ile ilgili çalışmaların da tamamlandığını kaydetti. Maliyet hesaplarıyla ilgili Telekomünikasyon Kurumu’nun Türk Telekom’a hiç de adilane olmayan fiyatlar uyguladığını, bu fiyatlarla ilgili mahkemeye gittiklerini söyleyen Doany, mahkemede fiili maliyetleri esas alarak savunmalarını yapacaklarını belirtti.

Türk Telekom’un ADSL konusunda çalışmalarına da değinen Paul Doany, gelecek yılın ortalarına kadar şu anda 3 milyon olan kapasitenin 5 milyona çıkacağını açıkladı. Üç yıl içinde internet hızının da 3 katına çıkacağını aktaran Doany, hızlı interneti yoğun kullananlar için daha uygun fiyatlandırmalar yapacaklarını sözlerine ekledi.

ÜRÜNLER

Beko Elektronik keysmart’la büyüyecek

CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı’na ilk kez keysmart markasıyla katılan Beko Elektronik, 1.2 kg’lik yeni dizüstü bilgisayarı, cep telefonu özellikli el bilgisayarı ve masaüstü bilgisayarlarını da tüketicilerin beğenisine sundu. Beko Elektronik Genel Müdürü Yağız Eyüboğlu, “Ciromuzu 165 milyon dolara yükselteceğiz. Şu anda 150 olan keysmart satış noktasını da ilk aşamada 180’e çıkarmayı planlıyoruz” dedi.

Çinlilerin

iPod’u 28 dolar

CeBIT Bilişim Eurasia’da yeni en renkli ve en hareketli saatler tüketici elektroniği ve cep telefonu ürünlerinin bulunduğu standlarda geçiyor. Fuarın ilgi çeken diğer standı ise Çin pavyonu oldu. Fuarda milyonlarca dolarlık patent değerine sahip ürünlerin yanı sıra 20 dolarlık taklitler de raflarda yerini aldı. Apple’ın ünlü iPod’u bile Çinlilerin elinde 28 dolara satılır oldu.

Fanatik telefon ekimde geliyor

Artık telefonların da bir takımı var. Ogatech firması Fenerbahçe ve Beşiktaş taraftarlarına özel Dect telefonlarını önümüzdeki ay satışa çıkarmaya hazırlanıyor. Sırada Bursaspor ve Trabzonspor takımları için Dect telefonları da üretim aşamasında. Galatasaray taraftarları ise lisans bedeli görüşmeleri nedeniyle bir süre bekleyecek. Henüz fiyatları belli olmayan Dect’ler Tayvan’da üretiliyor.

Dijital reklam sırası uzun

Billboard’lar artık daha gösterişli olacak. Kore merkezli firma Diboss tarafından Vitze markası altında üretilen dijital görüntülü billboard’lar Türkiye’de önümüzdeki ay satışa çıkarılacak. LCD panele sahip olan ve 13 bin 500 dolar artı KDV fiyatı ile son kullanıcıya satılacak olan billboard’lar için şimdiden oteller, alışveriş merkezleri sipariş için sıraya girdi.

Bu MP3 kaloriyi bile ölçüyor

Sony’nin ilk kez Türkiye’de CeBIT’te tanıttığı yeni MP3’lerle müzik dinlemenin yanı sıra yürüyüşte yaktığınız kaloriyi de öğrenebiliyorsunuz. 1 ve 2 gb kapasiteli Sony MP3 aynı zamanda suya dayanıklı olarak geliştirildi. Yeni Sony MP3’ler 3 dakikada 3 saatlik sarj oluyor.

Swarovski taşlı bluetooth

Jabra, kadınları Swarovski ile tavlayacak. Jabra küpe gibi bluetooth kulaklık tasarladı. Dünyada ilk kez CeBIT Fuarı’nda tanıtılan 16 gram ağrılığındaki Swarovski taşlarla süslenmiş bluetooth ile 8 saate kadar konuşmak mümkün. Kulaklığın tasarımı www.tesan.com.tr’den veya www.jabra.com adresinden yapılabiliyor.