Özel Telefon İşletmeleri, Rekabet Edilebilmek İçin Engellerin Kaldırımasını İstiyor

İSTANBUL – Özel telefon işletmecileri, Türkiye’de serbest rekabet ortamının oluşturulabilmesi için önlerindeki engellerin kaldırılmasını istiyor.
Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Başkanı Yusuf Ata Arıak, Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği (TÜTED) Başkanı Murat Dikici ve Tüm İnternet Derneği (TİD) Başkanı İbrahim Sarıoğlu’nun katıldığı basın toplantısında, 37 özel telefon işletmesinin de destek verdiği ortak basın bildirisini açıkladı.

TİD Başkanı Sarıoğlu tarafından okunan basın bildirisinde, Türk telekomünikasyon sektöründe serbest rekabet ortamının oluşturulabilmesi ve vatandaşların ucuz ve kaliteli telefon hizmeti alabilmesi için engellerin kaldırılmasına yönelik istekleri dile getirildi. Telefon işletmeciliği yapabilmek için 17 Mayıs’ta lisanslarını almış olan özel işletmecilerin, Türk Telekomünikasyon ve Telekomünikasyon Kurumu’nun uygulamaları ile işletmecilik yapamaz hale getirildiği belirtilen bildiride, ”Lisans alan işletmecilerin hemen hemen hiçbiri Türk Telekomünikasyon ile arabağlantı sözleşmesi imzalayamamış ve bu yüzden hizmet verememektedir” şeklinde ifade kullanıldı. Türk Telekom’un, konuşma ücretlerinin bir kısmını Avrupa standartlarına indirdiği halde özel telefon işletmecilerinin hizmet vermek için ihtiyaç duydukları arabağlantı ücretlerini Avrupa fiyatlarının 5 katı düzeyinde tuttuğu bildirilen bildiride, “Türk Telekom’un talep ettiği arabağlantı ücretleri ile uygulanan konuşma ücretleri arasındaki marj, Türk Telekom’un savunduğunun aksine ne kaliteli hizmet verebilme, ne de fiyat rekabeti yapabilmeye imkan vermektedir. Bu şartlarda çözüm, lisansları veren Telekomünikasyon Kurumu tarafından bulunmalıdır. Telekomünikasyon Kurulu’nun yeni işletmecilerin çalışabilecekleri ve rekabet edebilecekleri bir arabağlantı fiyatı tespit edip bunu Türk Telokom’a kabul ettirmeleri gerekmektedir” denildi.

Önümüzdeki engellerin kaldırılması gerek

Bildiride, yaptıkları araştırmalar sonucu, arabağlantı fiyatlarının dakika olarak alaniçi 14 bin lira ve alandışı 18 bin lira olması gerektiği kaydedildi. Açıklamda ayrıca, Türk Telekom’un kendilerine kabul ettirmeye çalıştığı fiyatların alaniçi 53 bin lira ve alandışı 73 bin lira seviyesinde olduğu belirtildi. Lisans almış olmalarına rağmen özel telefon işletmecilerinin Türk Telekom yönetimi tarafından, lisans alan şirketlerin mevcut hatlarının kaçak olduğu, kaçak ses yapılarak şirketlerinin trilyonlarca lira zarara uğratıldığının iddia edildiği kaydedilen bildiride, mahkemeler kanalı ile bilirkişi atayarak ses tespiti yaptırıldığı ve basın yolu ile asılsız suçlamalarla bulunulduğu ifade edildi.

Bildiride şu ifadelere dikkat çekildi: “Özel telefon işletmecileri olarak bizim, yapılan bu baskılarla ve Türk Telekom’un üzerinde direttiği bu arabağlantı fiyatları ile sistemlerimizi çalıştırmamız ve hizmet vermemiz mümkün değildir. Lisanslarımızı veren Telekomünikasyon Kurumu’nun vermiş olduğu lisanslara sahip çıkarak özel telefon işletmecilerinin bir an önce işe başlamalarını sağlaması gerekmektedir.”