Özelleştirmeden Önce Telekom’a İhtar

Telekominasyon Kurulu, uzak mesafe telefon hizmeti vermek (UMTH) isteyenlerle şebekelerini uyumlu hale getirmemesi üzerine Türk Telekom’a ihtarda bulundu. Telekom ihtara uymazsa cirosunun üçte birini ceza olarak ödemek durumunda kalacak.

Özelleştirme işlemleri devam eden Türk Telekom A.Ş’ye (TT) para cezası gözüktü. Telekomünikasyon Kurulu (TK), Temmuz ayında TT’ye bir ihtarname göndererek, A ve B tipi uzak mesafe telefon hizmeti (UMTH) verecek olanlarla şebekesini uyumlu hale getirmesi için Ağustos ayının sonuna kadar süre verdi. Eğer Türk Telekom, TK’nın ihtarına uymazsa cirosunun yüzde 1-3’ü kadar para cezası ödemek zorunda kalacak. Bununla birlikte TK’nın belirlediği ara bağlantı ücretlerinden daha yüksek ücretlendirme yapan TT’ye Kurul’un bu konuda da bir ihtarname gönderdiği ve yine aynı oranda bir ceza ile karşı karşıya kaldığı öğrenildi. Ayrıca, TK ile Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (Telkoder) 2 ay önce bir çalışma başlatarak, sektörün sorunlarını mercek altına aldı.

Özel şirketler zor durumda
TT ile uzak mesafe telekom hizmeti veren işletmeciler arasında uzun zamandır çözülemeyen 2 ayrı konuda TK’nın ihtarname göndermesinden sonra, TT’nin ne yapacağı merak konusu oldu. TT’nin şebekesini B tipi lisansı olanlar için geçen sene Kasım ayına kadar uygun hale getirmesi gerekiyordu. A tipi için ise gerekli çalışmaların bu yılın Mayıs ayında tamamlanması gerekiyordu. Sektör temsilcileri, TT’nin gerekli yükümlülüklerini zamanında yerine getirmemesinin yanı sıra, ek süre ve sektörden karşılanmak üzere 7-10 milyon dolarlık da para istediğini belirttiler.
Sektör temsilcileri, TT’nin en son TK’ya Nisan-Mayıs aylarında bir yazı yazarak 6 aylık ek süre talep ettiğine dikkat çekerek “İhtarnameye uyulmaması durumunda 6 milyar dolarlık cironun yüzde 2.5’i oranında ceza verilebilir. Bu 15 milyon dolar eder. Ama bizim için önemli olan TT’nin para cezası ödemesi değildir. TT’nin Kurul’un kararlarına uymasıdır. Özel sektör telekomünikasyon şirketleri yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda lisanslarını dahi kaybetme riski ile karşı karşıya kalıyor. Burada TT’nin kasıtlı davrandığını düşünüyoruz” yorumu yapıyor.

Özelleştirme tamamlanmadan çözülsün
TK ile Telkoder Haziran ayında 14 ayrı çalışma grubu oluşturarak sektörün 19 başlıkta toplanan sorunları üzerinde tartışmaya başladı. Çalışma gruplarında özel sektörden Bilişim, Sabancı, Doğan Online, Mega, Kaya, Borusan, Superonline, LDTS, Koçnet, İşnet, İnko, LDTS, Netone, TR Net, Telnet, Deksar olmak üzere 16 telekomünikasyon şirketinden yetkilileri bulunuyor. En son toplantı 15 Ağustos’ta yapıldı. Telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren özel sektör kesiminin ise TT özelleştirmesi tamamlanmadan önce mevcut sorunların çözülmesini istediği çünkü TT’de özel sektör döneminin başlamasıyla rekabetin daha da zorlaşacak olmasından çekinildiği ifade edildi. TT’nin yüzde 55’lik hissesinin yıl sonuna kadar Oger Telecom’a devredilmesi beklenirken, 1 ay içinde TK ile Telkoder arasında yeniden toplantı yapılarak sorunların tamamiyle çözülmesi hedeflendi.