Rekabet Kurulu’nun Yalın ADSL Kararı Sevindirdi

TELKODER olarak, ilgili kurumlarımızın telekomünikasyon alanında rekabet ortamını sağlamaya yönelik çalışmalarını büyük bir ilgi ve takdirle izliyoruz.

Son olarak, Rekabet Kurulu’nun ADSL bağlantısı için sabit telefon hattı zorunluluğunu ortadan kaldıran kararını memnuniyetle karşıladık. Kurul, yalın ADSL uygulamasının başlatılması için, Türk Telekom’un üç ay içinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) başvuruda bulunmasını öngörüyor.

Yalın ADSL uygulaması, tüketicilerin sabit telefon abonesi olmadan ADSL hizmeti alabilmelerine imkân sağlayan bir düzenleme niteliği taşıyor. Bu uygulamayı genişbant internet hizmeti alanındaki rekabetin geliştirilmesi açısından son derece önemli bir adım olarak görüyoruz.

Yalın ADSL hizmeti, Norveç, İsveç, Hollanda, İtalya, Fransa gibi ülkelerde başarıyla veriliyor. Yalın ADSL tarifeleri, normal ADSL tarifelerinden farklı olabiliyor. Bu tarifelerin Türkiye’de nasıl uygulanacağını ise Türk Telekom’un tarifelerini belirlemesinden sonra göreceğiz. Ancak, Yalın ADSL’in fiyatının “mevcut standart hat sabit ücreti ve mevcut ADSL paketi ücretinin toplamını hiçbir şekilde geçmemesi” gerekiyor. Yalın ADSL uygulamasının başlatılması, tüketicilerin ADSL için iki ayrı başvuruda bulunmaları zorunluluğunu da ortadan kaldırıyor.

TELKODER olarak Yalın ADSL konusunda gelinen noktanın umut verici olduğuna inanıyoruz. İlgili kurumlarımızın, bu kararla tüketici hakları ve rekabetin geliştirilmesi yönünde önemli bir adım atmış olduklarını düşünüyoruz.