Rıdvan Uğurlu: Yayın Hayatına Yeni Başlayan Tele.com.tr’ye Başarılar Dileyerek Yazıma Başlamak İstiyorum

Yayın hayatına yeni başlayan TELE.COM.TR’ye başarılar dileyerek yazıma başlamak istiyorum. Dünya ve Ülkemiz ekonomilerinde büyük yer tutan Telekomünikasyon ve Bilişim alanlarında, Ülkemizde sektörel yayınlar sınırlı sayıda bulunuyor. Bu yayının sektörümüze renk ve yenilikler getirmesini, Serbest Telekomünikasyon İşletmeciliğinin gelişmesine katkıda bulunmasını ve vatandaşlarımızın bu hizmetlerden daha ucuz ve kaliteli olarak yararlanmasına katkıda bulunmasını diliyorum.

TELKODER Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği Genel Sekreterliği görevini yürütmekte olduğumdan, yazılarım daha çok Telekomünikasyon işletmeciliği konularına yönelik olacak. Türkiye’de Telekomünikasyon alanında serbestleşmenin ilk başladığı 1994 yılından bu yana konunun içinde bulunmakta olduğumdan, bu ilk yazımı sizlere biraz tarihçe anlatarak başlamayı düşünmüştüm ancak, son dönemdeki önemli gelişmeler üzerinde durmanın daha doğru olacağını düşünerek, diğer konuları ilerideki yazılara bırakmayı daha doğru buldum.

Hepimizin bildiği ve basından takip ettiğimiz gibi, son dönemin en popüler konusu Uzak Mesafe Telefon Hizmetleri için Lisansların verilmesi. Uzak mesafe tanımının Milletlerarası ve Şehirlerarası görüşmeleri kapsadığı, Şehiriçi görüşmeleri kapsamadığını belirtmekte yarar var. 17 Mayıs 2004 tarihinde düzenlenen törenle A, B ve C Tipi Lisanslar 27 yeni işletmeciye verildi. Peki bu Lisanslar verildikten sonra neler yaşanıyor bir bakalım ancak, daha önce bu Tiplerin kullanıcı açısından ne anlama geldiğini kısaca belirtmekte yarar var.

A Tipi: Kullanıcıların, bu tip ile hizmet veren işletmecilerin önceden abonesi olmaları gerekiyor. Bu durumda kullanıcılar şehiriçi görüşmelerini Türk Telekom, şehirlerarası, milletlerarası ve GSM görüşmelerini ise abonesi oldukları işletmeci üzerinden yapacaklar. Numara çevirme açısından kullanıcının hiçbirşey yapmasına gerek kalmayacak, kullanıcı 0 tuşuna bastığı anda yeni işletmeciye yönlendirileceklerdir. Kullanıcıya telefon görüşmeleri için Türk Telekom’dan ve yeni işletmeciden iki ayrı fatura gelecektir

B Tipi: Kullanıcıların yine, bu tip ile hizmet veren işletmecilerin önceden abonesi olmaları gerekebilecektir. Bu durumda kullanıcılar şehiriçi görüşmelerini Türk Telekom, şehirlerarası, milletlerarası ve GSM görüşmelerini ise abonesi oldukları veya istedikleri işletmeci üzerinden yapacaklardır.Ancak numara çevirme açısından, kullanıcının 0 tuşuna bastıktan sonra dört haneli bir kodu tuşlayarak yeni işletmeciye ulaşması ve arkasından aradıkları numarayı tuşlamalararı gerekmektedir. Faturalama konusu Türk Telekom ile yeni işletmeciler arasında yapılacak anlaşmalarla belirleneceğinden, bu konu henüz açıklığa kavuşmamıştır. Kullanıcıya, yeni işletmeciler üzerinden yaptığı görüşmeleri de gösteren tek bir fatura gelebileceği gibi, birden fazla fatura da gönderilebilecektir.

C Tipi: Bu tip daha çok telefon kartı uygulamasına yönelik olarak düzenlenmiştir. Kullanıcılar, bu tip ile hizmet veren işletmecilerin önceden abonesi olabilmelerinin yanısıra abone olmadan da, piyasadan satın alabilecekleri şifre kartları ile herhangi bir telefondan Uzak Mesafe görüşmelerini yapabileceklerdir. Numara çevirme işlemi kullanıcının abone olması veya olmaması açılarından değişmemektedir, ancak abone olunması durumunda işletmeciler tarafından çoğunlukla numara ve şifre girme işlemini kolaylaştırmak için bir yardımcı kutu ve-rilmektedir. Bu tip ile hizmet veren bir işletmeci üzerinden arama yapmak isteyen kullanıcının, 0 tuşuna bastıktan sonra 811 ile başlayan on haneli bir numarayı tuşlaması, arkasından işletmecinin verdiği şifreyi tuşlaması ve arkasından aradıkları numarayı tuşlamalararı gerekmektedir. Şifre kartı alınması seçeneğinde faturalama sözkonusu değildir. Abone olunması durumunda ise faturalama konusu yine Türk Telekom ile yeni işletmeciler arasında yapılacak anlaşmalarla belirleneceğinden, bu konu henüz açıklığa kavuşmamıştır. Kullanıcıya, yeni işletmeciler üzerinden yaptığı görüşmeleri de gösteren tek bir fatura gelebileceği gibi, birden fazla fatura da gönderilebilecektir.

Yukarıdaki açıklamalardan sonra mevcut duruma bir bakalım. Yeni işletmecilerin yaygın olarak faaliyetlerine başlayabilmeleri için iki önemli şartın sağlanması gerekmektedir.

Birincisi, yukarıda anlatıldığı gibi kullanıcıların yeni işletmecilere yönlendirilebilmeleri için Türk Telekom santrallarında yapılması gereken düzenlemelerdir. Bu düzenlemelerin gerçekleştirilmesi için Telekomünikasyon Kurumu tarafından Türk Telekom’a C Tipi için Temmuz 2004, B Tipi için Kasım 2004, A Tipi için ise Mayıs 2005 tarihine kadar süre verilmiştir. Bu süreler en son süreler olduğundan, Türk Telekom’un bu işlemleri daha önce hazır hale getirmesi beklenmektedir.

İkincisi ise Arabağlantı konusudur. Telekomünikasyon Kurumunda görüşülmekte olan ve değişik işletmecilik konularında yetki almış işletmeciler için hayati önem taşıyan “Türk Telekom A.Ş. Referans Arabağlantı Teklifi”, Türk Telekom A.Ş. nin tüm işletmecilere uygulayacağı idari, teknik ve mali kuralları açıklayan ve kamuoyuna ilan edilen bir referans döküman niteliğini taşımaktadır. Yani bu döküman ilan edildiği zaman, tüm işletmeciler Türk Telekom A.Ş. nin kendilerine sağlamak zorunda olduğu minimum şartları öğrenmiş olacaklardır. Bu konu üzerinde Telekomünikasyon Kurumunda çok uzun bir süredir çalışmalar yürütülmekte ve yeni Telefon işletmecilerinin faaliyetlerine başlayacağı Temmuz ayından önce ilan edilmesi gerekmektedir. Arabağlantı sözleşmelerine taraf olacak İşletmecilerin ortak isteği ise, içeriğini henüz bilmedikleri bu Referans Arabağlantı Teklifinin, ilan edilmeden önce kendilerine açıklanması ve çok kısa bir süre içerisinde görüşleri alındıktan sonra Telekomünikasyon Kurumu tarafından sonuca bağlanmasıdır.

Saygılarımla