Sabit Telefonda Özel Şirketlerin İmdadına Üst Kurul Yetişti

Telekom’un ara bağlantı ücretlerini düşürmemesi, uzak mesafe telefon hizmeti lisansı alan firmaları zor durumda bıraktı. Büyük umutlarla ‘ucuz’ telefon hizmeti vermeye hazırlanan birçok firma faaliyete geçmeden işçi çıkarmaya başladı.

Yıllardır Türk Telekom ile Turkcell ve Telsim arasında süre gelen ‘ara bağlantı’ ücreti, şimdi de ‘Uzak Mesafe Telefon Hizmeti’ lisansı alan şirketler ile Telekom arasında sorun oldu. Telekom, ücreti, sektörün otoritesi konumundaki Telekomünikasyon Kurumu tarafından geçen yıl belirlenen seviyeye çekmeyince lisans alan işletmecilerin büyük çoğunluğu daha ‘alo’ dedirtemeden işçi çıkarmaya başladı. Üst kurulun uyardığı Telekom, bir ay içinde ücretleri indirmezse 270 milyon YTL’lik (270 trilyon TL) para cezasına çarptırılacak.

Uzak Mesafe Telefon Hizmeti lisansı alan 43 şirket, Türk Telekom’un ara bağlantı ücretlerinin Avrupa Birliği (AB) ortalaması olan, alan içinde 14, alan dışında ise 18 bin liraya çekilmesini istedi. Ancak Telekom yönetimi, şirketlerin bu isteğini kabul etmedi. Telekom ile işletmeciler arasında ilk günden bu yana süren anlaşmazlıklar üzerine araya Telekomünikasyon Kurumu girdi ve geçtiğimiz yıl yayımladığı yönetmelikle ara bağlantı referans ücretlerini belirli bir takvime bağladı. Buna göre ara bağlantı ücretlerinin 1 Ocak 2005’ten itibaren 34 bin lira olduğu duyuruldu. Ancak Türk Telekom, şirketlerle yaptığı ara bağlantı sözleşmelerinde belirlenen referans ücretine uymadığı gibi, ocak ayında gereken indirimi de yapmadı. Lisans alan 43 işletmeciden 22’si ‘itirazi kayıtla’ sözleşmeyi imzalarken, 2’si uzlaşma için Telekomünikasyon Kurumu’na başvurdu. 19 şirket ise ara bağlantı ücretlerinin AB ortalamasının çok üstünde olduğu gerekçesiyle girişimde dahi bulunmadı. Telekom’a yönelik artan şikayetler üzerine devreye giren Telekomünikasyon Kurumu, 14 Mart’ta Telekom’a uyarı niteliğinde bir mektup gönderdi. Mektupta Telekom’dan ara bağlantı ücretini bir ay içinde 34 bin liraya çekmesini istedi. Kurumun, yönetmeliklere aykırı davranan ve belirlenen referans ücrete uymayan Türk Telekom’a bir önceki yılın cirosunun yüzde 3’üne kadar ceza kesme yetkisi bulunuyor. Telekom 2004’te 9 milyar Yeni Türk Lirası (9 katrilyon TL) ciro elde etti. Buna göre Telekom, belirlenen süre içinde ara bağlantı ücretlerinde indirime gitmezse 270 milyon YTL’lik (270 trilyon TL) para cezasına çarptırılacak.

Serbest Telekomünikasyon İşletmeciler Derneği Başkanı Yusuf Ata Arıak, firmaların sektöre girememesi sebebiyle yaklaşık 1 milyar dolarlık ciro kaybı olduğunu belirtti. Serbestleşmenin sadece kağıt üzerinde olduğunu vurgulayan Arıak’a göre, Telekom’un tekeli hâlâ kırılmadı. “Türk Telekom tek kale maç yapıyor. Biz kaledeyiz, o sürekli gol atıyor.” ifadesini kullanan Arıak, lisans almasına karşın Telekom ile anlaşamadığı için faaliyet gösteremeyen firmalarda işten çıkarmaların başladığını kaydetti. Arıak, şunları dile getirdi: “Telekom ile ara bağlantı sözleşmesi yapan birçok şirket kâr etmiyor. Büyük umutlarla piyasaya giren şirketler, 1,5 yıldır ‘alo’ diyemedi. Üçer beşer adam çıkartmaya başladılar. Ulaştır-ma Bakanımız Binali Yıldırım’ın konuya el atmasını istiyoruz.”