Sektörün Artık Bir “Anayasası” Var

TELKODER, Elektronik Haberleşme Kanunu’nun (EHK) yasalaşmış olmasından dolayı memnuniyet duyduğunu bildirdi. 

TELKODER, yaptığı yazılı açıklamada, uzun süredir beklenen Elektronik Haberleşme Kanunu’nun (EHK) yeniden yasalaşmış olmasından dolayı hem sektörümüz hem sektörde faaliyet gösteren tüm operatörler adına büyük bir memnuniyet duyduğunu bildirdi.

 

‘Telekomünikasyon sektörünün Anayasası’ olarak tanımlanan EHK’nın, mükemmel olması ve hiçbir eksiğinin bulunmaması için çalıştıkları vurgulanan açıklamada, “TELKODER olarak, Kanun’un tüm hazırlık aşamalarında ve Meclis görüşmeleri sırasında pek çok katkı sağladık. Her ne kadar, sonuç olarak ortaya çıkan Kanun tam ve mükemmel oldu diyemesek de sektörün ve sektördeki rekabetin gelişmesi için önemli bir aşama sağlandığını söyleyebiliriz” denildi.

 

Açıklamada şu ifadele yer verildi:

 

“Bilindiği gibi, sektörümüzdeki rekabetin gelişmesi için alternatif altyapıların varlığı ve kullanılabilirliği büyük önem taşıyor. Bu yüzden Kanun’da, birçok ülkede ve Avrupa Birliği ülkelerinde hayata geçirilen “Altyapı – Hizmet Ayrımı” ve “Kablo TV Şebekesinin Özelleştirilmesi” uygulamaları ile ilgili Bakanlığa yetki veren hüküm bulunması son derece iyi olurdu.

 

EHK’nın sağladığı en önemli gelişmenin, işletmecilik yapmak isteyenlere kolaylık getirilmesi olduğu görülüyor. Kanun ile birlikte, gereksiz lisans bedelleri de ortadan kaldırılıyor. TELKODER olarak, sektör adına büyük önem taşıyan bu gelişmelerin, tam olarak hayata geçmeleri için bir 6 ay daha beklenmesi için ortada herhangi bir gerekçe göremiyoruz.

 

Telekomünikasyon Kurumu’nun (TK), Kanun’un lisanslamadaki kolaylıklarla ilgili kısımlarını, bir 6 ay daha beklemeksizin, yılbaşını geçmeyecek şekilde yürürlülüğe koymasını bekliyoruz. Bununla birlikte, Kanun’un Avrupa Birliği’ne uyum açısından eksikleri olduğu Sayın Bakanımız tarafından da ifade edildi. Bu eksikliklerin, Kanun üzerinde yapılacak değişikliklerle kısa süre içinde giderileceğini umuyoruz.

 

Bu Kanun, sektörümüz için “ideal” değil “bugün için mümkün olan” niteliği taşıyor. Kanun’un çıkarılmasına sağladıkları katkı dolayısıyla Meclis’teki tüm partilere, Sayın Bakan’a ve TK’na teşekkür ediyoruz.

 

Bu Kanun’un eskiyeceğini ve sektör olarak yenisini talep etmek durumunda kalacağımız tüm yetkililer tarafından biliniyor. Zamanı geldiğinde, bu durumu da beraberce olumlu bir sonuca ulaştıracağımıza inanıyoruz.”

12 Kasim 2008 , Çarşamba