Telekom Firmaları AB Seviyesinde Servis İstiyor

Telekom sektöründe faaliyet gösteren firmaların bir araya geldiği derneklerin düzenlediği basın toplantısında, Türk Telekom’dan Avrupa Birliği seviyesinde ara bağlantı fiyatları istendi.

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Başkanı Yusuf Ata Arıak, Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği (TÜTED) Başkanı Murat Dikici ve Tüm İnternet Derneği (TİD) Başkanı İbrahim Sarıoğlu, İstanbul’da düzenledikleri basın toplantısında, 37 özel telefon işletmesinin de destek verdiği ortak basın bildirisini açıkladılar.

Düzenlenen basın toplantısında, telekom sektöründe serbest rekabet ortamının oluşturulabilmesi ve vatandaşların ucuz ve kaliteli telefon hizmeti alabilmesi için engellerin kaldırılması istendi.

Açıklamada, telefon işletmeciliği yapabilmek için 17 Mayıs’ta lisanslarını almış olan özel işletmecilerin, Türk Telekom ve Telekomünikasyon Kurumu’nun uygulamaları ile işletmecilik yapamaz hale getirildiği belirtilirken, firmaların ara bağlantı anlaşması imzalayamadığı için hizmet veremediği kaydedildi.

TİD Başkanı Sarıoğlu tarafından okunan açıklamada şöyle denildi:

“Türk Telekom’un talep ettiği arabağlantı ücretleri ile uygulanan konuşma ücretleri arasındaki marj, Türk Telekom’un savunduğunun aksine ne kaliteli hizmet verebilme, ne de fiyat rekabeti yapabilmeye imkan vermektedir. Bu şartlarda çözüm, lisansları veren Telekomünikasyon Kurumu tarafından bulunmalıdır. Telekomünikasyon Kurulu’nun yeni işletmecilerin çalışabilecekleri ve rekabet edebilecekleri bir arabağlantı fiyatı tespit edip bunu Türk Telekom’a kabul ettirmeleri gerekmektedir.”

“AB FİYATLARINI İSTİYORUZ”

Telekom sektöründe hizmet verebilmek ve bu sektörde rekabet edebilmek için arabağlantı fiyatlarının dakika olarak alan içi 14 bin lira ve alan dışı 18 bin lira olması gerektiği kaydedilen belirtilirken, Türk Telekom’un kendilerine kabul ettirmeye çalıştığı fiyatların alan içi 53 bin lira ve alan dışı 73 bin lira seviyesinde olduğu kaydedildi.

Telekomünikasyon Kurumu’nun, Avrupa ortalaması olan 14-18 bin lira seviyesinde bir bedeli arabağlantı ücreti olarak belirlemesini beklendikleri aktarıldı. Türk Telekom tarafından, lisans alan şirketlerin mevcut hatlarının kaçak olduğu, kaçak ses yapılarak şirketlerinin trilyonlarca lira zarara uğratıldığının iddia edildiği, mahkemeler kanalı ile bilirkişi atayarak ses tespiti yaptırıldığı ve basın yolu ile asılsız suçlamalarla bulunulduğu ifade edildi.

Açıklamada şöyle denildi:

“Özel telefon işletmecisi olan TELKODER Başkanı’nın firması Eser Telekom’a yapılanları, hepimize yapılmış sayıyoruz. Bizler, özel telefon işletmecisi olan 37 firma, aldığımız lisanslar ile bizlere verilmiş olan telefon işletmeciliği hakkımızı kullanma kararlılığındayız.

Özel telefon işletmecileri olarak bizim, yapılan bu baskılarla ve Türk Telekom’un üzerinde direttiği bu arabağlantı fiyatları ile sistemlerimizi çalıştırmamız ve hizmet vermemiz mümkün değildir. Lisanslarımızı veren Telekomünikasyon Kurumu’nun vermiş olduğu lisanslara sahip çıkarak özel telefon işletmecilerinin bir an önce işe başlamalarını sağlaması gerekmektedir.”