Tekelden sonra ucuzluk beklentisi, sabit ücret ve data devre hızı nedeniyle boşa çıkıyor. Yeni beş abonelik tipinde de durum aynı
DİLEK GÜNGÖR, Hanife ŞENYÜZ
DİLEK GÜNGÖR’ün haberi
ANKARA – Telekom’un yeni tarifelerinin yürürlüğe girmesine 10 gün kala, uygulamanın indirim olup olmadığı tartışması sürüyor. Telekom’un ‘şirket hatt, konuşkan hatt, standart hatt, hesaplı hatt ve yazlık hatt’ olarak açıkladığı beş paketten birini seçmeyenler direkt standart hatt abonesi olacak. Aylık 11 milyon 500 bin lira sabit ücret ödeyecek.
Abone hangi hattı seçeceğini düşünürken, Serbest Telekomünikasyon
İşletmecileri Derneği’nin (Telkoder) mevcut faturalarla yeni tarifeli faturaları karşılaştıran ve yeni tarifeyle faturaların arttığını gösteren bilgisayar programı kafaların karışmasını adeta haklı çıkarıyor.
Bilgisayarlı kanıt
Telkoder tarafından hazırlanan bilgisayar programında Telekom’un 20.00
ile 08.00 arası ve pazar günleri yüzde 50 indirimi göz önünde tutulmazken, mevcut faturalarla yeni tarifeye geçildikten sonraki faturalar karşılaştırılabiliyor. Buna göre, örneğin, faturasının yüzde 80’ini şehir içi görüşmeler oluşturan ve hiç milletlerarası görüşme yapmayan bir abone mevcut tarifeye göre 15 milyon öderken, hesaplı hattı seçerse 18 milyon 343 bin 283 lira, standart hattı seçerse 25 milyon 795 bin lira ödeyecek. Yani halen aylık ortalama 15 milyon telefon faturası ödeyen vatandaş, hesaplı hatta 3 milyon, standart hatta ise 10 milyon fazla para ödemiş olacak.
İşte örnekler
Mevcut sistemde, aylık faturası 20 milyon olan abonenin faturasının yüzde 60’ını şehir içi, yüzde 30’unu şehirlerarası, yüzde 10’unu da GSM opetatörü görüşmeleri oluşturuyorsa, indirimden yararlanması yine olanaksız. Çünkü söz konusu abone aylık görüşmelerini yine bu oranlarda gerçekleştirirse, ‘standart hattı’ seçmesi durumunda 29 milyon 299 bin 725 lira, ‘hesaplı hattı’ seçmesi durumunda ise 23 milyon 854 bin 146 lira, ‘konuşkan hattı’ seçmesi durumunda ise 36 milyon 316 bin 419 lira ödeyecek.
Örneğin, aylık 30 milyon telefon faturası ödeyen, görüşmelerinin yüzde 70’ini şehir içi, yüzde 20’sini şehirlerarası, yüzde 10’unu ise GSM operatörleri ile yapan bir abone yeni tarifelere göre, ‘standart hattı’ seçerse 30 milyon 144 bin 796 lira, ‘hesaplı hattı’ seçerse 39 milyon 306 bin 681 lira, ‘konuşkan hattı’ seçerse 45 milyon 341 bin lira ödeyecek.
Faturası 40 milyon gelen ve yüzde 20 milletlerarası, yüzde 50 şehirlerarası, yüzde 10 şehir içi, yüzde 20 GSM görüşmesi yapan abone,
‘standart hattı’ seçerse 44 milyon 840 bin 289, ‘hesaplı hattı’ seçerse 49 milyon 148 bin 606 lira ödeyecek. Ya da 50 milyonluk faturasının yüzde 60’ı şehir içi, yüzde 10’u şehirlerarası, yüzde 10’u milletlerarası ve yüzde 20’si GSM görüşmesi olan bir kişinin ‘konuşkan hatt’la faturası, 60 milyon 585 bin 743 liraya, ‘standart hatt’la 55 milyon 775 bin 361 liraya, ‘hesaplı hattla ise 65 milyon 864 bin 509 liraya çıkacak.
Yurtdışına indirim var
Hesaplamalar, indirimden sadece milletlerarası görüşme oranı tüm konuşma oranları arasında yüzde 40’dan fazla olanların yararlanacağını gösteriyor. Örneğin, aylık faturası 100 milyon olan bir abone yüzde 40 şehir içi, yüzde 10 şehirlerarası, yüzde 40 milletlerarası ve yüzde 10 GSM operatörü görüşmesi yapıyorsa, ‘standart’ veya ‘konuşkan hat’tı seçmesi durumunda indirimi faturasında hissedebilecek. Bu vatandaş, ‘konuşkan hat’tı seçerse 88 milyon 291 bin lira, ‘standart hattı’ seçerse 86 milyon lira ödeyecek. Telekom aboneleri, yeni tarifelere göre hangi hattı seçerlerse ne kadar fatura ile karşı karşıya kalacaklarını ‘www.telkoder.org.tr.tr’ adresinden hesaplayabilir.
Telekom’un 1 Ağustos’tan geçerli yeni tarifelerindeki faturaların mevcut tarifelere göre artması data devrelerindeki hızlardan ve sabit ücretlerden kaynaklanıyor. 1998 yılında Haber-Sen tarafından sabit ücretin kaldırılması yönünde dava açılmıştı. Dava sabit ücretin iptali
ile sonuçlanmıştı. Ancak Telekom, daha önce verilen mahkeme kararlarına rağmen, sabit ücreti yeniden başlatıyor.
Yeni sisteme göre, şirket hattı seçenler aylık 40 milyon, konuşkan hattı seçenler aylık 20 milyon, standart hattı seçenler aylık 11 milyon 500 bin lira, hesaplı hattı seçenler aylık 7 milyon 200 bin lira, yazlık hattı seçenler ise yıllık 86 milyon 400 bin lira sabit ücret ödeyecek.
Hanife ŞENYÜZ’ün haberi
Bu ‘indirim’ mahkemede biter
ANKARA – Telekom’un telefon görüşmelerine ilişkin yeni fiyat tarifleri tüketiciyi mağdur ettiği gibi ses tekelinin kalkmasıyla piyasanın rekabete açılmasını da riske attı. Lisans alan firmalar, yeni tariflerle ‘yıkıcı fiyat’ uyguladığı iddiasıyla Telekom’u Rekabet Kurumu’na şikâyet etti. Kurum, yeni tarifelerin rekabet ortamının bozduğu görüşünde. Bu yönde karar çıkması tarifeleri düzeltmeyecek ama şirketlerin açacağı davalarda ‘koz’ olacak.
2004 başında ses tekelinin sona ermesiyle uzak mesafe telefon hizmetleri özel sektöre açılmıştı. Her biri 250 bin euro karşılığında 27 firma uluslararası ve şehirlerarası telefon hizmeti vermek için lisans alarak faaliyete geçmişti. Piyasanın, rekabete açılması için atılan bu adımlarla, özel telefon şirketleri özellikle uluslararası telefon görüşmelerinde yüzde 80’lere kadar indirim yapabileceklerini açıkladı.
Koşullar bozuldu
Bu, Telekom’a göre, firmalara önemli pazar imkânı sağlıyordu. Ancak, Türk Telekom’un 1 Ağustos’ta geçeceği yeni tarife hesapları altüst etti. Firmalar Telekom’la tek rekabet şansını da yitirdi. Ayrıca, ara bağlantı ücretlerinin yüksekliği de rekabet şansını kaybetmelerine yol açan diğer unsur olarak öne çıktı. Telekom’un yeni fiyat tarifeleriyle uluslararası görüşme ücretlerinde yüzde 80 indirim yapıldı, ki bu özel şirketlerin rekabet edeceği en önemli alan görünüyordu. Telekom’un yeni tarifelerinin Rekabet Kanunu’nda ‘yıkıcı fiyat’ olarak tanımlandığına işaret edilirken, şirketlerin Rekabet Kurumu’na başvurularından sonuç alabileceklerine dikkat çekiliyor. Rekabet Kurumu, sektörün rekabete açılması sırasında mevcut koşulların yine devlete ait kurum tarafından bozulduğu görüşünde.
Başvuru sonrasında ön inceleme ve soruşturma açılırsa Rekabet Kurulu konuyu karara bağlayacak. Rekabet koşullarının bozulduğu ya da rekabetin ihlal edildiği kararı çıksa bile, yeni tarifeleri onaylayan Telekomünikasyon Kurulu’nun kararları üzerinde yaptırım söz konusu olmayacak. Ancak, Rekabet Kurulu kararı dava açacak özel telefon şirketlerine önemli koz verecek.