Telekom Sektöründe Serbestleşme Hakkında

Telekomünikasyon sektöründe tekel süresi 01.01.2004 tarihinde yasal olarak sona erdi. Belki uzun süren bu beklentinin sona ermesi, belki de Bakanlar Kurulunun hiç kimsenin beklemediği bir hızla, 2004 yılının birinci iş gününde telefon hizmetlerine ilişkin asgari lisans bedellerini açıklaması sonucunda sektörümüzdeki gelişmeler biraz durgun bir seyir izlemeye başladı.

Sevgili okuyucularımız. Telekomünikasyon sektöründe uzunca bir süre heyecanla beklenen tekel süresi tamamlandı ve hepimizin bildiği gibi 01.01.2004 tarihinde yasal olarak sona erdi. Belki uzun süren bu beklentinin sona ermesi, belki de Bakanlar Kurulunun hiç kimsenin beklemediği bir hızla, 2004 yılının birinci iş gününde telefon hizmetlerine ilişkin asgari lisans bedellerini açıklaması sonucunda sektörümüzdeki gelişmeler biraz durgun bir seyir izlemeye başladı. Bu nedenle, bu yazımda sizlere serbestliği yaşadığımız ilk aydaki gelişmeler ve bulunduğumuz durum hakkında bilgi vereceğim.

TELEKOMÜNİKASYON KURUMU

Sektörümüzün en önemli Kurumu olması nedeni ile yine Telekomünikasyon Kurumu’nun çalışmalarından başlayacağım.

Telekomünikasyon Kurumu 6 Ocak 2004 tarihinde sektör ile bir toplantı yaparak, 2004 yılında yapacağı çalışmalarla ilgili görüş alışverişinde bulundu. Bu toplantıda, mevcut lisansların kapsamlarının yeniden düzenlenmesi ihtiyacı, göze çarpan en onemli konu oldu.
Telekomünikasyon Kurumu, asgari lisans bedelleri yayınlanan “Uzak Mesafe Telefon Hizmeti” ve “Ortak Kullanımlı Telsiz Hizmeti” konularında lisans başvurularını kabul etmeye başladı. Ancak henüz bu lisanslar verilmeye başlanmadı.
Tesis Paylaşımı ve Ortak Yerleşim Tebliği yayınlandı.
Genişbant Sabit Telsiz Erişimi lisanslaması ile ilgili sektörden görüşler toplandı.
Telkomünikasyon Kurumu’nun 2003 yılı iş planında yer alan ve 2003 yılı sonuna kadar tamamlanmış olması gereken, ancak henüz tamamlanmamış olan konuları aşağıda tekrarlıyorum.

Lisanslar:
Uzak Mesafe Telefon Hizmeti
Ortak Kullanımlı Telsiz Hizmeti
Kablo Platform İşletmeciliği
Genişbant Sabit Telsiz Erişimi İşletmeciliği
Altyapı İşletmeciliği

Düzenlemeler :
Geçiş Hakkına ilişkin Düzenleme (Altyapı İşletmeciliği için gerekli)
Yerel Ağın Paylaşıma Açılması (Genişbant İnternet erişimi için gerekli)
Numaralandırma Yönetmeliği (Telefon Hizmetleri için gerekli)
Tüketici Haklarına İlşkin Düzenleme (Genel)
Onaylanmış Kuruluşlara Dair Yönetmelik (Genel)
Piyasa Gözetim ve Denetimine Dair Yönetmelik (Genel)
Maliyet Modellerinin Hazırlanması ve Hesap Ayrımı ( Genel)
Yetkilendirme Yönetmeliği (Genel)

Diğer :
Standart Arabağlantı Referans Ücretlerinin belirlenmesi
ADSL ve Kablo TV şebekelerine ISS’lerin erişim modellerinin belirlenmesi

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI

Yasalar gereği telekomünikasyon sektöründeki politika ve stratejilerin belirlenmesinden sorumlu olan Bakanlık tam bir sessizlik içerisindedir. Sayın Ulaştırma Bakanımızın 22 Aralık 2003 tarihinde düzenlediği basın toplantısında belirttiği, 2004 telekomünikasyon sektörünün politika ve stratejileri henüz açıklanmamıştır.

2003 Ekim ayında sektörden görüşler toplanmış olan “Elektronik Haberleşme Kanunu” ve “Telekomünikasyon Kurumu’nun Teşkilat ve Görevleri Kanunu” taslaklarının ne olduğu ve bu taslakların son şekli hakkında bir bilgi açıklanmamıştır.

REKABET KURUMU

02.10.2002 Tarihinde alınan ve Telekomünikasyon sektöründe rekabetin düzenlenmesi yönünde önemli kararların yer aldığı nihai gerekçeli karar henüz Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmemiştir.
Türk Telekom A.Ş. nin Kablo TV şebekesini geniş bant internet erişimi için diğer servis sağlayıcı işletmecilere açmaması ile ilgili soruşturma başlatmıştır. Bu soruşturmanın 2004 Nisan ayında sonuçlanması beklenmektedir.
Türk Telekom A.Ş. nin ADSL erişimini diğer servis sağlayıcı işletmecilere açıncaya kadar ADSL dağıtımını durdurması için tedbir kararı alınmıştır. Ancak Türk Telekom A.Ş. nin abone kaydetmeye devam etmesi üzerine bu konuda da soruşturma açılması beklenmektedir.

İŞLETMECİLER

Telefon Hizmeti İşletmecilik lisansı almak için, çok sayıda başvuru Telekomünikasyon Kurumu’na iletilmiştir. Bu dönemde özellikle yurt dışında yaşayan yurttaşlarımızın Türkiye’de kurdukları şirketler ile Telefon İşletmeciliğinin çeşitli alanlarında faaliyet gösterme çalışmaları içerisinde oldukları gözlenmektedir.

Bu arada, özellikle internet telefonu teknolojisi kullanarak Telefon hizmeti vermeye başlamış olan işletmeciler; hizmetlerini, fiyatlarını, referanslarını yayın kuruluşları ve internet siteleri aracılığı ile duyurmaya başlamışlardır. Bu kontrolsüz gelişmenin ve doğuracağı sakıncaların önlenmesi için, Telekomünikasyon Kurumu’nun Telefon hizmetlerine ilişkin lisansları bir an önce vermesinde yarar olduğunu düşünüyorum.

Kablo TV, Altyapı ve Sabit Kablosuz erişim konularında işletmecilik yapmak isteyen firmalar da lisanslarının bir an önce verilmesini sabırsızlıkla beklemektedirler.

* Rıdvan Uğurlu – Telkoder Genel Sekreteridir.