Telekom Zammına İptal Davası

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Türk Telekom’un 1 Mart 2007 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni ücret tarifesinin iptali için İdare Mahkemesine dava açtı.

Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi’nde açılan davada, tarifeyi onaylayan Türk Telekomünikasyon Kurumunun kararının yürütmesinin durdurulması ve işlemin iptali istendi.

ATO Başkanı Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, Türk Telekom’un şehirler arası konuşma ücretlerinde yüzde 80 oranında ”fahiş indirim” yaparken, toplam telefon trafiğinin yüzde 85’ini oluşturan şehir içi konuşma ücretlerine ise yüzde 27 oranında ”fahiş zam” yaptığını öne sürdü.

Bu tarifenin, kamunun aldatılması ve zarara uğratılması anlamına geldiğini kaydeden Aygün, ”Bu indirim değil, bindirimdir” dedi.
Türkiye’de şehir içi telefon görüşmesi hizmetinin, Oger grubunun yüzde 55 hissesine sahip olduğu Türk Telekom A.Ş’nin tekelinde bulunduğuna işaret eden Aygün, ”Türk Telekom, tekel olmasının avantajını kullanarak yaptığı keyfi zamla Anayasa’nın 22. maddesinde belirtilen haberleşme özgürlüğünü sekteye uğratacak, vatandaşların haberleşmesini güçleştirecektir” açıklamasında bulundu.

BAŞKA NİYETLER VAR

Şehirler arası ve uluslararası telefon görüşmesi hizmeti sunan 19 şirket bulunduğunu vurgulayan Aygün, şöyle devam etti:

”Şehirler arası ve uluslararası görüşmelerde yüzde 80 oranında fahiş indirim yapılıyor gibi görünse de, uzak mesafe görüşmeleri toplam görüşmelerin çok küçük bir bölümünü oluşturuyor. Burada asıl niyet, tekel olan ve kullanımın büyük bölümünü oluşturan şehir içi görüşmelerde zam yapmak. Buna karşılık yapılan fahiş indirimle az da olsa rekabet ortamının sağlandığı şehirler arası ve uluslararası görüşmelerde diğer şirketlerin önünü kapatmaktır. Yeni tarife yürürlüğe girerse bu şirketler yüzde 80 indirim karşısında rekabet edemeyecek ve tek tek kapanacak. Türk Telekom, şehirler arası ve uluslararası telefon hizmetlerinde de tekel olacak.”

OGER’İN TAKSİTİNİ VATANDAŞ ÖDEYECEK

Oger Grubu’nun Türk Telekom’un yüzde 55’lik hissesini 5 yıl taksitle satın aldığını, 2007 yılı taksit ödemesinin de 1 milyar ABD Doları olduğunu hatırlatan Aygün, ”Türkiye’nin en stratejik kuruluşlarından biri olan Türk Telekom, çok ucuza ve üstelik taksitle satıldı. Yapılan zam, Oger Grubu’na 822 milyon dolar kazandıracak. Yani 2007 taksitini Türk halkı kendi cebinden ödeyecek” dedi.

ATO Başkanı, şehir içi telefon görüşmesinin Türk Telekom’un tekelinde
olduğuna da dikkat çekerek, Türk Telekom ne kadar zam yaparsa yapsın, bu hizmeti veren başka bir kuruluş olmadığı için, tüketicilerin eli mahkum, telefon görüşmesini Türk Telekom aracılığıyla yapmak zorunda olduklarını ifade etti.Telefonun lüks değil, zorunlu bir ihtiyaç olduğunu da belirten Aygün, 2007 yılında memura yüzde 6 ile yüzde 8 arasında zam öngörüldüğünü, buna karşılık şehir içi telefon görüşmelerine yüzde 27 yapılmasının piyasa koşullarına ve halkın gelir seviyesine uygun bulunmadığını vurguladı.Aygün, yeni tarife yürürlüğe girdiğinde yaklaşık 50 milyon kullanıcının büyük zarar göreceğini ve telafisi güç zararlar doğacağını ileri sürdü.

HUKUKA AYKIRI

Yapılan düzenlemenin Türk Telekomünikasyon Kurumu Yönetmeliklerine aykırı olduğunu da savunan Aygün, açıklamasında daha sonra şu görüşlere yer verdi:

”Burada işlemin sebebi, maliyetlerin hesabı değil kârın artırılması isteğidir. Bu nedenle işlem sebep yönünden de amaç yönünden de sakattır.
Tarifelerin onaylanması kamu yararı gözetilmeksizin yapılmıştır. Yeni ücret tarifesi, (herkesin makul bir ücret karşılığında telekomünikasyon hizmetlerinden yararlanmasını) öngören 406 sayılı Telefon ve Telgraf Kanunu’na da aykırıdır.”