Telekomcular, Sektörde Serbestleşme İstiyor / TT, Özel Sektör Tekeli Olmamalı

İSTANBUL – Telekom sektöründe serbestleşmenin bir an önce hayata geçirilmesini isteyen telekom dernek temsilcileri, yeni işletmelerin önünü tıkayan Türk Telekom’un (TT) bu haliyle özelleştirilmesi durumunda devlet tekeli olmaktan çıkıp özel sektör tekeli haline geleceğini bildirdiler.

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği (TÜTED), Tüm İnternet Derneği (TİD), Türkiye Bilişim Derneği (TBD), Bilişim Sektörü Derneği (TÜBİDER), İnternet Teknolojileri Derneği (İNETD) ve Tüketiciler Birliği’nin özelleştirme sonrasında telekomünikasyon sektörünün geleceğini değerlendiren bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantıda konuşan TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak, yıllardır yeni işletmecilere çalışma olanağı vermemesine göz yumulan Türk Telekom’un bu haliyle özelleştirilmesi halinde devlet tekeli olmaktan çıksa da yabancı özel sektör tekeli haline dönüşeceğini söyledi. Özel sektör ile yerli firmaların tümden yokedileceğini savunan Arıak, “Telekomünikasyonda bir yol ayrımındayız. TT’nin özelleştirilmesi, yerli özel sektörün önünün derhal açılıp serbestleşmesinin sağlandığı bir ortamda büyük bir fırsat da olabilir, özel sektör tekeline de geçebilir” diye konuştu.

Bir ülkenin yerlisine kıyarak yabancısını koruyarak yürüyemeceğini anlatan Arıak, bugüne kadar TT’nin yüksek fiyatla satılsın diye yerli girişimcilerin önünü tıkayan engellere göz yumulduğunu kaydetti.

Yerli internet ve telefon şirketlerinini hizmet sunamaz hale getirildiğini vurgulayan Arıak, üretim, araştırma ve geliştirme çabalarının gelişmediğini, hem yerli girişimcilerin hem de vatandaşların geç ve güç gelen hizmetlere yüksek bedeller ödediğini ifade etti. Telekomda tekeli önlemenin ve özelleştirmeyi bir atılım fırsatı haline getirmenin yolunun TT ile rekabet edebilecek yerli firmaların önünü açarak sağlanabileceğine dikkat çekti.

Oger, rakiplerini öldürür

İNETD Başkanı Mustafa Akgül de, TT’nin bugüne kadar rakiplerini boğduğunu, Saudi Oger’in de aynı şekilde devam ederse rakiplerini öldüreceğini söyledi.

Tüketiciler Birliği’nden Avukat Bülent Deniz, fiyat dengesi oluşmadan yapılacak özelleştirme nedeniyle davalar açmaya hazır olduklarını ifade ederken, TÜTED Başkanı Murat Dikici ise, serbestleşmenin biran önce yapılması gerektiğini vurgulayarak, serbestleşme ile istihdama katkı yapacaklarını kaydetti.

Haber-İş, 19 Temmuz’da iş bırakıyor

Türkiye Haber-İş Genel Başkanı Cengiz Teke, “Türk Telekom’daki taşeronlaşmaya karşı 19 Temmuz’da İstanbul, Antalya, Kastamonu, Muğla, Ordu, Düzce ve Tekirdağ’da tam gün, diğer illerde ise yarım gün iş bırakacağız” dedi. Türkiye Haber-İş Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Teke, Türk Telekom’u bugün kurmanın maliyetinin 100 milyar doları bulacağını ileri sürdü.

Türk Telekom’un yılda en az 2 milyar dolar kâr ettiğini kaydeden Teke, bu şekilde, Hazine’ye ciddi bir katkı sağladığını dile getirdi.

Türk Telekom için Oger Telecoms Ortak Girişim Grubu’nun 1 milyar 300 milyon dolar peşinat ödeyeceğini anımsatan Teke, “Kalan taksitlerin tamamını da Türk Telekom’dan kazandıkları parayla verecekler” dedi.