Kablo Platform lisansları verildi
Telekomünikasyon Kurumu, Kablo Platform Hizmetleri İşletmeciliğine ilişkin lisansları 6 yıl 4 ay sonra verdi. Lisanslar, 24 Nisan 2006 tarihinde Ankara Hilton Otelinde yapılan bir törenle yetkilendirilme başvurusunda bulunan Ultra Kablolu Televizyon ve Telekomünikasyon San. ve Tic. A.Ş., İnteraktif Telekomünikasyon San. ve Tic. A.Ş. ve Kablonet İletişim Sistemleri San. ve Tic. A.Ş.’ye verildi.
Türk Telekom ile geçmişte imzaladıkları gelir paylaşımı sözleşmeleri 2007 yılında bitecek olan kablo platform hizmeti veren şirketler, Türksat ile yeniden masaya oturacaklar.
Şirketler, Kablo TV şebekesi üzerinden abonelere geniş bant İnternet hizmeti, ses, veri ve video gibi hizmeti sunmaya başlayacaklar. Yeni dönemde, TV’lerde kanal sayısı artacak. Etkileşimli hizmetler devreye girecek. Hızlı, kesintisiz ve ucuz İnternet’in önü açılacak. Kablo platform lisanslarının ardından halen 1.2 milyon olan abone sayısının hızla artması bekleniyor.
Türkiye’de kablo TV alanında Aktif Kablo, İnteraktif, Kablonet, Kablotek, Topaz, Ultra Kablo olmak üzere 6 şirket faaliyet gösteriyor. Bunlardan, Uzan Grubu’na ait Aktif Kablo daha önce sözleşmede yer alan yükümlülüklerini yerine getirmediği için sözleşmesi tek taraflı feshedilmişti. Şu anda şirketi Türksat işletiyor. İnteraktif’in tamamı ve Kablonet’in ise, yüzde 70’i TMSF’nin (Tasarruf ve Mevduat Sigortası Fonu) elinde bulunuyor. Kalan şirketlerden Topaz Çukurova Grubu’na, Kablotek Tefken Holding’e, Ultra ise Koç-Doğan ortaklığına bağlı. TMSF’nin lisansların alınmasının ardından Kablonet ve İnteraktif’le ilgili elinde bulunan hisseleri satması, Türksat’ın ise Aktif Kablo’yu özelleştirmesi bekleniyor.
Telekomünikasyon Kurumu’nun, Kablo Platform Hizmetleri İşletmeciliğine ilişkin lisansları vermesi nedeniyle düzenlenen töreni organize eden TELKODER’in Genel Sekreteri Rıdvan Uğurlu, sektörün 6 yıl 4 aydır bu lisansları beklediğini ve nihayet mutlu sona gelindiğini söyledi. Uğurlu, ilgili tarafları konuşmalarını yapmaları için tek tek kürsüye çağırdı.
Acarer: “Önemli bir yetkilendirme”
Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer, Kablo Platform Hizmeti’nin yetkilendirilmesinin, kurumun en önemli yetkilendirme çalışmalarından birisi olduğunu belirtti. Acarer, Telekomünikasyon Kurumu’nun temel hedeflerinden birisinin son kullanıcının kaliteli hizmeti makul bir fiyatla alabilmesini sağlamak olduğunu söyledi. Özellikle orta ve uzun vadede altyapı rekabetinin sektörün gelişiminde anahtar rol oynayacağına değinen Acarer, “Çünkü Kablo Platform Hizmeti İşletmecilerinin, eriştikleri hanelere radyo, TV, Telefon, kiralık devre ve geniş bant hizmetleri sunabilmesi etkin bir altyapı rekabetine ulaşmada önemli bir etken olacaktır” diye konuştu.
Acarer, Telekomünikasyon Kurumu’nun ilgili taraflar arasında katalizör görevi gördüğünü ifade ederek, ortak bir konsensüs içinde sektörün ve pastanın büyütülmesini istediklerini söyledi.
Acarer, 10 Mart 2006 tarihinde de altyapı işletmeciliği hizmeti sunmak üzere başvuran Tellcom, Med Nautilus ve MTCTR firmalarına da Altyapı İşletmeciliği Hizmetine ilişkin lisans verdiklerini anımsattı.
Arıak: “6 yıl 4 ay mücadele edildi”
TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak, 6 yıl 4 aydan bu yana, Kablo Lisansları için mücadele edildiğini belirterek, “Ve bugün lisanslara ulaşılmıştır” dedi.
Arıak, 6 yıl 4 ay süren “Kablo Lisansları Macerası’nda”, olumlu sonuca ulaşılmasına katkıda bulunan kişi ve kurumlara tek tek teşekkür ederken, Kablo Ruhsatlarını büyük bir adım olarak nitelendirdi. Serbestleşmenin, alternatif bir altyapı ile daha ete-kemiğe bürüneceğine değinen Arıak, “Televizyon, hızlı İnternet ve telefon hizmetlerinde rekabet / kalite / daha iyi fiyat sağlanacaktır. Türkiye birkaç firmayla sınırlı büyük ‘telekom marka’larına, yenilerini ekleyecektir” şeklinde konuştu. Arıak, Kablo Ruhsatlarının alınması ile telefon hizmetlerinin de gelişeceğini anlatırken, 2006 yılını geniş bant yılı ilan ettiklerini ve Kablo Lisanslarının bu yolda atılan büyük bir adım olduğunu kaydetti.
Erkoç: “Altyapıdan maksimum düzeyde faydalanacağız”
Ultra Kablo Genel Müdürü Tanju Erkoç da konuşmasında aldıkları bu lisansla, güçlü altyapılarından maksimum düzeyde faydalanma imkanına sahip olduklarını belirtti. Erkoç, lisanslar verilmeden önce kablo şirketlerinin pasifleştirilmiş durumda olduklarına işaret ederek, bu nedenle ürün yelpazelerini yeterince zenginleştirmelerinin mümkün olmadığını dile getirdi. Erkoç, fakat bundan böyle birçok yeni hizmeti abonelerine sunabileceklerini vurgulayarak, Kablolu hizmetlerin ‘triple play’ (üçlü oyun) adı verilen avantajları var. Yani kablo üzerinden görüntünün yanısıra, ses ve veri iletimi de sağlanabiliyor. Artık bütün bu hizmetleri, Ultra Kablo kalitesi ve güvencesiyle abonelerimize sunabileceğiz” diye konuştu.
Tanju Erkoç, lisansların alınmasıyla kablolu hizmetler sektöründe yaşanacak gelişmeleri de şöyle özetledi:
“Lisanslamayla, her şeyden önce ürün yelpazelerimizi genişletebilecek, pazarlama faaliyetlerimizi de serbestçe yürütebileceğiz. Bunun yanısıra, fiyatlandırma açısından da önemli yol kat ederek, serbest fiyat belirleyebileceğiz. Dolayısıyla, sektörde hizmet ve fiyat anlamında yoğun bir rekabet başlayacak. Kablo sabit altyapıya, yani Türk Telekom’a karşı da iyi bir alternatif oluşturacak ve böylece bilişim şirketleri de potansiyel müşteri haline gelecek. Ayrıca, lisans alınan bölgelerde kablo yatırımlarını serbestçe yapabileceğiz. Bütün bunlar da son kullanıcılara daha kaliteli ve daha uygun fiyatlı hizmetler olarak yansıyacak”.
Şirketler, Türksat ile masaya oturacaklar
Şirketler lisanslarını aldıktan sonra ‘hesap mutabakatı’ için Türksat ile masaya oturacak. Şirketler 1998 yılında Türk Telekom ile gelir paylaşımı esasına göre sözleşme imzalamışlardı. Sözleşmenin 25’inci maddesinde, lisans alınması durumunda sözleşmenin tüm yükümlülükleri ile sona ereceği belirtilirken, sözleşme sonrasında mülkiyetlerin şirketlere kalacağı belirtilmişti. Ancak 1998 öncesinde Türk Telekom’un şebekelere yaptığı yatırım ile, 1998 sonrasında şebekelerin şirketler tarafından devralınmasının ardından yapılan yatırımların karşılıklı hesaplanarak, mahsup edilmesi gerekiyor. Şirketler, yatırımların değerlendirilmesi için bağımsız denetim kuruluşlarının görev almasını istiyor. Türksat ile masada söz konusu durum açıklığa kavuşturulacak.
Öte yandan, abone bilgilerinin devri, faturalama, yeni içerik sağlanana kadar Türksat’ın içeriğinin kullanılması gibi sorunların da aşılması gerekecek. Şirketler Türksat ile anlaşma sağlanamaması durumunda yargı yoluna başvuru hakkına sahip.
Türksat Genel Müdürü Osman Dur, lisans alan şirketlerin altyapının Türksat’ın olduğunu kabul etmemeleri halinde masaya oturmayacaklarını bildirdi. Dur, rekabetten korkmadıklarını dile getirerek, öncelikli hedeflerinin altyapının değerlendirilmesi ve işler hale getirilmesi olduğunu kaydetti. Dur, hukuk yoluna gidilmeden anlaşmazlıkların giderilmesinden yana olduklarını söyledi.
Tören sonrasında Kablonet Genel Müdürü Serdar Aktan, lisansı Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer’den aldı. Aktan, “Lisansı geç de olsa aldık” dedi. Aktan, gerçek kablo platform hizmetlerinin bundan sonra başlayacağını belirtti.
Ultra kablo Genel Müdürü Tanju Erkoç’a lisansı, Telekomünikasyon Kurumu 2’inci Başkanı Galip Zeray sundu.
İnteraktif Genel Müdürü Hakan İzgiey ise, lisansı Türksat Genel Müdürü Osman Dur’dan aldı. İzgiey, 2-3 ay içinde Türksat’la bir anlaşma sağlanacağını umduklarını dile getirdi.