Saudi Oger Grubu’nun 6.550 milyar dolarla en yüksek teklifi verdiği Türk Telekom’un (TT), özelleştirilmesine yönelik çalışmalara tepkiler devam ediyor. Dün bir basın toplantısı düzenleyen Telekom dernekleri, piyasada serbestleşme çalışmalarının bir an önce başlaması gerektiğini, aksi takdirde devlet tekeli Telekom’un ‘özel tekele’ dönüşeceğini söylediler.
Özelleştirme ve yabancı sermayeye karşı olmadıklarını belirten dernek yetkilileri, isteklerinin yeni altyapı rekabetinin sağlanması olduğunu vurguladılar. Telekom’un 4-5 ay içinde özelleşeceğini öngören yetkililer, çalışmalarının bu süre zarfında hayata geçirilmesini talep ettiler.
TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak, ‘Yıllardır Türk Telekom’un değeri düşmesin diye yerli işletmecilere çalışma olanağı verilmedi. Hem yerli girişimci hem de vatandaş bu yüzden yüksek bedeller ödedi, sektör gelişemedi. Şimdi özelleştirmenin ilk adımı gerçekleşti ama tehlikeler hala söz konusu. İnsanlar özelleştirmeyi bir gelir girdisi olarak görüyorlar, sorunlar çözülecek sanılıyor. Oysa sektörün gerçek rekabete açılması lazım. Önemli olan serbestleşmenin getireceği toplam katkı. Aksi takdirde, TT yabancı özel sektör tekeli haline dönüşecektir’ dedi.
‘Yerel firmalar yok olmasın’
Arıak, yapılması gereken uygulamaları şöyle özetledi: ‘Telekomünikasyon Kurulu’nun altyapı kurma ve işletme lisanslarının vakti geldi geçiyor. Yeni altyapı lisansları verilmelidir. Türk Telekom milli altyapımızdır ve bundan tüm işletmecilerin engelsiz yararlanması gereklidir, koruma politikaları kalkmalıdır. Ayrıca TT artık Rekabet Kurulu’nun ve Telekomünikasyon Kurulu’nun kararlarına uymalı. Tekelde bulunan altyapıya yeni alternatifler getirilmeli, ürün ve hizmet çeşiti artmalıdır. Telekomünikasyon Kurulu özel şirketlere Kablo TV lisansı verme kararı aldı. Fakat daha Ulaştırma Bakanlığı bu konuyu Bakanlar Kurulu’na sunmadı. Artık altyapı hizmete sokulmalıdır’ diye konuştu.
Uzak mesafe telefon işletmeciliği için toplam 44 şirketin lisans aldığını belirten Arıak, bunlardan sadece 25’inin TT ile ara bağlantı sözleşmesi yaptığını ve 8’inin ticaret faaliyet gösterdiğini, ancak yüksek fiyatlar nedeniyle zarar ettiklerini söyledi. Arıak ‘Serbestleşme olmazsa fidan durumunda olan yeni firmalar kırılacak, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır’ dedi.
HABER-İŞ 7 İLDE EYLEM YAPACAK
Türkiye Haber-İş Genel Başkanı Cengiz Teke, ‘Türk Telekom’daki taşeronlaşmaya karşı 19 Temmuz’da 7 ilde tam gün iş bırakacağız’ dedi. Sağlık-İş Genel Başkanı Mustafa Başoğlu ile bazı sendika yöneticileri, Türkiye Haber-İş Genel Başkanı Teke’yi ziyaret edip, açıklamalarda bulundular. Türkiye’nin özelleştirmeler sonucu hiçbir sorununu çözemediğini, borçlarını ödeyemediğini ifade eden Mustafa Başoğlu, 6 milyar 550 milyon doların işletmenin asıl değerinin çok altında olduğunu savundu. Başoğlu, Türk Telekom’a sahip çıkmanın, Türkiye’ye sahip çıkmak anlamına geldiğini söyledi. Türkiye Haber-İş Genel Başkanı Teke de Türk Telekom’u bugün kurmanın maliyetinin 100 milyar doları bulacağını ileri sürdü. Teke, iktidarın, Türk Telekom’u değerlendirmediğini savunarak, ‘Bugün, kendilerinin açtığı Yüce Divan yolunu, başkaları da onlara açacaktır’ ifadesini kullandı. Teke, Türk Telekom’da ‘taşeronlaşma’ olduğunu savunarak, buna karşı, 19 Temmuz’da İstanbul, Antalya, Kastamonu, Muğla, Ordu, Düzce ve Tekirdağ’da tam gün, diğer illerde ise yarım gün iş bırakacaklarını bildirdi.