“Telekom’da Özel Tekel İstemiyoruz”

Çeşitli sivil toplum örgütleri ortaklaşa düzenledikleri basın toplantısında telekom altyapısındaki tekelin kaldırılması için hükümete Telekomünikasyon kurumuna çağrıda bulundu.

TELKODER (Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği), TÜTED (Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği), TİD (Tüm İnternet Derneği), İNETD (İnternet Teknolojileri Derneği) ve TÜKETİCİLER BİRLİĞİ ev sahipliğinde, 13 Temmuz Çarşamba günü Ceylan Intercontinental Oteli’nde, özelleştirme sonrasında telekomünikasyon sektörünün geleceğinin değerlendirildiği toplantıda Sektör Dernek Başkanları ve Yönetim Kurulu Üyeleri 1 Temmuz 2005 tarihinde gerçekleşen özelleştirme ihalesine göre, devlet tekeli Türk Telekom’un 4-5 ay sonra yabancı bir özel sektör kuruluşunun yönetimine gireceği endişesi taşıdıklarını belirtti. Ülkemizin, özel telekomünikasyon tekeli nedeni ile karşılaşabileceği zorlukları aşmanın tek yolunun ise, sektörün tam olarak gerçek rekabete açılması olduğunu belirten sektör temsilcileri. vatandaşların; telefon, İnternet ve diğer tüm telekomünikasyon hizmetlerine daha kaliteli, daha ucuz ve daha yaygın olarak sahip olabilmesi için, toplumun tüm kesiminin el ele vererek aynı hedef doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Türk Telekom altyapısının en önemli alternatifinin; üzerinden sadece TV değil, hızlı İnternet ve telefon gibi her türlü haberleşme yapmaya olanak tanıyan Kablo TV altyapısı olduğu belirtilen toplantıda, Telekom Üst Kurulu’nun Kablo TV lisansları ile diğer altyapı kurma ve işletme lisanslarını verme konusunun, sektörün önünü açması adına oldukça önem arz ettiği iletildi. Bu alanda TK’nın aldığı kararın Ulaştırma Bakanlığı tarafından Bakanlar Kurulu’na hala sevk edilmediğini bunun ivedilikle sevk edilmesi gerektiğini söylediler.

TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak yaptığı konuşmada; bugüne kadar T.C. Hükümeti’nin ‘Türk Telekom yüksek fiyatla satılsın’ diyerek, yerli özel firmalara engel olduğunu ve bu nedenle de yerli İnternet ve telefon firmalarının çok sıkıntı çektiğini, sektörde rekabet ortamı yaratılamadığından, vatandaşların da çok bedel ödediğini üzülerek belirtti. Arıak konuşmasında “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ödediği yüksek telekom hizmet bedelleri ile kurulan Türk Telekom altyapısının Özel bir tekele devredilemez. Bu altyapının yerli telekom şirketlerinin de kullanması için gerekli düzenlemelerin yapılması gereklidir. Yoksa halen bir fidan olan bu yerli operatörler kırılacak. Yok olacak” dedi.