Telekom sektörünü değerlendiren sektör yöneticileri, Türk Telekom özelleştirmesiyle yeni tekel yaratılmaması gerektiğini belirterek, serbestleştirmenin artırılmasını istedi.
İSTANBUL – Özelleştirmenin öncelikli şirketi Türk Telekom’un satışı ardından devlet tekeli yerine özel tekel oluşmasının önlenmesini isteyen telekom sektörü temsilcileri, serbestleştirmenin gerekli olduğunu vurguladılar. Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği (TÜTED), Tüm İnternet Derneği (TİD), Türkiye Bilişim Derneği (TBD), Bilişim Sektörü Derneği (TÜBİDER), İnternet Teknolojileri Derneği (İNETD) ve Tüketiciler Birliği yöneticileri ortak basın toplantısı düzenlediler.
Dernek yöneticileri, bu ay başında yapılan özelleştirme ihalesi sonucunda Türkiye’de telekomünikasyon altyapısı açısından tekel konumunda bulunan Türk Telekom’un 4-5 ay içerisinde yabancı bir şirketin kontrolüne gireceğinin anlaşıldığını hatırlatarak, altyapıda fiilen bir özel tekel oluşmasının özelleştirmeden beklenen yararın sağlanmasını engelleyeceğini ve gerekli önlemlerin, yönetimin el değiştirmesi fiilen gerçekleşmeden yapılması gerektiğini vurguladılar.
Türk Telekom’un yüzde 55’inin blok satışı ihalesinde 1 Temmuz’da yapılan açık artırma görüşmeleri sonucu en yüksek teklifi 6.55 milyar dolarla Oger Telecom önderliğindeki ortak girişim, ikinci yüksek teklifi de 6.5 milyar dolarla Etisalat-Çalık ortak girişim grubu verdi. Halen Rekabet Kurumu incelemesinde olan dosya, daha sonra nihai onay için Bakanlar Kurulu’na sunulacak.
Sektörde işletmecilik ve Türk Telekom’a ait altyapı üzerinden hizmet sunumu yapan şirketleri bir araya getiren dernekler, özelleştirme ve yabancı sermayeye karşı olmadıklarını ve isteklerinin, serbest rekabetin korunması olduğunu vurguladılar. TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak, “Yıllardır yeni işletmecilere çalışma olanağı vermemesine göz yumulan Türk Telekom, bu haliyle özelleşirse, devlet tekeli olmaktan çıksa da yabancı özel sektör tekeli haline dönüşecektir” dedi.
İŞLETMECİLER ALTYAPIDAN YARARLANABİLMELİ
Telekomünikasyon Kurulu’nun yeni altyapı kurma ve işletme lisansları vermesi gerektiğini söyleyen Arıak, diğer yandan, “Türk Telekom altyapısı milli altyapımızdır; bu altyapıdan bütün uygar ülkelerde olduğu gibi tüm işletmecilerin engelsiz yararlanması gerekir” diye ekledi.
Uzak mesafe telefon işletmeciliği için toplam 44 şirketin lisans aldığını belirten dernek yöneticiler, bunlardan sadece 25’inin Türk Telekom ile ara bağlantı sözleşmesi yaptığını ve 7-8’inin gerçek anlamda ticaret faaliyet gösterdiğini, ancak TT’nin “yüksek fiyatları” nedeniyle bunların çoğunun da zarar ettiğini söylediler. Arıak ve diğer dernek yöneticileri, altyapıya yatırım yapmaya hazır girişimcilerin izin verilmesini beklediğini söylediler.
Arıak ayrıca, Telekomünikasyon Kurulu’nun özel şirketlere Kablo TV lisansı verme kararı aldığını, ancak henüz Ulaştırma Bakanlığı’nın bu konuyu Bakanlar Kurulu’na sunmadığını ve bu kararın bir an önce onaylanarak hazır olan bu altyapının hizmete sokulması gerektiğini söyledi.
Türk Telekom, 21 milyon kapasiteli sabit hat ve yüzde 40’ına sahip olduğu cep telefonu işletmecisi Avea üzerinden GSM 1800 hizmeti, NMT 450, data, internet ve Kablo TV hizmetleri veriyor. Ancak Kablo TV özelleştirme öncesi Türk Telekom’dan alınarak Türksat A.Ş.ye devredildi.