Telekomünikasyon Kurumu Telsim’de İnceleme Başlattı

Telekomünikasyon Kurumu Telsim’de inceleme başlattı

Telekomünikasyon Kurumu (TK) Telsim Mobil Telekomünikasyon Hizmetleri’nin hissedar yapısındaki değişikliği incelemeye aldığını açıkladı.

TK’nin yazılı açıklamasında Telsim ‘in yönetim kurulu üyelerinde ve hissedar yapısında değişiklik yapıldığınınn tespit edildiği, söz konusu değişikliklerin mevzuata ve Telsim’in imzaladığı İmtiyaz Sözleşmesi’ne uygun olup olmadığının incelendiği vurgulandı. Kurumun ayrıca Kıbrıs Telsim’in Türkiye’deki Telsim ile yaptığı ara bağlantı sözleşmeleri ile vergi kaçırma ve yasal kesintileri ödememe yoluna gittiği (faturasız hat abonelerini Kıbrıs’a kaydırdığı) iddialarıyla ilgili de araştırma başlattığı öğrenildi. Telsim ile ilgili kurul toplantılarının süreceği belirtildi. TK’nın incelemeleri sonucunda Telsim’in hissedar yapısındaki değişimin hukuki sorun oluşturup oluşturmadığının da kamuoyu ile paylaşılacağı belirtildi. Telekomünikasyon Kurumu (TK) Uzan ailesinden Cem ve Hakan Uzan’ın Telsim’in yönetiminden çekilmesinden sonra hisse senetlerini Standart Telekomünikasyon Bilgisayar Hizmetleri’ne devrettiği iddialarıyla ilgili araştırmasını derinleştirdi. Hisse devri iddiaları telekomünikasyon sektöründe büyük yankı getirirken, TK 2. Başkanı Hüseyin Edis, üyeler Abdullah Raşit Gülhan, Erol Alkan ve Faruk Cömert’ten oluşan Telekomünikasyon Üst Kurulu gün boyu yaptığı toplantılarla Telsim’deki gelişmeleri mercek altına aldı. Bu konuda alınacak tedbirleri konuşan kurulun, TK Başkanı Ömer Arasıl başkanlığında cumartesi ya da pazartesi günü özel bir gündem ile acilen tekrar toplanacağı öğrenildi.

Telekomünikasyon Üst Kurulu’nun yaptığı toplantılarında Telsim’deki değişiklikleri 1998’de imzalanan GSM İmtiyaz Sözleşmesi ve Telekomünikasyon Mevzuatı açısından incelemeye aldığı kaydediliyor. Öte yandan, TK Basın Müşavirliği, kuruma Telsim tarafından hisse senetlerinin yüzde 80’inin Standart Telekomünikasyon’a aktardığı şeklinde net bir bilgi ulaştırılmadığını belirtti. Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği Genel Sekreteri Rıdvan Uğurlu, sektörün Telsim’e hisse senedi devri ile ilgili el konacağı beklentisi içinde olmadığını, ancak kurumun yüzde 10’u aşan hisse senedi hareketlerini yakın takibe alacağını dile getirdi.

Telekomünikasyon sektörü hisse devrinden sonra Telsim’e el konulmasını konuşurken, bir TK yetkilisi hisse senetlerinin piyasadaki bir GSM operatörünce ya da yüzde 51’in yabancı bir sermaye kuruluşunca alınması durumunda kurumun böyle bir girişim başlatabileceğini söyledi.