Pandemide hayati sektörlerden biri olan telekomünikasyonun 2021’de de gündemi fiber yatırımlar olacak. TOBB Telekomünikasyon Meclisi Başkanı Rıdvan Uğurlu, ortak altyapı yatırımı konusunun artık devlet tarafından sahiplenmesi gerektiğini vurguladı. Bu yıl pandemi etkisiyle artan internet kullanımıyla altyapı sınavı veren telekomünikasyon sektörünün 2021’de gündemi fiber yatırımlar olacak. TOBB Telekomünikasyon Meclisi Başkanı Rıdvan Uğurlu, ortak altyapı yatırımları konusunda artık devletin söz söyleyici olması gerektiğini vurguladı.
Pandemide internet kullanımı aıtsa da sektör gelirlerinde önemli bir artış beklenmiyor. Yılı 11-12 milyar dolar büyüklükle kapatacak olan sektörde veri merkezi ve bulut hizmetlerinde de devlet desteği bekleniyor. Uğurlu, 2020 yılı 2. çeyrek itibariyle, toplam 404 bin 308 km fiber uzunluğu olduğunu belirterek, Türkiye’nin büyümesi için fiber altyapısının yaygınlaştırılarak büyük oranda artırılması gerektiğinin altını çizdi. Uğurlu, 2018’de mevcut altyapıların ücreti karşılığında paylaşılması amacıyla dönemin Başbakanı ve Ulaştırma Bakanlığı’nm katılımıyla, Telkoder, Türk Telekom, Turkcell, Vodafone ve Türksat tarafından “Altyapı Paylaşımı Protokolü” imzalandığını hatırlattı. Uğurlu, altyapı paylaşımı üe ilgili çalışmaların devam ettiğini, ancak sürecin oldukçayavaş üerlediğini ifade etti.
“FİBER SİYASİ OLARAK SAHİPLENİLMELİ”
Fiber altyapının yaygınlaştırılması ve aynı zamanda atılım yapılabilmesinin, altyapı paylaşımının sağlıklı şekilde sağlanabilmesine bağlı olduğunu söyleyen Uğurlu, bu sürecin sıkı bir şekilde takip edilmesi ve siyasi olarak sahiplenilmesi gerektiğini belirtti. Uğurlu, 2021’in Türkiye’nin fiber altyapısınmyaygm olarak tesisi için engellerin kaldırüdığı bir yıl olmasını düediklerini belirterek, şunları aktardı: “Artık fiber altyapının rekabetçi bir ortamda hızlı ve yaygın olarak tüm Türkiye”de tesis edilmesi gerekiyor. Altyapı, bir üstünlük aracı olmaktan çıkmalı, esas rekabet hizmet kalitesi İhracat desteklerinin kapsamı artırılmalı
ve yenilikçilikte olmalıdır. 2021’de sektörümüzün ve ülke ekonomisinin büyümesini istiyorsak fıber altyapıya yönelik çalışmaları hızlandırmamız gerekiyor. Dinamik ve potansiyeli çok yüksek olan telekomünikasyon, veri merkezi ve bulut hizmetleri alanlarında beklenen adımların atılması durumunda bu alanlarda gözle görülür ölçüde bir büyümenin de sağlanabileceğine inanıyoruz. Bu noktada, sektördeki tüm oyuncuların işbirliğine, siyasi kararlılığa ve üg’üi kuramların desteklerine ihtiyaç duyuluyor.”
Uğurlu, telekomünikasyon sektöründe 2020 sonunda en az 2019 yılındaki kadar yatırım gerçekleşeceğini söyledi. 2019 yılı için BİT sektöründe toplam istihdam sayısının yaklaşık 143 bin kişi için olduğunu söyleyen Uğurlu, “Bilgi Teknolojileri 110 bin kişi ve İletişim Teknolojileri 33 bin kişi. 2020 yılında bu rakamın yüzde 4 büyüdüğü tahmin ediliyor. Sektörümüzde faaliyet gösteren işletmeciler 2021 yılı için tahminen yüzde 5 ila yüzde 10 arasında bir istihdam artışı öngörülüyor” dedi.
Bilişim ve telekomünikasyon sektörünün, özellikle bazı alanlarda birbirinden ayrılmayacak şekilde iç içe geçtiğini söyleyen Uğurlu, “Bilişim sektörünün ihracatının artmasına yönelik yapılan destekler çok olumlu ancak benzer destekler telekomünikasyon hizmetlerinin ve veri merkezi/bulut hizmetlerinin ihracatları için de sağlanmalıdır. Bu desteklerin sağlanması halinde tüm alt yapıyı sağlayan ve potansiyeli yüksek olan telekomünikasyon sektörü ile veri merkezi/bulut hizmeti ihracatlarının artması sağlanacak “diye konuştu.