Sayın Bakan Binali Yıldırım ve BTK Başkanı Sayın Acarer olmak üzere tüm ilgili kamu otoriteleri ile, Türk Telekom, GSM işletmecileri ve alternatif işletmeciler ile Kore, Japonya ve AB’den önemli uzmanların katılılacağı “HER EVE HERKESE ÇOK HIZLI İNTERNET” konulu toplantı 16 Mart tarihinde İzmir’de yapılacak.
Telekomünikasyon alanında son yıllarda gerçekleşen teknolojik gelişmeler sonucunda ses, veri ve görüntü hizmetlerine olan talepte büyük artışlar ortaya çıkmıştır. Günlük hayatımız giderek daha fazla bilgiye ulaşmayı gerektiriyor.Bu da herkesin yüksek hızlı hatlardan haberleşebilmesi için gereken ‘’Evlere Kadar Çok Hızlı Haberleşme Altyapısı’’nın kurulmasını şart hale getiriyor.
Bütün dünyada da son zamanların en önde gelen konularından birisi,evlere kadar hızlı haberleşme hatlarının, yani fiber optik hatların çekilmesi konusudur. Bu yeni hatların hızla ve ülke sathına yaygın şekilde tesis edilmesi, ülkelerarası yarışın en önemli önşartı sayılıyor. Mesela Avrupa Birliği’nde bu amaca dayalı hedefler, teşvikler ve rekabet destekleri uygulamaya çoktan girmiş durumdadır. Birçok AB ülkesi önümüzdeki 3-5 yıl içinde evlerin yarısına 100 MB hızındaki fiber hatlarla ulaşmayı, kalan evlere de 20-30 MB hızın sağlanmasını planlamış durumda. Ne var ki uygulamalarda başarı kadar, başarısızlıklar da ortaya çıkmış durumdadır.
Her Eve Fiber Kablo tesisi ile genişbant internet pazarına ve telekomünikasyon alanına ivme kazandırılması, Türkiye’nin uluslararası düzeyde rekabet gücünün arttırılması ve Türkiye ekonomisinin sayılı ekonomiler arasına girebilmesi için sanılandan çok daha büyük önem sahiptir. Bu alandaki gecikme veya hatalı bir politika,telafisi çok zor bir geri kalışa yol açabilir.
Konuyla ilgili olarak Türkiye , yüksek hedefler koymuş durumda. Bu hedeflere ulaşabilmek için gerek Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve gerekse Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nca tedbirler ve kararlar alınmaktadır. Çok yüksek hızlı (fiber) kablolarla, her eve hızlı ve yaygın şebekelerle süratle ulaşmak, zor bir süreçtir. Zaman alacak bu süreç tamamlanmaya çalışılırken ve sonrasında, hızla devreye alınabilecek mobil genişbant, kablo internet ve uydu genişbant olanakları da önemli fırsatlar sunabilir.
Bu bilgiler ve gelişmeler ışığında, başta Sayın Bakan Binali Yıldırım ve BTK Başkanı Sayın Acarer olmak üzere tüm ilgili kamu otoriteleri ile, Türk Telekom, GSM işletmecileri ve alternatif işletmeciler ile Kore, Japonya ve AB’den önemli uzmanların katılımıyla konunun etraflıca tartışılması amacıyla Sapanca Telekomünikasyon Zirve Toplantıları kapsamında bir toplantı düzenlenmiştir.
Toplantı tüm ilgililerin görüşlerini yansıtacak şekilde TELKODER’ce düzenlenmektedir. Söz konusu toplantı İzmir Crowne Plaza Oteli’nde 16 Mart 2012 tarihinde yapılacaktır.