Telekomünikasyonda Rekabet Yetersizliği Eleştirildi

Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD) Genel Sekreteri ve eski Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) üyesi Raşit Gülhan, telekomünikasyon sektöründe alternatif operatörlere düşen yüzde 6’lık payın, yeterince serbestleşme olmadığını gösterdiğini ifade ederek, ”BTK’nın yeterince iyi görev yaptığını söylemek ne yazık ki her objektif bakabilen insan için de benim için de mümkün değil” dedi.

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) 6. Olağan Genel Kurulu, ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Tesisleri’nde başladı. TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, TELKODER’in bugün fiilen 9. yılını doldurduğunu, bu sürede ”yeni nesil telekomünikasyon işletmeciliği” alanında sivil toplumun merkezi haline geldiklerini ifade etti. Arıak, ”Serbestleşmenin adını biz koyduk. Bir anlamda bizim çocuğumuz oldu. Bugün serbestleşme artık karşı çıkılamayan bir amaç oldu ama daha gidilecek çok yol var” dedi.

Bir köşe yazarının, kendisinin bazı ifadelerine yer verdiği yazısını okuyan Arıak, telekomünikasyon sektörünün toplam cirosunun 24 milyar TL olduğunu, bunun 10 milyarının Türk Telekom, TTNet ve Avea, 10 milyarının Turkcell, 2,5 milyarının Vodafone, geriye kalan 1,5 milyarın ise 25 alternatif işletmeci ve TÜRKSAT A.Ş’ye ait olduğunu kaydetti. Arıak, telekomünikasyon sektöründeki rekabetin yeterli olmadığına işaret etti.

MOBİSAD Genel Sekreteri ve eski BTK üyesi Gülhan da yaptığı konuşmada, TELKODER’in duruşunun ilkeli olduğunu, 9 yıldır tüm faaliyetlerini bu nitelik çerçevesinde gerçekleştirdiğini söyledi. BTK’nın tek görevinin, telekomünikasyon sektörünün büyümesini sağlayacak serbestleşmenin önünü açmak olduğunu belirten Gülhan, ”Alternatif operatörlere düşen yüzde 6’lık sektörel pay, yeterince serbestleşme olmadığını göstermektedir. BTK’nın yeterince iyi görev yaptığını söylemek ne yazık ki her objektif bakabilen insan için de, benim için de mümkün değil” diye konuştu.

Eski Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Tahir Dengiz de 1990’ların ortasında sektörün serbestleşmesi için akla hayale gelmeyen uygulamalar yaptıklarını anlatarak, internetin yasak olduğu bir dönemden bugünlere ulaşmanın büyük önem taşıdığını vurguladı. BTK’nın 10 yıldır faaliyet gösterdiğini anımsatan Dengiz, ”Kurumun yapması gerekenleri tam olarak yapabildiği, fonksiyonları yerine getirdiği kanaatinde değilim. Serbestleşmenin üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen sektörün serbestleşen kısmının elinde sadece yüzde 6 gelir var” değerlendirmesinde bulundu. Tüketiciler Birliği Onursal Başkanı Bülent Deniz ise ses ve görüntü iletimi hizmeti sektörünün durumunun çok vahim olduğunu ifade ederek, geçen hafta bazı operatörlerin saatlerce hizmet veremedikleri halde müşterilerinden özür bile dilemediklerini söyledi. Deniz, tüketicilerin GSM hattının ait olduğu operatörden bu süre için ödediği ücretin iadesini isteyeceğini bildirdi. Bülent Deniz, TELKODER’in bünyesinde sektöre yönelik tüketici sorunlarının değerlendirilebileceği bir birim kurulmasını da önerdi.