Türkiye Telekomünikasyon sektörünün 2013 yılı değerlendirmesini hazırladığı detaylı raporla kamuoyuyla paylaşan TELKODER, hükümetçe 160 milyar dolar olarak açıklanan 2023 Pazar hedefine ulaşılması için her yıl ortalama %20 büyüme sağlanması gerektiğine dikkat çekti. Serbestleşmenin tam olarak sağlanamadığı pazarda, ancak %9’luk bir paya sahip olabilen alternatif telekom işletmecilerinin ise 2013 yılında elde ettikleri gelirlerin %40’ını yatırıma ayırdıkları açıklandı.
Konuya ilişkin açıklama yapan TELKODER Başkanı Yusuf Ata ARIAK, geleceğe yönelik sağlıklı politikalar belirleyebilmek için sektörde faaliyet gösteren bilişim STK’ları, işletmeciler, düzenleyiciler ve tüketicilerin de dünün ve bugünün değerlendirilmesinin çok önemli olduğunu bildiğini belirterek; “TELKODER olarak bu amaca yönelik hazırladığımız “2013 Yılı Sektör Düzenlemelerine Yönelik Değerlendirmeler Raporu”muzda 2013 yılında sektörümüzde yaşanan gelişmeleri mercek altına alarak geldiğimiz noktayı ve beklentilerimizi tespit etmeye çalıştık. Raporumuzda öne çıkan bazı çarpıcı değerlendirme ve tespitlerimizi paylaşmak isterim…”
“2014 yılı Hükümet Programı’na göre 2013 yılı Bilgi ve İletişim Teknolojileri pazarında toplam büyüklük 27,7 Milyar Dolar olarak belirlenmişti. Bu büyüklüğün 17,2 milyar doları Telekomünikasyon, 10,5 milyar doları ise Bilgi Teknolojileri pazarından geliyor. Bakanlık tarafından belirlenen 2023 hedefi sektörün 160 milyar dolara ulaştırılması. Bu hedef, 2023 yılına kadar sektörün her yıl yaklaşık olarak %20 büyümesini gerekli kılıyor. Ancak şimdiki büyüme hızı hedefe ulaşmak için yetersiz kalıyor…”
“Sektörde rekabetin en önemli göstergesi olan Pazar paylarına bakıldığında, alternatif işletmecilerin toplam pazar payının yaklaşık %9 olduğu görülüyor. Bu pazar payı, sektörde henüz etkin rekabetin tesis edilememiş olduğunu gösteriyor.”
“Alternatif işletmecilerin yatırımlarının önemli bir büyüklüğe ulaştığını görüyoruz. 2010 yılından itibaren bakıldığında alternatif işletmecilerin gelirlerinin yaklaşık %40’ını yatırıma ayırdıkları görülüyor.”
TELKODER raporunun amacının hiçbir kurum ve kuruluşu eleştirmek olmadığına vurgu yapan Yusuf Ata ARIAK, “TELKODER için önemli olan sektörümüzde yaşanan gelişmeleri, eksiklikleri, mevcut durumu, yapılması beklenenleri gözler önüne sermek… 2013 yılı içerisinde rekabeti destekleyici, ayrımcılığın engellenmesini teşvik eden, tüketiciyi gözeten, eşitlik ilkesinin altını çizen tüm çalışmaları birer başarı olarak sayıyor ve emeği geçen kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz. Bununla birlikte, daha atmamız gereken çok önemli adımların bulunduğunu hatırlatıyor, sektörümüzdeki tüm oyuncularını rekabetin geliştiği, tüketicinin korunduğu bir sektör için birlikte hareket etmeye çağırıyoruz.” dedi.