Telkoder 4. Olağan Genel Kurulu Yapıldı

Telkoder Olağan 4. Genel Kurulu gerçekleştirildi. Telekom sorunlarının tartışıldığı kurulda Yönetim Kurulu seçimleri de yapıldı. Yeni Yönetim Kurulu’na Yusuf Ata Arıak, Mehmet Çelebiler, Rıfat Bayatoğlu, Gürkan Ergenekon ve Tanju Erkoç seçildi. Kurul önümüzdeki günlerde toplanarak başkanını belirleyecek.

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği Telkoder’ in 4. Genel Kurulu, bugün Ankara’da ODTÜ Mezunlar Derneği’nde yapıldı.

Bulgar Telekom Bakanı, CHP Milletvekili Osman Çoşkunoğlu, AKP Milletvekili Reha Denemeç, TK Başkanı Tarfun Acerer ve TT YK Başkanı ve Genel Müdürü Paul Doany’nin davetli olarak katıldığı toplantıda telekom sektörünün sorunları da dile getirildi.

Toplantının açılış konuşmasında geçmiş dönem Başkanı Yusuf Ata Arıak, sektörü değerlendirdi. Arıak konuşmasında şunları söyledi;

Serbestleşme açısından bakıldığında 2006 sonunda ülkemizdeki telekom sektörünün durumu şöyledir;

Türk Telekom’un özelleşmesinin üstünden 1 yıl geçmiştir ama Türk Telekom hala şehiriçi telefon, Internet / ADSL, Uluslararası bağlantı hatları, Lokal hatlar / last mile alanlarında fiili tekel durumundadır.

Kablo TV şebekesi ise ruhsatların 2006 nisanında verilmesine rağmen Türksat eliyle hukuk sorunu üretilmiş. Ses / Hızlı internet / Digital TV alanlarında zorlu devletleştirme yaşanmıştır. Mahkemeliktir.

Mobil / Cep telefonu şebekemiz, eski 3 işletmeciyle devam ediyor. Telsim Vodafone olmuş, Avea ise Türk telekom (Oger Telekom) olmuştur.

Neden serbestleşme / Rekabet / Ucuzluk gecikti? Türkiye ve dünya örneklerinin bize öğrettiği ders şudur; Serbestleşme için 2 önemli önşart vardır.

Birincisi; Uygun yasal ortak ve yeni işletmecileri ezdirmeyecek kuvvetli bir düzenleyici otorite.

İkincisi; Yeni işletmecilerin kullanabilecekleri alternatif altyapılar (Altyapıya dayalı rekabet)

Bizdeki düzenleyici kurul olan Telekomünikasyon Kurulu, Türk Telekom özelleştirmsine kadar “aman değeri düşmesin” baskısı altında kaldı. Yeni işletmecileri yeterince koruyamadı.

Altyapıya dayalı rekabet için elimizde kablo Tv altyapısı bulunmaktaydı. Ama bu şebekemiz Türksat eliyle şimdilik kullanılamaz hale getirildi.

Toplantıda konuk olan konuşmacılardan CHP milletvekili Osman Çoşkunoğlu ise, co-petition yani coperation ile competition kelimelerinin birleşmesinden ortaya gelen yeni bir kavramı hatırlatarak ve Sony-Ericsson örneklemesi yaparak, sektörün elele vererek pastayı büyütmesinin daha uygun olacağını söyledi.

Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acerer ise sektördeki son durumu şu sözlerle açıkladı ;

Kablo konusunda yapıcı davrandık. Lisans verdik ama durum böyle oldu. Bundan sonrasında diyalog olur diye ümit ediyoruz.

Türk Telekom ile Telkoder arasındaki diyalogu başlattık. Bunun devamını istiyoruz ve ümit verici olarak görüyoruz.

Türk Telekom özelleşene kadar zarar görmesin ve bir an önce özelleşsin istedik. Bu Telkoder ve üyelerinin de lehineydi.

Elektronik Haberleşme Yasa Tasarısının hazırlanması sırasında çok olumlu diyaloglar oldu. Yasa uygulamaya girince telkoder ve diğer oyuncular açısından pek çok sorunu çözecektir şeklinde bakıyoruz.

Yerel ağın paylaşıma açılması bir dönüm noktasıdır. Teklif yayınlandı.

MVNO konusundaki çalışmalarımız son aşamasında. Rehberlik konusu tamamlandı. Bakanlar Kurulu’na sunacağımız ortak kullanımlı telsiz konusunda ciddi indirim var. TBMM ve siyasi iktidarın desteğini aldık. % 55 indirim geliyor.

Katma değerli servislere yönelinmesi ve sektörün gelişiminin yükselmesini bekliyoruz.

Tekelcilik yerine serbestleşmeyi, vatandaşın işletmecisini seçme hakkı ile ucuz ve kaliteli haberleşme hakkını savunan Telkoder, 2002 yılında kuruldu.