TELKODER: Alternatif İşletmeciler ‘3 Kat’ Fazla Yatırım Yaptı

TELKODER, BTK verilerine göre alternatif işletmecilerin yatırım yapmadığına ilişkin söylemlerin doğru olmadığını belirtti

İSTANBUL – Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), verilere göre, Türkiye’de alternatif işletmecilerin oransal olarak Türk Telekom’a göre 3 kat fazla, AB alternatif işletmecilerine göre 2 kat fazla yatırım yaptıklarını bildirdi.

TELKODER Yönetim Kurulundan yapılan yazılı açıklamada, alternatif işletmecilerin yatırım yapmadığına ilişkin söylemlerin doğru olmadığının Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun yayınladığı “Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü Pazar Verileri 2009 yılı 2. Çeyrek Raporu”nda ortaya konduğu kaydedildi.

Rapora göre, Türkiye’de yerleşik işletmecinin (Türk Telekom) yatırım/gelir oranı yüzde 17,8 iken, AB yerleşik işletmecileri ortalama yatırım/gelir oranı yüzde 13,5 düzeyinde. Türkiye’de aynı oran alternatif işletmeciler için yüzde 46,3 iken, AB alternatif işletmecileri için ise yüzde 25 oldu.

Açıklamada, “Bu verilere göre, Türkiye’de alternatif işletmeciler oransal olarak Türk Telekom’a göre 3 kat fazla, AB alternatif işletmecilerine göre 2 kat fazla yatırım yapıyor” denildi.

Üyeleri arasında TELKODER’in de bulunduğu Avrupa Rekabetçi Telekomünikasyon Kuruluşunun (ECTA), elektronik haberleşme sektöründeki düzenlemelerin etkinliğinin ülkeler bazında karşılaştırıldığı “Düzenleyici Kurum Karnesi” raporu 2008 yılı çalışmasında, telekomünikasyon sektörüne yapılan yatırımların yüksekliğinin, bu alandaki düzenlemelerin etkinliğiyle doğrudan bağlantılı olduğuna yer verildi.

Düzenlemelerin ve düzenleyici otoritelerin etkinliğinin iyi olduğu ülkelerde, yatırım seviyelerinin daha yüksek olduğuna, bu durumun Türkiye’deki yatırımların artması için düzenlemelerin daha etkin ve rekabeti destekleyici olması gerektiğini gösterdiğine dikkat çekildi.

Günümüzde, bu önerilerin gerçekleşmediği bir ortamda bile alternatif işletmecilerin gelir/yatırım oranı açısından Türk Telekom’a oranla 3 kat fazla yatırım yapmasının takdir edilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

“Bugün, sabit telefon hizmeti ve hızlı internet alanlarında yatırım yapılabilmesini sağlayacak uygun koşulların varlığından söz etmek mümkün değildir. Serbestleşmenin ve tam rekabet ortamının hem mevzuat hem de uygulama bakımından sağlanması, yapılacak yatırımların ön koşuludur. Bu koşullar sağlandığı takdirde alternatif işletmecilerin yatırımlarının daha da artacağı şüphesizdir.”