TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak: “Telekomünikasyon sektörü büyüyemiyor, 2023 hedeflerine ulaşmak için yeni ve yapıcı bir iklim şart”

Basın Bülteni

TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak: “Telekomünikasyon sektörü büyüyemiyor, 2023 hedeflerine ulaşmak için yeni ve yapıcı bir iklim şart”

 TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak yaptığı açıklamada, Türkiye’de 2016 yılı telekomünikasyon sektörü büyüklüğünün 45,5 milyar TL olarak açıklandığına, ancak sektör büyüklüğünün, 2003 yılı temel alınarak (TÜİK 2003=100) enflasyon etkisi çıkarıldığında 15,5 Milyar TL seviyelerinde olduğuna, sektörün 2003 yılından bugüne kadar gerçekte sadece % 4’lük bir artış sağlayabildiğine dikkat çekti.

Serbestleşmenin başladığı 2002 yılından bu yana neredeyse aynı büyüklükte kalan telekomünikasyon sektörünün büyümesi için UDH Bakanlığı ve BTK başta olmak üzere karar vericilere önemli sorumluluk düştüğünü ifade eden TELKODER Başkanı, “Telekomünikasyon sektörü yerinde sayıyor, 2023 hedeflerine ulaşmak için yeni ve yapıcı bir iklim şart. Serbestleşme teorik olarak var ancak asıl hedeflendiği gibi fiilen uygulanırsa, her ölçekten işletmeci rekabet edebilecek ve sektör büyüme konusunda önemli bir adım atacak” dedi.

 Alternatif işletmecilik tam olarak desteklenmiyor

TELKODER tarafından bir süre önce yayınlanan sektör raporuna değinen Arıak, “2002 yılında başlayan serbestleşme hareketinden 2016 sonuna gelindiğinde, geçen 14 senenin neticesinde alternatif işletmecilerin toplam sektör gelirleri içerisindeki payının sadece %8’lerde kaldığı görülüyor. Alternatif işletmecilerin önünün açılarak rekabetin artırılmaması halinde telekomünikasyon sektörünün büyümesi ve vatandaşın daha ucuz ve ileri hizmetler alması maalesef mümkün değil.” dedi.

 Fiber altyapı yatırımı şart

Türkiye’nin toplam fiber uzunluğunun sadece 304.530 km olduğuna dikkat çeken Arıak, yüzölçümü, nüfus ve veri talebi göz önüne alındığında, ülkemizde fiber şebeke tesisinin hızlandırılması gerektiğinin açıkça görüldüğünü belirtti. Güney Kore ve Portekiz oranları temel alındığında, yüzölçümüne göre, Türkiye’nin 20 kat daha fazla fiber uzunluğa sahip olması gerektiğini, bu hedefe ulaşmak içinse; Fiber altyapının yurdun her tarafına ulaşması adına çalışılması gerektiğini belirtti.

Türkiye, Uydu Haberleşme Hizmetlerinde Zincirlerini Kırmalı

TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak, Türkiye hem stratejik hem ekonomik olarak daha da güçlenmek için birçok alanda önemli atılımlar yaparken, ülkemizin geleceği için kritik bir konumu bulunan Uydu Haberleşme Sektörü’nün durumuna da değindi. Sektörün adeta ayaklarından zincirlenmiş olduğu gerçeğini görmemiz lazım diyen Arıak; “Uydu haberleşme sektörünün en az 10 kat büyümesi gerekiyor. Uydu hizmetleri, diğer telekomünikasyon hizmetlerinin tamamlayıcısı ve gelişmeye çok açık bir sektör. Dünya’da 5-6 sene öncesine kadar uydudan hızlı internet uygulamaları sınırlı bir seviyede bulunuyordu. İlk yatırım ve hizmet bedelleri pahalıydı ve yeterli yaygınlık yoktu. Bu gidişat, Ka-bant teknolojisini kullanan uyduların devreye alınmasıyla değişti. Antenlerin kolay taşınabilmesi, kolay montajı, teçhizat ve hizmet ücretlerinin düşmesiyle, uydudan genişbant internet, dünyada ve bölgemizde önemli bir büyüme kazandı. Türkiye’nin üzerinde, bir tanesi Türksat’ın olmak üzere, 6 tane uydu, hızlı internet için kullanılabilir durumda bulunuyor. Değişik ülkelerden değişik firmalar gelmişler, Türkiye’de biz iş yaparız diye bizi de kapsamışlar ve hızlı internet imkânını kurmuşlar. Bu iş için sırf Türkiye’ye yaptıkları yatırım 300 milyon doların üzerinde. Ülke olarak bugün çeşitli konularda yatırımcı arıyoruz. Yabancılar gelsin, doğrudan yatırım yapsın, hatta yatırım yapmıyor ise de sıcak para gelsin diye uğraşıyoruz. Uydudan hızlı internet için birileri gelmiş bu yatırımı yapmış. Ama biz bu imkânın sadece yüzde 15’ini kullanıyoruz. Bu, akan suya bakmak gibidir. Akan sudan elektrik elde edebilirsiniz veya o akar gider, siz de bakarsınız. Uyduların da bir ömrü vardır, yaklaşık 15 sene. Bu süreyi verimli kullanmalıyız, kullanmazsak ülkemize kötülük ederiz” dedi.

Yüksek hızlarda ve ekonomik olarak sağlanan Uydu İnternetin, ADSL, Fiber ve Mobil İnternet hizmetlerini tamamladığı aktarılan raporda, Türkiye uydu sektörünün istenen boyutlara gelebilmesi için yapılacaklar şunlar:

  • Kamu hizmet alımlarında uydu haberleşme hizmetlerine yönelik kısıtlamalar getirilmemeli ve uydu haberleşme sektörünün gelişmesini engelleyici tutumlardan vazgeçilmeli.
  • Türksat’ın hem toptan, hem de perakende pazarda faaliyet göstermesi ve sektörün gelişmesine engel olan ayrıcalıklı durumu devam ettirilmemeli.
  • Uydu işletmecilerine Haziran 2018’e kadar Türkiye içinde yer istasyonu kurulması zorunluluğu getiren düzenleme yürürlükten kaldırılmalı.
  • Türkiye, uydu haberleşme hizmetleriyle ilgili uluslararası işbirliklerin içinde bulunmalı.

Türkiye veri merkezi alanı en az dört kat büyümeli

Verinin, günümüzün para birimi haline geldiğini belirten Arıak, Türkiye Veri Merkezi Sektörünün toplam büyüklüğünün yaklaşık olarak 400 milyon dolar seviyelerinde olduğunu ancak büyük gruplar dışında kalan oyuncuların toplamda 100 milyon dolarlık bir ciroya bile ulaşamamış olmasının önemli bir sorun olduğunu vurguladı. Arıak, “Türkiye’nin Dünya ortalamasında bir veri merkezi alanına sahip olması için, toplam veri merkezi alanını 4 kat arttırması gerekiyor. Bir başka deyişle Türkiye topraklarında bulunması gereken veri merkezi alanı, yaklaşık olarak 400 bin metrekaredir. Dünyada yıllık veri merkezlerinin büyüme ortalaması ~%5,5’dir. Fakat hedefimiz dünya ortalaması üzerinde bir büyüme sağlamak ve arada bulunan bu büyük farkı kapatmak olmalıdır” dedi.