Yusuf Ata Arıak : “Kanun’un Telekomünikasyon sektörünün Anayasa’sı olarak tanımlanması nedeni ile eksiklerinin giderilmesi için Telkoder olarak, Kanun’un tüm hazırlık aşamalarında ve Meclis görüşmeleri sırasında bir çok katkı sağladık. Sonuç olarak eksiksiz ve mükemmel oldu diyemeyiz ama sektörün ve rekabetin gelişmesi için önemli bir aşama sağlandı diyebiliriz.”
Telekomünikasyon sektöründe tam rekabet ve liberal bir anlayışın sağlanması amacıyla kurulan Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği’nin(TELKODER) Başkanı Yusuf Ata Arıak’a yeni kabul edilen Elektronik Haberleşme Kanunu’nu sorduk. Yasanın hazırlanması aşamasında kurum olarak çeşitli katkılar sağladıklarını ifade eden Arıak, eksikliklerine rağmen kanunun sektörün gelişimine katkı sağlayacağına inandıklarını söyledi.
turk.internet.com; Elektronik Haberleşme Kanunu’nu (EHK) nasıl değerlendiriyorsunuz?
Yusuf Ata Arıak; Sektörümüzün uzun süredir beklediği Elektronik Haberleşme Kanunu’nun yasalaşmış olmasından dolayı, sektörümüz adına büyük memnuniyet duyuyoruz.
Kanun’un Telekomünikasyon sektörünün Anayasa’sı olarak tanımlanması nedeni ile eksiklerinin giderilmesi için Telkoder olarak, Kanun’un tüm hazırlık aşamalarında ve Meclis görüşmeleri sırasında bir çok katkı sağladık. Sonuç olarak eksiksiz ve mükemmel oldu diyemeyiz ama sektörün ve rekabetin gelişmesi için önemli bir aşama sağlandı diyebiliriz.
turk.internet.com; Sizce kanun AB ile uyumlu mu?
Yusuf Ata Arıak; Kanun’un AB’ye uyum açısından eksikleri olduğu Sayın Bakanımız tarafından da ifade edildi. Bu konuda Telkoder’in yapmış olduğu çalışmayı ekte bulabilirsiniz. Bu eksiklerin Kanun üzerinde yapılacak değişikliklerle kısa süre sonra giderileceğini umuyoruz.
turk.internet.com; Eksiklikleri var mı?
Yusuf Ata Arıak; Bilindiği gibi, rekabetin gelişmesi için alternatif fiziki altyapıların varlığı ve kullanılabilirliği çok önemlidir. Bu yüzden Kanun’da, bir çok ülkede ve AB ülkelerinde uygulanmasına başlanan, “Altyapı-Hizmet Ayırımı” ile Kablo TV şebekesinin özelleştirilmesi ile ilgili Bakanlığa yetki veren hüküm bulunması iyi olurdu.
turk.internet.com; Değiştirilmesi gereken yerler Var mı? Nelerdir?
Yusuf Ata Arıak; Kanun’un getirdiği en büyük yenilik Yetkilendirme alanında yapılan değişikliklerdir. Ancak bu bölümün 6 ay sonra yürürlüğe girecek olması doğrusu bizi biraz üzdü.
Kanun’un daha iyi hale getirilmesi için değiştirilmesi gerektiğini düşündüğümüz başlıklar şöyledir;
3. Nesil dışında kalan “Kullanım Hakkı” bedellerinin Kurum tarafından belirlenmesi.
“Numara” kullanımının “kullanım hakkı” kapsamından çıkarılması.
Kamu Kuruluşlarının uydu hizmetlerini Türksat’tan alma zorunluluğunun kaldırılması.
“Geçiş Hakkı” ve “Tesis Paylaşımı” ile ilgili hükümlerin emredici ve rekabetin gelişmesini teşvik edici olarak yeniden düzenlenmesi.
Özellikle Cep telefonu işletmecilerinin çok istediği, cihaz kullanım bedellerinin bandrol yolu ile tahsil edilmesi.
turk.internet.com; Kanun, TK’nın (yeni) işlevlerini; Rekabet Kurumu ile Ulaştırma Bakanlığı’nın ilişkilerini hangi eksene yerleştirecek?
Yusuf Ata Arıak; TK ile RK arasındaki ilişkiler ve sorumlu oldukları bölgeler ile ilgili yasal bir düzenleme bulunmuyordu. Bu Kanun ile bu sorun bir ölçüde giderilmiş oldu; ancak, Kanun zaten var olan uygulamayı tarif ettiği için yeni bir uygulama getirdiğini söyleyemeyiz. Öncül düzenlemelerin TK, Ardıl düzenleme ve denetlemelerin ise RK tarafından yapılması yönünde açık ifadeler olsaydı daha iyi olacaktı.
Kanun’da dikkat çeken önemli bir husus, Bakanlığın telekomünikasyon alanında strateji ve politika belirleme yetkisinin, Kurum’un yapacağı işlerle ilgili bir çok maddenin içerisinde yer alıyor olmasıdır.. Örneğin Kurum işletmecilere numara tahsis ederken, Bakanlığın strateji ve politikasını dikkate almak durumunda bırakılıyor. Kurum yapacağı işlerde elbette Bakanlığın politikasına uyacaktır ancak bunun kanunda bu detayda yer alıyor olması işleyişte sorunlara ve gecikmelere yol açabileceği endişesi yaratıyor.