Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Türk telekomünikasyon sektörünü düzenleyecek olan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Bayındırlık, Ulaştırma, İmar ve Turizm Komisyonu’nda görüşülen Elektronik Haberleşme Kanunu (EHK) hakkında bir basın açıklaması yayınladı. TELKODER tasarının bazı maddelerinde değişiklik yapılması gerektiğini savunuyor.
TELKODER yaptığı açıklamada; gelişmiş ülkelerde sunulan tüm hizmetlerin Türkiye’de de uygun fiyatlarla verilmesine imkân tanıyacak olan tam rekabet ortamının oluşması için, tasarının bazı maddelerinin değiştirilmesi gerektiği düşüncesini kamuoyuyla paylaştı.
TELKODER basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Günümüzde yüksek teknoloji ürünlerinin geliştirilmesi için en temel itici güç “rekabete açık” bir telekomünikasyon hizmetleri pazarıdır. Gelişmiş ülkelere bakıldığında, bu ülkelerin telekomünikasyon hizmetleri pazarını kısa sürede serbestleştirerek rekabeti tesis etmiş oldukları ve sunulan hizmetleri çeşitlendirmek için gerekli olan Ar-Ge faaliyetlerini yıllardır büyük bir kararlılıkla yürüttükleri görülmektedir. Ülkemizde ise, 2000 yılında başlatılan serbestleşme çalışmaları halen daha tam olarak gerçekleştirilememiştir. Pazara yeni giren alternatif işletmecilerin toplam pazar payları, 8 yılın sonunda ancak yüzde 2’ye ulaşabilmiştir.
Telekomünikasyon alanındaki rekabetin artması ile, yerli Ar-Ge faaliyetlerinin, teknoloji üretiminin, bu alandan elde edilen -dolayısıyla da devletin elde ettiği- gelirlerin, istihdamın, son olarak da yerli ve yabancı yatırımların arttığı bilinmektedir. ABD, Japonya, Hindistan ve tüm Avrupa Birliği ülkelerinde yaşanan gelişmeler, tüm bunlara birer örnektir. Kendi pazarları doygunluğa ulaştıktan sonra yatırımlarını başka ülkelere kaydıran gelişmiş ülkeler, Türk telekomünikasyon pazarına “ilgisiz” kalmaktadırlar. Bunun arkasındaki en önemli neden ise, ülkemizdeki telekomünikasyon sektörünün rekabet açısından hayli geride kalmış olmasıdır!
Halen daha yeni işletmecilere tam olarak açılmayan Türk telekomünikasyon sektöründe, ürün ve hizmetler konusunda yeterli üretim ve talep sağlanamamaktadır. Tek elden ve ithal cihazlar ile verilen hizmetler, ne tüketiciyi memnun edecek, ne de Ar-Ge faaliyetlerini destekleyecek seviyede bulunmaktadır.
Türkiye’deki serbestleşmenin ve tam rekabetin sağlanabilmesi için, bu günlerde önümüzde önemli bir imkân bulunmaktadır. Telekomünikasyon alanını düzenleyecek olan yeni “Elektronik Haberleşme Kanunu (EHK) Tasarısı” Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülmektedir. Söz konusu tasarı, uygun şekilde çıkarıldığı takdirde, gelişmiş ülkelerin tüketicilerine sunulan tüm hizmetlerin, Türk tüketicilere de uygun fiyatlarla verilmesini sağlayacak tam rekabet ortamının tesisi yolunda önemli bir adım atılacaktır.
Ancak, serbestleşmenin tam olarak gerçekleştirilmesi için şehiriçi telefon görüşmelerinin rekabete açılması büyük önem taşımaktadır. Bunun için, yeni haberleşme kanunu tasarısının 9., 11., 31. ve 68. maddelerinde değişiklik yapılmalıdır. Sektörde tam rekabetin sağlanabilmesi için de, tasarının 11., 13., 48., 66. ve 67. maddeleri yeniden düzenlenmelidir”.