TELKODER: “Fiber yatırımlarının hızlandırılması konusunda Sayın Cumhurbaşkanı ile aynı görüşte olmak bizi mutlu etti”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MÜSİAD’in “Dijital Gelecek” temasıyla gerçekleştirdiği “Vizyoner Zirvesi”nde yaptığı konuşmada tüm dünyada dijitalleşme konusunda yaşanan gelişmelere dikkat çekerek dijitalleşmenin bel kemiğini oluşturan fiber altyapının önemine dikkat çekti. Fiber altyapımızı güçlendirmeden 5G teknolojisini kullanamayacağımızı vurgulayan Sayın Cumhurbaşkanı “Hükümete geldiğimizde ülkemizde toplam 3 bin geniş bant internet abonesi vardı. Bugün 75 milyon üzerinde geniş bant internet abonesi bulunuyor. Mobil telefon abone sayısı 82 milyon üzerine çıktı. Fiber hat uzunluğumuz 81 bin kilometreydi, bugün 364 bin kilometreyi geçtik. Bu fiber hat konusunda yavaş gittiğimizi görüyoruz. Firmalarımızın fiber hat yatırımını hızlandırması gerekiyor. Aksi takdirde 5G teknolojisini etkin kullanamayız. Fiber hat yatırımları konusunda engel çıkaranlar karşılarında bizzat şahsımı bulacaklarını bilmelidirler. Hedefimiz uçtan uca yerli ve milli 5G haberleşme teknolojisini hizmete sunmak. Eksiklilerimiz olmakla birlikte dijital dünyayı yakalama konusundaki kararlılığımız tamdır” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanının fiber altyapı konusunda yaptığı açıklamanın umut verici olduğunu dile getiren Serbest Telekomünikasyon İşletmeleri Derneği (TELKODER) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak: “Kurulduğumuz ilk yıldan beri Türkiye’nin gelişmiş ülkelerle rekabet edebilmesi için fiber ağlarla donatılması gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) açıkladığı 2019 2. çeyrek verilerine göre ülkemizde şu anda 364,549 km’lik bir fiber altyapı bulunuyor. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da vurguladığı gibi fiber hat konusunda ciddi anlamda yavaş ilerliyoruz.  Tüm dünya ülkeleri bilim ve teknolojiyle kalkınmayı ana hedef olarak koyuyor. Biz de yerli ve milli teknolojilerimizi geliştirebilmek için dijitalleşmeyi ve teknolojiye yatırım yapmayı benimsiyoruz ancak bu hedeflerin başarıyla sonuçlanması için fiber altyapının yaygınlaşması şart.”

Fibere yatırım yapmak isteyen şirketlerin pek çok noktada engellendiğini de vurgulayan Yusuf Ata Arıak: “Sayın Cumhurbaşkanının bu konunun farkında olduğunu bilmek ve düzeltilmesi için uyarılar yaptığını görmek bizi çok mutlu etti. Çünkü fiber altyapı sadece telekomünikasyon sektörü için değil tüm sektörlerin gelişebilmesi için çok önemli. Burada zaman zaman belediyelerin, zaman zaman da düzenleyici kurumların engellemeleri yaşanabiliyor. Cumhurbaşkanının bu değerli açıklaması üzerine hem kamu hem de yerel yönetimler tarafında fiber altyapının hızla ve yaygın olarak tesis edilmesi konusunda çalışmaların hızlanacağını umut ediyoruz. 2 yıl önce imzalanan “Ortak Altyapı Paylaşım Protokolü’nün ivedilikle hayata geçmesi gerektiğini düşünüyoruz.”