TELKODER: İvedilik Gerektiren Konuların Zamanında Tamamlanamayacağı Endişesi Var

TELKODER, BTK’nın 2010 İş Planında zikredilen pek çok işin tamamlanma tarihinin Aralık 2010 olarak belirtilmesinin endişe uyandırdığına dikkat çekiyor. Sonuçlandırılması zaman alacak maddeler arasında, “Rekabet İhlallerine Yönelik Usul ve Esaslar” ile “Yalın ADSL”in de adı geçiyor.

Geçtiğimiz günlerde duyurduğumuz üzere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu(BTK), 2010 İş Planını, resmi web sitesi üzerinden duyurmuştu. Görüşüne başvurduğumuz Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği(TELKODER) Yönetim Kurulu, 2010 İş Planı’na ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu;

TELKODER olarak, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu(BTK) tarafından 2010-2012 yıllarını kapsayan Stratejik Planın ve bu plana bağlı olarak 2010 İş Planının hazırlanmış olmasını olumlu ve bilimsel bir yaklaşım olarak değerlendiriyoruz.

2009 yılından itibaren yayınlanmaya başlanan “Üç Aylık Pazar Verileri Raporları”, ülkemizin telekomünikasyon pazarının gelişiminin ve yöneliminin herkes tarafından izlenebilmesini sağlayacak güvenilir verileri temin ederek, bugüne kadar var olmayan önemli bir eksikliği gidermiştir. Bu çalışmanın daha da ayrıntılı hale getirilerek, 2010 yılında da devam edecek olmasından memnuniyet duyuyoruz.

İş planında yer alan “AB Ülkelerinde Düzenleyici Gelişmeler Bülteni”, “Tüketici Şikayetleri Çözüm Mekanizması”, “Türkiye’de Fiber Altyapıya Geçiş İçin Alternatif Politika Önerileri”, “Bilgi Güvenliği Konusunda Tüketicilerin Farkındalığının Arttırılması” gibi çalışmaları yararlı buluyor ve destekliyoruz.

2010 İş Planına alınmış olan pek çok işin tamamlanma tarihinin Aralık 2010 olarak belirtilmiş olması, derhal sonuçlanması gereken konuların zamanında tamamlanmayacağı endişesi uyandırıyor. Örneğin, iş planında “Rekabet İhlallerine Yönelik Usul ve Esaslar” çalışmasının Aralık 2010 tarihinde tamamlanması öngörülmüştür. Oysa bugün sektörümüzde yaşanan en önemli sorunlardan birisi rekabet ihlallerinin önlenmesi konusudur. 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu, telekomünikasyon sektöründe rekabet ihlallerinin önlenmesi konusunda Rekabet Kurumu’nun yanı sıra BTK’ya da önemli sorumluluklar yüklemiştir. Bu nedenle söz konusu düzenlemenin en kısa sürede yürürlüğe girmesi gerektiğini düşünüyoruz.

“Genişbant İnternet Erişiminde İşletmecinin veya Toptan Erişim Modelinin Değiştirilmesi” konusu genişbant alanında rekabetin geliştirilmesi için son derece büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, bu çalışmanın iş planında öngörülen Aralık 2010 tarihi beklenmeksizin tamamlanması gerekmektedir.

İş Planında Yalın ADSL hizmetinin sunumuna ilişkin çalışmanın Haziran 2010’da tamamlanması öngörülüyor. Ancak TELKODER olarak Yalın ADSL sunumunun, tüketici için uygun şartlar içerecek şekilde, bir an önce gerçekleşmesini bekliyoruz. Bilindiği gibi, Yalın ADSL’in uygulanmaması tüketicinin aleyhine olmakta ve Sabit Numara Taşınabilirliğinin uygulanmasına engel olmaktadır.

Bununla birlikte rekabetin geliştirilmesi ve sabit numara taşınabilirliği için gerekli olan “Toptan Hat Kiralama” yönetmeliğine 2010 iş planında yer verilmediği görülmektedir. BTK, Türk Telekom’a bu konuda yükümlülük getirerek ilk adımı atmıştır. Bu konudaki çalışmanın en kısa sürede tamamlanmasını bekliyoruz.

“Numaralandırma Yönetim Sistemi Çalışması” çok geç kalmış bir çalışmadır. BTK İş planında ise bu çalışmanın 2010 sonrasına kalabileceği belirtilmiştir. TELKODER olarak bu sürenin öne çekilmesi gerektiğini önemle vurguluyoruz.

Wimax yetkilendirmesi ise 2005 yılından bu yana yayınlanan tüm iş planlarında yer almış ancak bugüne kadar gerçekleştirilmemiştir. BTK’nın yeni iş planında tamamlanma
tarihi Aralık 2010 olarak belirlenmiştir. Wimax yetkilendirmesinin bu yıl yapılmasını umuyoruz.

5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanununun 13. Maddesi şöyledir:

“c) İşletmecinin ilgili pazarda etkin piyasa gücüne sahip olduğunun belirlenmesi halinde; Kurum, fiyat sıkıştırması, yıkıcı fiyatlandırma gibi rekabeti engelleyici tarifelerin önlenmesi için gerekli düzenlemeleri yapar ve uygulamaları denetler.”

Bu hükmün yerin getirilmesi için BTK tarafından “Fiyat Sıkıştırması ve Yıkıcı Fiyatlandırmanın Önlenmesi
Yönetmeliği”nin çıkarılması gerekmektedir. BTK 2010 İş Planında bu yönetmeliğe yer verilmemiş olmasına rağmen, bu yönetmeliğin en kısa sürede yürürlüğe koyulması yerinde olacaktır.