TELKODER: “Tekel, Hiç Bir Şekilde Geri Bırakılmamalı”

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) 80 yıllık 406 sayılı “Telgraf ve Telefon Yasası”nı yürürlükten kaldıracak yeni “Elektronik İletişim Yasası”nın öncelikle ne zaman Meclis’te kabul edileceğinin bilinmediğini dile getirdi.

Telekomünikasyon sektörünün geleceğini belirleyecek bu yeni yasanın iki konudan asla taviz vermemesi gerektiğini vurguladı.

TELKODER , 1 Ocak 2004 tarihinden itibaren kalkacak olan tekelin, hiç bir şekilde geri bırakılmaması gerektiğinin üzerinde ısrarla durdu TELKODER hatta bu konunun konuşulmaması gerektiğine bile işaret ederek, “Bu yasa çıksa da çıkmasa da mevcut mevzuata uygun olarak yapılması gereken düzenleme ve yetkilendirmelerde, nasıl olsa yeni yasa çıkacak beklentisi ile bir gecikmeye meydan verilmemelidir” görüşünü yansıttı.TELKODER, sektörün görüşünü yansıtan açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bu yapıldığı takdirde, Türk Telekom A.Ş. yasal tekel konumunda fiili tekel konumuna geçer ve sektörde hiç bir ilerleme sağlanamaz. Yeni yasa serbest işletmecilerin bu güne kadar kazandığı hakları korumalı ve bundan sonra telekomünikasyon sektöründe daha hızlı bir şekilde serbestliğin ve rekabetin oluşmasını sağlamalıdır.

Sektör temsilcileri, yeni yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte Telekomünikasyon Kurumu’nun çok yoğun bir çalışma ile mevcut düzenlemelerin yeni yasaya uygun hale getirilmesi gerektiğini, bu yapılmadığı takdirde, sektörde yer alan işletmecilerin iş yapamaz durumda kalabileceğine de dikkat çekiyorlar. Düzenlemeler en kısa sürede yeni yasaya uygun hale getirilmediği takdirde 1994 yılında yürürlüğe giren 4000 Sayılı Yasa’da katma değerli servislerin tanımlanması ile başlayan serbestleşme çalışmalarında, tekrar en başa dönme riski bulunduğunu önemle vurguluyorlar.

Sektör temsilcileri, ülkemizde bundan böyle telekomünikasyon sektörünün tüm çalışmalarının bağlı kalacağı yeni yasanın, Hükümetin Acil Eylem Planı’nda da belirtildiği gibi, mevzuatın toparlanması, AB mevzuatına uyum ve serbestleşmenin hızlandırılması açılarından çok dikkatli olarak incelediklerini belirtiyorlar. Yukarıda sayılan konular arasında sektör için en öncelikli olanının serbestleşmenin hızlandırılması olduğu, hızlandırma için ise ilk olarak yapılması gerekenin, işletmecilere lisanslarının verilmesi olduğunu dile getiriyorlar.

Yeni yasa taslağının amacına en uygun biçimde oluşturulabilmesi için, sektörün önde gelen derneklerinden TELKODER, TİD, TÜTED ve TESİD yakın işbirliği içerisinde çalışıyorlar. Yeni yasa taslağı hakkındaki önerilerini en kısa sürede Ulaştırma Bakanlığı’na göndereceklerini belirtiyorlar.”