Telkoder, VOIP İle İlgili Düzenlemelerin Bir An Önce Yapılması Gerektiği Görüsünde

Telekomünikasyon Kurumu’nun (TK) 2003 iş planını değerlendiren Telkoder Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, “Başlıklar doğru ancak zamanlama çok doğru değil. Temel isteğimiz planın çok daha öne çekilmesi. Biz biliyoruz ki Ekim-Kasım’a bırakılan bir takım düzenlemeler aslında çok daha önce yapılabilir. Çünkü, TK’nın da sektörün de bu konuda bazı hazırlıkları var. TK da bunu daha öne çekebileceğini söylüyor. Bunun böyle olmasını sağlamaya çalışacağız” dedi.
Voice over internet Protocol (VoIP) konusunda gerekli düzenlemenin bir an önce yapması gerektiğini vurgulayan Arıak, “Çünkü bu kangren olmaya giden bir süreçtir. Kurum bu konuda bize göre yetkilidir ve bunu çözmelidir” diyerek konuya ilişkin dernek görüşünü de bildiriyor. Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (Telkoder), bu yıl sonunda öngörülen serbestleşmeyle birlikte telekomünikasyon sektöründe hizmet verecek olan işletmecileri bir araya getirmeyi amaçlıyor. 2002 Haziran’ında kurulan dernek, serbestleşmenin gerçekleşmesiyle ortaya çıkacak olan yeni firmaların birbirleriyle dayanışması, Türkiye’de rekabet ve kalitenin artması doğrultusunda çalışma yapmayı planlıyor. Mevzuata göre TK’dan ruhsat veya genel izin alan veya alabilecek olan kuruluşların derneğe üye olduğunu anımsatan Arıak, halen firmalara dayalı olan üye sayısının 12 olduğunu söyledi. Yüksek sayılarda üyesi olabilecek bir dernek olamayacaklarının altını çizen Arıak, kendi alanında önemli adımlar atmış firmaların üyeleri olduğunu belirtiyor. Yeni hazırlanacak olan telekomünikasyon yasasına gerekli katkıyı verebileceklerine değinen Arıak yasa çıkacak diye yapılması gereken işlerin ertelenmemesi gerektiğine dikkat çekiyor.

VoIP SES TEKELİ DEĞİL
VoIP konusunda bir rapor hazırlayan dernek, VoIP’yi, PSTN tabanlı geleneksel ses iletişimi (PSTN ses hizmeti) yerine, sesin IP paketlerine dönüştürülerek IP tabanlı şebekeler üzerinden veri halinde iletilmesi hizmeti şeklinde tanımlıyor.
Paket anahtarlamalı ses iletimi yapısına sahip olan VoIP’nin klasik anlamda eşzamanlı yapıda olmadığı için 406 sayılı yasanın tanımını yaptığı “ses iletimini ihtiva eden telefon hizmeti” ile VoIP hizmetinin teknik anlamda aynı işlem olarak kabul edilemeyeceğine işaret ediyor.
Raporda ABD başta olmak üzere pek çok gelişmiş ülkede VoIP’nin herhangi bir düzenlemeye tabi tutulmaksızın serbest olduğu, Avrupa Birliği ülkelerinde sesin gerçek zamanlı olması halinde düzenlemeye tabi tutulduğu, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde ise VoIP’nin sınırlandırılmış veya yasak olduğu belirtiliyor. 4502 sayılı yasa ile Katma Değerli Telekomünikasyon Hizmetleri tanımının literatüre girdiği belirtilen raporda TK’nın konuyla ilgili değerlendirmeleri ve Ulaştırma Bakanlığı’na sunduğu raporlarda “bu hizmetin tekel kapsamı dışında kaldığı” ve “bu hizmetin TK tarafından verilecek yetki belgesi çerçevesinde sunulmasının uygun olacağı” görüşlerinin yer aldığı anımsatılıyor. Raporda “VoIP’nin katma değerli bir telekomünikasyon hizmeti olduğu ve yasada Türk Telekomünikasyon A.Ş.’ye tanınan tekel hakkının kapsamı içinde değerlendirilemeyeceği açıktır. Sonuç olarak, VOIP ses tekeli kapsamı dışındadır; VOIP TK’nın mevcut yetkileri dahilinde düzenleyebileceği bir hizmettir ve TK konuyu acilen açıklığa kavuşturarak, bu hizmetin TK tarafından verilen yetki belgesi çerçevesinde sunulmasını sağlamalıdır” deniliyor.