Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği TELKODER, 13 Temmuz’da düzenlediği toplantıda dile getirdiği çağrıyı bir kampanyaya dönüştürdü. Türkiye’nin tüm bilişim ve telekomünikasyon sivil toplum kuruluşlarının imza attığı bir bildiri yayınlayan dernek, Türk Telekom özelleştirmesinin bir özel tekel yaratmaması için satış gerçekleşmeden önce yapılması gerekenlere dikkati çekiyor. Dernek, buna göre serbest rekabeti sağlamak için altyapının tüm işletmecilerin kullanımına açılmasını talep ediyor. Biz de Tele.com.tr Dergisi olarak rekabetin tüketicinin lehine olduğunu ve adil rekabeti sağlamanın koşulunun altyapının makul koşullarla işletmecilerin kullanımına açılması olduğunu düşünüyoruz. Özel radyolar örneğinde rekabetin faydalarını yaşayan tüketicinin bu faydadan yoksun kaldığında rekabeti sahiplendiğini görmüştük. Ancak telekomünikasyon sektöründe tekel dışında bir seçeneği bugüne kadar bulamayan tüketicinin bunu talep etmesi için elde edilecek faydanın duyurulması ve kamuoyu yaratılması gerekiyor. Telekomünikasyon sektörü dergisi olarak bu konudaki sorumluluğumuzu yerine getireceğimizi ilan ediyor ve bildiri metnine ve destek veren kurumlara sayfalarımızda yer veriyoruz:
Türk Telekom özelleştirme ihalesi geçen günlerde yapıldı. Öyle anlaşılıyor ki; Türk Telekom 5-6 ay içinde yabancı bir özel sektör kuruluşunun yönetimine girecektir.
Yıllardır yeni işletmecilere çalışma olanağı vermemesine göz yumulan Türk Telekom bu haliyle özelleşirse, Devlet tekeli olmaktan çıksa da yabancı özel sektör tekeli haline dönüşecektir.
Bugün Telekomünikasyon alanında bir yol ayrımındayız. Türk Telekom’un özelleşmesi, yerli özel sektörün önünün derhal açılıp serbestleşmenin sağlandığı bir ortamda büyük bir fırsat da olabilir; özel sektör tekeline geçiş de olabilir.
Bugüne kadar “Türk Telekom yüksek fiyata satılsın” diyerek yerli girişimcilerin önünü tıkayan engellere göz yumuldu. Yerli girişimcilerin getirdiği her yenilik Türk Telekom’un tekel gücüyle engellendi.
Yerli internet ve telefon şirketleri hizmet sunamaz hale getirilirken, Türk Telekom bu hizmetleri ancak yıllar kaybedildikten sonra getirebildi. Ülkemizde üretim ve araştırma – geliştirme çabaları gelişemedi. Hem yerli girişimciler hem de yurttaşlarımız geç gelen/güç gelen hizmetlere yüksek bedeller ödedi.
Bugün bu bedellerin artarak devam etme tehlikesi bulunuyor. Bu tehlike, devlet tekelinin yerini özel yabancı tekelin alması tehlikesidir.
Bu tehlikeyi önlemenin ve özelleşmeyi büyük bir atılım fırsatı haline getirmenin yolu, Türk Telekom’la rekabet edecek yerli firmaların önünün artık açılmasıdır.
Yerli internet ve telefon firmalarını Türk Telekom’a mahkum olmaktan kurtarmanın yolu, yeni altyapılarla rekabetin sağlanmasıdır; yeni altyapı rekabeti sağlamaktır.
Bu amaçla yapılacak işler şunlardır ;
Altyapı Rekabeti Artık Başlasın
Türk Telekom altyapısının en önemli alternatifi Kablo TV altyapısıdır. Çünkü Kablo TV altyapısı üzerinden sadece TV değil hızlı internet ve telefon gibi diğer hizmetleri de vermek mümkündür.
Telekomünikasyon Kurulu’nun Kablo TV lisansını verme kararı, 5 aydır Ulaştırma Bakanlığı’nın yapacağı işlemi beklemektedir. Artık bu bekleme sona ermeli ve hazır olan altyapı, hizmete sokulmalıdır.
Bu konuda hiçbir engel yoktur.
Telekomünikasyon Kurulu’nun altyapı kurma ve işletme lisanslarının vakti geldi geçiyor. Yeni Altyapı Lisansları verilmelidir.
Türk Telekom altyapısı milli altyapımızdır; bu altyapıdan, bütün uygar ülkelerde olduğu gibi tüm işlemecilerin engelsiz yararlanması gerekir. Yetki Telekomünikasyon Kurulu’ndadır ve zaman gelmiştir.
Türk Telekom artık, Rekabet Kurulu’nun ve Telekomünikasyon Kurulu’nun kararlarına uymalı, kavga/tartışma ve mahkemeler yerine, uygarca rekabet ve yardımlaşma ortamının kurulmasına katkı sağlamalıdır.
Rekabet, kalite, ucuzluk, istihdam ve üretim için, tüketici yararı için serbestlik istiyoruz.
Devlet Tekeli’nden Yabancı Özel Sektör Tekeli’ne geçmek istemiyoruz.
Altyapı tekeline karşı, altyapı rekabeti istiyoruz. Kablo TV ve diğer altyapı lisanslarının derhal verilmesini istiyoruz.
Böylece, Türk Telekom el değiştirmeden önce, serbestleşmenin yolu açılmış olacaktır.
Böylece ülkemizi teknoloji çağına taşıyabiliriz.
Destekleyen STK’lar:
TELKODER – Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Dernegi
TID – Tüm Internet Derneği
TBD – Türkiye Bilişim Derneği
TUBIDER – Bilişim Sektörü Derneği
INETD – İnternet Teknolojileri Derneği
TB – Tüketiciler Birliği
LKD – Linux Kullanıcıları Derneği
BMD – Bilişim Muhabirleri Derneği
TKD – Türk Kütüphaneciler Derneği
DD – Daruşşafakalılar Derneği
UNAK – Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği
TIEV – Tüm İnternet Evleri Derneği
IvHP – İnternet ve Hukuk Platformu
ODTUMD – ODTÜ Mezunları Derneği
TUBISAD – Bilgi İşlem Hizmetleri Derneği
TZV – Türkiye Zeka Vakfı
TEDER – Telekomünikasyon ve Enerji Hizmetleri Tuketici Haklari ve Sektorel Arastirma Dernegi
TURKMIA – Tıp Bilişim Derneği
TBV – Türkiye Bilişim Vakfı